28.9.17

Επίπεδη Γη: Θεωρία συνωμοσίας ή κατάρριψη ενός μύθου;



Δεν είναι φάρσα, υπάρχει παγκόσμιο κίνημα οπαδών της θεωρίας ότι η Γη είναι επίπεδη - Ο Σακίλ Ο' Νιλ, ο ράπερ B.o.B και πολλοί άλλοι διάσημοι προσηλυτίστηκαν - Πεποίθηση που ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα - Οι πιστοί πολλαπλασιάζονται κόντρα στα επιστημονικά δεδομένα και τη χλεύη - Η Γη-ταψί και η παραπλάνηση της ανθρωπότητας από τη NASA.




Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν τη Γη ως σφαίρα, όλες αυτές οι αμέτρητες λήψεις του πλανήτη μας δήθεν από το διάστημα οι οποίες προτείνονται σαν αδιάψεστα πειστήρια σφαιρικότητας, είναι απλώς τμήμα μιας καλοστημένης απάτης. Επιτέλους, η NASA και οι λοιποί οργανισμοί που ασχολούνται με το διάστημα, σύμπασα η επιστημονική κοινότητα οφείλει να σταματήσει πια την αναπαραγωγή αυτού του ενορχηστρωμένου ψέμματος. Επιτέλους, η Γη είναι επίπεδη, όπως ο καθένας μπορεί να πιστοποιήσει βάσει της καθημερινής του εμπειρίας…
 


Ζούμε πάνω σε έναν επίπεδο δίσκο, η Γη δεν είναι μια τρισδιάστατη μπάλα, είναι μάλλον ένα δισδιάστατο ταψί. Η υφήλιος είναι τόσο στρογγυλή και επίπεδη όσο μια κολοσσιαία πίτσα ή μια αχανής σπανακόπιτα. Και στην περίμετρό της, ακριβώς όπως γίνεται σε κάθε μπουγάτσα ταψιού, η άκρη του φύλλου είναι υπερυψωμένη -και πιο τραγανή, ας μην μπαίνουμε όμως στα χωράφια του Olive magazine. Εξάλλου, τέτοιες συζητήσεις ξυπνούν τη λιγούρα, στοιχείο εξαιρετικά παρελκυστικό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γύρω-γύρω στον γήινο δίσκο, λοιπόν, υπάρχει ένα πανύψηλο τείχος από αιώνιους πάγους ώστε να μην χύνεται το νερό των ωκεανών. Ο φυσικός αυτός φράκτης φρουρείται άγρυπνα, ώστε να μην αποπειραθεί κάποιος να σκαρφαλώσει πάνω του, να φτάσει στην κορυφή και να κοιτάξει το χάος. Κάτι τέτοιο θα ξεσκέπαζε μία από τις μεγαλύτερες και πλέον καλοστημένες σκευωρίες εις βάρος της ανθρωπότητας, γι' αυτό και όσοι πλησιάζουν στο Μεγάλο Τείχος απωθούνται βίαια.
Στο οικουμενικό «Τρούμαν Σόου» γύρω από το σχήμα της Γης, ακριβώς όπως στην κινηματογραφική ταινία, η παράκρουση είναι σκηνοθετημένη ως την παραμικρή της λεπτομέρεια. Οι πιλότοι αεροσκαφών και διαστημοπλοίων χειραγωγούνται τεχνηέντως, με εικόνες που προβάλλονται μπροστά τους αλλά εν αγνοία τους, ώστε να νομίζουν ότι βλέπουν τη Γη να καμπυλώνει. Ο νόμος της παγκόσμιας έλξης είναι μύθος. Βαρύτητα δεν υπάρχει. Τα GPS ψεύδονται. Μια πτήση πάνω από το Νότιο Πόλο, η οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύει την καμπυλότητα της Γης, εφόσον μπορεί κανείς να περάσει απευθείας πχ από την Νότια Αμερική στη Νότια Αφρική πετώντας πάνω από την Ανταρκτική, στην πραγματικότητα είναι ανέφικτη. Επίσης, ο ήλιος κόβει βόλτες πάνω από τον δίσκο μας σε κυκλική τροχιά γύρω από τον Βόρειο Πόλο (ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του ταψιού της Επίπεδης Γης). Σαν ένας κολοσσιαίος φακός, ο ήλιος άλλοτε φωτίζει τη μία πλευρά του δίσκου και άλλοτε την άλλη, προκαλώντας το φαινόμενο της εναλλαγής ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα.
Μας ψεκάζουν;
Η θεωρία της Επίπεδης Γης δεν είναι απλώς άλλη μία θεωρία συνωμοσίας. Αντιθέτως, είναι η απόλυτη θεωρία συνωμοσίας. Εδώ δεν μιλάμε για το εάν ο Έλβις Πρέσλι ζει, εάν ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε αλλά δραπέτευσε στη Νότια Αμερική όπου και απεβίωσε σε βαθύ γήρας, εάν οι Αμερικανοί προκάλεσαν μόνοι τους την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων κ.λπ. Η Επίπεδη Γη δεν μπορεί να συγκαταλέγεται καν στην ίδια κατηγορία με θεωρίες όπως αυτή που λέει ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου κατασκευάστηκαν από εξωγήινους, ότι ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος κ.λπ. Η θεωρία της Επίπεδης Γης είναι η βάση των θεωριών συνωμοσίας. Και όταν τελικά ανοίξουμε τα μάτια μας στην αλήθεια που μας κρύβουν, ίσως συνειδητοποιήσουμε επίσης πόσο δίκιο είχαν ανέκαθεν, λόγου χάριν κάποιοι διαπρεπείς Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτές οι παράξενες λευκές γραμμές στον ουρανό συνιστούν απόδειξη ότι μας ψεκάζουν.



Σακίλ και άλλοι επώνυμοι οπαδοί
Η θεωρία της Επίπεδης Γης προσελκύει διαρκώς όλο και περισσότερους οπαδούς, οπότε η ελπίδα της κατάρριψης του μεγάλου ψέμματος ότι η Γη είναι μια σφαίρα, δεν έχει χαθεί. Δυστυχώς, τόσο ένα από τα ιερά τέρατα του αθλητισμού και παγκόσμιος αστήρ με απεριόριστη δύναμη επιρροής, ο μέγας Shaquille O'Neal, πήρε πίσω τα λόγια του, κάτι που ζημίωσε τον αγώνα υπέρ της επίπεδης Γης. Διότι, ενώ αρχικά ο «Shaq» είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της σε δημόσιες δηλώσεις του στην αρχή της φετεινής χρονιάς, κατόπιν ανακάλεσε. «Ανόητοι, δεν καταλάβατε ότι σας έκανα πλάκα;» είπε ο Shaquille O'Neal, σκορπώντας την απογοήτευση στους οπαδούς της Επίπεδης Γης που είχαν αναθαρρήσει, πιστεύοντας προς στιγμήν ότι στο πρόσωπο του μπασκετμπολίστα είχαν βρει τον ιδανικό πρεσβευτή της αγαπημένης του θεωρίας.
Το ίδιο συνέβη και με έναν άλλο Αμερικανό αθλητή, τον επίσης καλαθοσφαιριστή Kyrie Irving, ο οποίος φερόταν να έχει προσχωρήσει με ενθουσιασμό στο στρατόπεδο της Επίπεδης Γης. Ωστόσο, κι αυτός σαν τον Shaquille O'Neal αποκήρυξε τη θεωρία, λέγοντας ότι έκανε πλάκα και πως η όλη του στάση, η δημόσια υποστήριξη της Επίπεδης Γης δεν ήταν εκ μέρους του τίποτε άλλο από ένα «κοινωνιολογικό πείραμα».
Λίαν προσφάτως, τα τελευταία 24ωρα, ένας Αμερικανός ράπερ (που κατ' αναλογίαν θα λέγαμε ότι είναι του διαμετρήματος ενός Μπο), ο B.o.B, έγινε πρωταγωνιστής μιας καμπάνιας για την απόδειξη της θεωρίας. Ο B.o.B είναι ένθερμος θιασώτης της άποψης ότι ο παρών πλανήτης είναι επίπεδος σαν λαμαρίνα για το φούρνο, εξού και έχει ραπάρει την κόντρα του με έναν επιστήμονα. Τώρα ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης ποσού 1 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να στείλει τον δικό του δορυφόρο στο διάστημα και να καταρρίψει το ψέμμα της σφαιρικής Γης. Ωστόσο, για κακή του τύχη, η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μαζευόταν το εκατομμύριο, η GoFundMe, ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά την πρωτοβουλία του B.o.B, διότι δεν έχει επαρκή στοιχεία. «Χωρίς να παραβιάζει άμεσα τους όρους της εταιρείας μας» αναφέρει η ανακοίνωση της GoFundMe, «η συγκεκριμένη προσπάθεια τίθεται σε παύση ενώσο συνεργαζόμαστε με τον υπεύθυνο γι' αυτήν (σσ: τον B.o.B) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα τύχουν της πρέπουσας διαχείρισης».



Αρχαιοελληνική ρίζα
Παρά τις ατυχίες της, η θεωρία της Επίπεδης Γης εξακολουθεί να υφίσταται αλλά και να διαδίδεται. Αδίκως ο Mark Zuckerberg προσπάθησε να αναχαιτίσει την εξάπλωσή της, κατατάσσοντας στα επικίνδυνα fake news την σχετική ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών μέσω facebook. Η θεωρία της Επίπεδης Γης αντιμετωπίζει πόλεμο, χλεύη και προκαταλήψεις, προτάσσει όμως την πλούσια ιστορία της, την μοντέρνα της παγκόσμια συσπείρωση σε κοινότητες ομοϊδεατών αλλά και τον πολλαπλασιασμό των μελών της. Οι «επιπεδογήινοι», δεν πείθονται από τα επιχειρήματα της επιστήμης, επαφίενται στα εμπειρικά δεδομένα και στην κοινή λογική («σιγά μην είναι η Αυστραλία από κάτω μας» κ.ο.κ.), ενώ επικαλούνται τις αντίστοιχες πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Ως ευαγγέλιο, το κίνημα της Επίπεδης Γης έχει τα κείμενα κάποιου Βρετανού πανεπιστήμονα και εφευρέτη, του Samuel Birley Rowbotham, γνωστού και με το ψευδώνυμο «Parallax». Τον 19ο αιώνα ο Rowbotham αποφάσισε να γίνει απόστολος της Επίπεδης Γης, συγγράφοντας το εγχειρίδιο της «Ζετητικής» αστρονομίας με τίτλο «Η Γη δεν είναι σφαίρα».
Ομολογουμένως, όμως, όσο φιλότιμη και εάν είναι η προσπάθεια των υποστηρικτών της θεωρίας περί Επίπεδης Γης να καταρρίψουν τα επιστημονικά δεδομένα, την αστρονομία, τη φυσική, τα απεικονιστικά δεδομένα κ.λπ., σε έναν τομέα υπολείπονται εμφανώς: Στο να εξηγήσουν με πειστικό τρόπο το γιατί κάποιοι μπήκαν στον κόπο να παραπλανήσουν την ανθρωπότητα, κάνοντάς την να πιστέψει ότι η Γη είναι σφαιρική.

Βασίλης Τσακίρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου