25.9.17

Ο άνθρωπος που έσωσε τον πλανήτη…



Πρόσφατα απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ένας πρώην αξιωματικός του σοβιετικού στρατού ονόματι Stanislav Petrov. Τα όσα αναφέρουν οι διάφοροι επικήδειοι του είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Πρόκειται για τον άνθρωπο, που κάποτε έσωσε τον κόσμο από την πυρηνική καταστροφή.



Όπως αναφέρουν οι USA Today και New York Times, ο μακαρίτης ήταν ο υπεύθυνος επικεφαλής αξιωματικός σε κέντρο επιχειρήσεων κοντά στη Μόσχα την 26/9/83, τότε που ξαφνικά συνέβη αυτό που δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ…


Εκείνη τη μέρα ήχησαν οι συναγερμοί καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα του κέντρου προειδοποιούσαν ότι οι ΗΠΑ εκτόξευσαν πέντε διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές εναντίον της ΕΣΣΔ. Οι πάντες τέθηκαν σε επιφυλακή και όλα τα μάτια έπεφταν πάνω στον αντισυνταγματάρχη Petrov καθώς αυτός προσπαθούσε να εκτιμήσει την όλη κατάσταση.
Αν ενημέρωνε τους ανωτέρους του, το πιο πιθανό ήταν να διαταχθεί άμεση αντεπίθεση, κάτι καθόλου περίεργο με δεδομένο ότι ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο φόρτε του, και η σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ θεωρούνταν από πολλούς ως σχεδόν αναπόφευκτη. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC  το 2013 «θα μπορούσα να  σήκωνα το τηλέφωνο και να επικοινωνούσα με την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά δεν μπορούσα καν να κουνηθώ. Αισθανόμουν σαν να βρισκόμουν μέσα σε ένα καυτό τηγάνι…».
Αυτό που αποφάσισε τελικά να κάνει ήταν να ακολουθήσει το ένστικτό του, και να χαρακτηρίσει την ειδοποίηση ως ψευδή συναγερμό, αν και όπως παραδέχτηκε αργότερα πίστευε πως όλα ήταν 50-50. «Αισθανόμουν περίεργα μέσα μου» δήλωσε κάποτε στην Washington Post«διάφορα περνούσαν από το μυαλό μου εκείνα τα κρίσιμα λεπτά… μερικά πράγματα δεν έβγαζαν νόημα, όπως π.χ. γιατί να μας επιτεθούν οι Αμερικάνοι με μόνο πέντε πυραύλους»;
Τελικά ο Petrov είχε δίκιο. Το ένστικτό του τον επιβεβαίωσε, και έσωσε όλους εμάς από τον πυρηνικό όλεθρο που θα ακολουθούσε αν αποφάσιζε διαφορετικά. Αυτό που είχε συμβεί είναι ότι ένας δορυφόρος είχε «παρεξηγήσει» μια αντανάκλαση του ήλιου επάνω σε νέφη, και την είχε θεωρήσει ως πυραυλική επίθεση!
Περιέργως, αν και σωτήρας του πλανήτη, ο ψύχραιμος όπως αποδείχθηκε αξιωματικός βρήκε τον μπελά του από την στρατιωτική ιεραρχία της ΕΣΣΔ, η οποία αρχικά βρήκε ελλιπή την γραπτή αναφορά του για τα γεγονότα. Παρόλα αυτά αργότερα αναγνωρίστηκε και επευφημήθηκε επίσημα. Μάλιστα, το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης της Δρέσδης, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης αναγνώριση ήρθε το 2014 μέσα από ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο The Man Who Saved the World, και με αφηγητή τον ηθοποιό  Kevin Costner.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου