12.10.17

Άλλη μια παπάτζα με «αριστερό» πρόσημο…



Στο άρθρο αυτό θα αποδείξουμε, για άλλη μια φορά, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν νοιάστηκε για τα ατομικά δικαιώματα, τους αδύναμους και τον κάθε άλλο κατατρεγμένο του κόσμου τούτου.  Εάν νοιάζονταν πραγματικά για τα ατομικά δικαιώματα, θα φρόντιζαν να ικανοποιήσουν και το δικό μου ατομικό δικαίωμα να κινούμαι ασφαλής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην φοβάμαι μήπως κάποιος ακροαριστερός μπουκάρει μέσα και το κάνει μπουρλότο.


 
Κερδάμε...

Τα ατομικά δικαιώματα ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρησιμοποιεί ως το «αριστερό του πρόσημο» για να διατηρεί τον κομματικό του στρατό και την εξουσία, την οποία παράλληλα μισεί (αλλά τέλος πάντων, άλλη κουβέντα αυτό)…



Άλλη μια παπάτζα που χρησιμοποιεί ως δικό του «αριστερό» κατόρθωμα είναι η κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης. Με ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Τσίπρας μίλησε για την «αποϊδρυματοποίηση» ως το κέντρο της κυβερνητικής του πολιτικής. Συγκεκριμένα ανέφερε «Η αποϊδρυματοποίηση» είναι ο στόχος μας για την ψυχική υγεία». «Κομβικό στοιχείο της πολιτικής μας στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι η αποϊδρυματοποίηση. Η θεραπεία των πασχόντων όχι μέσα από τον αποκλεισμό, αλλά μέσα στην κοινότητα, διά της εξοικείωσης με την κοινωνία και τις λειτουργίες της».  Πω, τι λες βρε παιδί μου! Τα σκέφτηκες εσύ όλα αυτά;!
Έλα μου όμως που η μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης είναι δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρώπης. Ναι, αυτής της καταραμένης που θέλει το κακό μας.
Για την ιστορία και εν συντομία, να πούμε πως μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. υιοθετήθηκε ο Κανονισμός του Συμβουλίου (1984), ο οποίος προέβλεπε έκτακτη οικονομική στήριξη που αφορούσε τη μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η εμφανής μείωση του αριθμού των χρονίων ασθενών στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Στα τέλη του 1995 και προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της μεταρρύθμισης μετά το πέρας της χρηματοδοτικής στήριξης από την Ε.Ε., το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε μια πιο μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη συνέχιση της μεταρρύθμισης των ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Έτσι, αναπτύχθηκε ένα δεκαετές (2000-2009) πρόγραμμα με την ονομασία «Ψυχαργώς» το οποίο στόχευε στη συνέχιση της μεταρρύθμισης με μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία της κοινωνικής επανένταξης και της εισόδου στον εργασιακό χώρο για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η πρώτη φάση του προγράμματος τέθηκε σε εφαρμογή κατά την περίοδο 2000-2001 και η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε  το 2009, όταν και υπογράφτηκε Σύμφωνο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η προσήλωση στη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Η τρίτη φάση του Προγράμματος αφορά την περίοδο 2010-2020 στην οποία μια εκ των υποχρεώσεων της πολιτείας ήταν και η κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων (έως την 31/12/2015). Το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από το τέλος του 2010, πράγμα που δεν συνέβη.
Βάσει των υποχρεώσεων και της συνέχειας του Ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να κλείσει τα δημόσια ψυχιατρεία και τότε… το «πανηγύρι» ξεκινά. Το 2013 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των βουλευτών Κώστα Ζαχαριά, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήσου Μαντά και Ανδρέα Ξανθού επισκέπτεται το Δρομοκαϊτειο για να εκφράσουν τη διαφωνία τους στο κλείσιμο των ψυχιατρείων και εννοείται…. στη διαθεσιμότητα και κινητικότητα. των εργαζομένων (γιατί, επί της ουσίας, γι’ αυτό ήταν όλος ο σαματάς). Τον Φεβουάριο 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα την «ψευδεπίγραφη ψυχιατρική μεταρρύθμιση ως πρόσχημα για τη διάλυση της ψυχιατρικής περίθαλψης».
Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν ένα μπαράζ δημοσιευμάτων που μιλούν για «διάλυση των δομών Ψυχικής Υγείας», για «Ταφόπλακα στην ψυχική Υγεία», για «αναβρασμό που επικρατεί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε Δαφνί, Δρομοκαϊτειο και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης ως το καλοκαίρι του 2015, στέλνοντας τους ψυχικά ασθενείς σε ανειδίκευτες μονάδες Υγείας και πολλούς από τους εργαζόμενους στην ανεργία» (left), και το καλύτερο, η ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοίνωση όπου λέει «σταματήστε τώρα το βίαιο κλείσιμο των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων».
H αποϊδρυματοποίηση επί Σαμαροβενιζέλων, ήταν «επιβολή» των μνημονίων, της τρόικας και της (καταραμένης, πάντα) Ευρώπης και «πέταμα» άρον-άρον των χρόνιων ψυχικά ασθενών στο δρόμο». Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το κλείσιμο των ψυχιατρείων-αποϊδρυματοποίηση, είναι «θεραπεία των πασχόντων μέσα στην κοινότητα, δια της εξοικείωσης με την κοινωνία και τις λειτουργίες της».

Το Ζιζάνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου