1.8.17

Ένας άγνωστος ήρωας…Αυτή είναι μια φωτογραφία ενός ανατολικογερμανού στρατιώτη που βοηθάει ένα μικρό αγοράκι να περάσει το τοίχος του Βερολίνου την μέρα που αυτό στήθηκε.Ένα μικρό παιδί, που ξέμεινε πίσω μέσα στο χάος που προκλήθηκε όταν ατέλειωτα πλήθη και  οικογένειες βρέθηκαν σε δυο διαφορετικές πλευρές των συνόρων. Ο νεαρός στρατιώτης κοιτάει με τρόμο πίσω του, δακρυσμένος, αλλά επίμονος…


Αν και οι διαταγές του ήταν να μην επιτρέψει σε κανέναν να περάσει στο ανατολικό Βερολίνο, ο στρατιώτης βοήθησε το αγοράκι να διασχίσει κρυφά το αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Οι πληροφορίες θέλουν τον αξιωματικό του να τον αντιλαμβάνεται και να τον απομακρύνει πάραυτα από την θέση του, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν απλά τιμωρήθηκε, αν φυλακίστηκε, ή αν … εκτελέστηκε. Η συνηθισμένη λεζάντα που συνοδεύει την ιστορική αυτή εικόνα είναι «κανείς δεν ξέρει τι απέγινε ο φαντάρος».
Πως όμως το αγοράκι αυτό βρέθηκε από την μια μεριά του τοίχους και οι γονείς του από την άλλη; Σύμφωνα με το μουσείο Checkpoint Charlie του Βερολίνου, ο μπαμπάς του μικρού ήταν μαζί του επισκεπτόμενος τους συγγενείς του  στη δυτική Γερμανία, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του ήταν στο σπίτι τους,  στον ανατολικό τομέα του Βερολίνου. Η απαγόρευση διέλευσης των συνόρων εξεδόθη τα μεσάνυχτα, και έτσι αυτός με τον γιο του βρέθηκαν μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια. Ο πατέρας θεωρούσε ότι ο μικρός θα έπρεπε να μεγαλώσει με την μαμά του οπότε οδήγησε το παιδί στον φράκτη, όπου ο συγκεκριμένος στρατιώτης το βοήθησε να περάσει.

Όλα συνέβησαν ξαφνικά το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου του 1961, όταν η αστυνομία και ο στρατός της ανατολικής Γερμανίας σφράγισαν τα σύνορα, με αποτέλεσμα το πρωί της Κυριακής να μην μπορεί κανείς να περάσει ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Μάλιστα, ειδικά συνεργεία του στρατού είχαν ξηλώσει τους περιμετρικούς των συνόρων δρόμους κάνοντας τους απροσπέλαστους σε οχήματα. Επί πλέον τοποθέτησαν αγκαθωτό σύρμα και φράχτες μήκους 156 χιλιομέτρων, που περιέκλειαν τους τρεις δυτικούς τομείς, καθώς και τα 43 χιλιόμετρα συνόρων που χώριζαν το ανατολικό με το δυτικό Βερολίνο.
Το «φράγμα» σηκώθηκε εντός του ανατολικού Βερολίνου, ή αλλιώς σε ανατολικογερμανικό έδαφος, έτσι ώστε να μην βρίσκεται σε έδαφος του δυτικού Βερολίνου σε κανένα σημείο του. Απλά, σε κάποια σημεία απείχε λίγα μόλις μέτρα από τα «επίσημα» σύνορα. Λίγο αργότερα, ο αρχικός φράκτης αντικαταστάθηκε με το γνωστό τείχος, με το πρώτο τσιμέντο να ρίχνεται την 17η Αυγούστου του 1961.

S.A.
RHP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου