8.10.17

Μαγειρεύονται κάλπες με… masterchef τον Καρτερό!



Από το σκληρό ροκ του Κώστα Λαλιώτη σε αυτό του Θανάση Καρτερού μια δεκαετία και κάτι ψιλά δρόμος. Ο γνωστός δημοσιογράφος δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο πρώτο κιόλας άτυπο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του, την Πέμπτη, γίνεται ξεκάθαρο πού θέλει να το πάει ο πρωθυπουργός: στις εκλογές!



 

Του χρόνου τέτοια εποχή το πιθανότερο είναι να έχουν ήδη γίνει εκλογές ή εναλλακτικά να γίνονται αυτό ή το επόμενο Σαββατοκύριακο. Μπορεί και να έχουμε ήδη νέα κυβέρνηση η οποία να μετρά 4-5 μήνες ζωής. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα έχει κλείσει το κύκλο της και θα περιορίζεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με προτίμηση αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης…



Ο πρωθυπουργός έχει πεισθεί να επενδύσει στο σενάριο της… δεξιάς παρένθεσης παραβλέποντας πως ο προκάτοχός του που είχε αντίστοιχα αν και αριστερά σενάρια, βρίσκεται στην αντιπολίτευση σχεδόν τρία χρόνια τώρα.
Για τον Αλέξη Τσίπρα όμως αυτό δεν είναι και τόσο επιλογή αλλά περισσότερο λύση ανάγκης. Έτσι του το παρουσίασαν, έτσι το έκανε αποδεκτό. Η φθορά που έχει υποστεί είναι μεγάλη, τα μνημόνια δεν τελειώνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος και νέου προγράμματος. Οπότε τι μένει; Η έξοδος με την ελπίδα να διατηρήσει ο ίδιος κάποια αξιοπιστία και το κόμμα να ανασυνταχθεί ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει.
Μάλιστα γνωρίζουν και ποιο είναι το διάστημα αυτό. Δύο έτη λένε καλά πληροφορημένες πηγές που περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια μια επανάληψη του 2015! Τότε που με αφορμή τις προεδρικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές «ρίχνοντας» τον Αντώνη Σαμάρα και σχεδόν πραξικοπηματικά καταλαμβάνοντας την εξουσία.
Αυτό ακριβώς θα επιχειρηθεί να γίνει και το 2020. Ειδικά αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα είναι πιο εύκολο εφόσον οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέπουν, να βραχυκυκλώσουν τις διαδικασίες και να οδηγήσουν τη χώρα για ακόμα μια φορά στις κάλπες. Μόνο βέβαια αν οι συνθήκες είναι τέτοιες που να προεξοφλούν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Άλλωστε κυρίαρχος στόχος είναι η διάσωση του Αλέξη Τσίπρα και του εναπομείναντος πολιτικού του κεφαλαίου.
Όλα ανοιχτά για το «πότε»
Όσον τώρα αφορά τον χρόνο των εκλογών, όλα είναι ανοιχτά. Ιδανικά το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε η προκήρυξη να γίνει μαζί με την… έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Μέσα στην «παραζάλη» εκτιμάται πως οι απώλειες θα είναι περιορισμένες οπότε και η Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν είναι πρώτη θα είναι πιο αδύναμη. Αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο το οποίο μάλιστα κάποιοι χαρακτηρίζουν ουτοπικό.
Με την τρίτη αξιολόγηση να βρίσκεται σε εξέλιξη και τους δανειστές να «ράβουν» τα νέα μέτρα για τη χώρα, το πιθανότερο σενάριο είναι το Μαξίμου να οδηγήσει την χώρα σε κάλπες πολύ νωρίτερα, ίσως και μέσα στην άνοιξη έτσι ώστε να προλάβει περαιτέρω φθορά τόσο του κόμματος όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού. Σημαντικό είναι πως στο πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κόμμα είναι απίθανο να στηρίξει και νέο μνημόνιο μιας και οι αντοχές έχουν ήδη εξαντληθεί. Λαμβάνοντας υπόψη πως το Πάσχα είναι στα μέσα Απριλίου δεν αποκλείεται οι κάλπες να στηθούν στα μέσα Μαρτίου, εναλλακτικά το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου έτσι ώστε να μην βραχυκυκλώσουν και τα σχολεία που θα ετοιμάζονται για τις εξετάσεις.
Από εκεί και πέρα κάθε Σαββατοκύριακο δυνητικά μπορεί να είναι εκλογικό.
Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» και η στρατηγική
Σε αυτό το σχεδιασμό πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο νέος διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου Θανάσης Καρτερός. Η μεταγραφή αυτή δεν είναι διόλου τυχαία. Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος ούτως ή άλλως χάραζε γραμμή μέσα από την στήλη του στην εφημερίδα «Αυγή» απλά πλέον θα το κάνει και θεσμικά. Πρώτος του στόχος είναι η προφύλαξη του πρωθυπουργού. Στο μέγιστο δυνατό βαθμό να προστατευθεί το πολιτικό του κεφάλαιο και να τον προφυλάξει από τις εξελίξεις. Δύσκολο εγχείρημα αλλά αν κάποιος μπορεί να το φέρει σε πέρας αυτός είναι μόνο ο Θ. Καρτερός. Μπαρουτοκαπνισμένος στα υπόγεια του ΚΚΕ, διευθυντής του Ριζοσπάστη και πάντα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν αποτελεί μυστικό πως πολύ συχνά περνούσε την πίσω πόρτα του Μαξίμου για να συναντηθεί μαζί του και να συμβουλεύσει.
Τι, όμως, αναμένεται να αλλάξει; Καταρχάς οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και μάλιστα με ακραίο αλλά θεσμικό τρόπο, μιας και κόβονται οι «εξυπνάδες» του προηγούμενου διαστήματος, που με ειρωνεία απευθύνονταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον –και με δείγμα γραφής από τα πρώτα σημειώματα– η αντιπαράθεση θα γίνεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο με ερωτήματα που όμως επί της ουσίας δεν απευθύνονται μόνο στο κόμμα της οδού Πειραιώς, αλλά και στο εσωτερικό ακροατήριο. Με στόχο φυσικά να συσπειρώσει τους εναπομείναντες έναντι του εχθρού.

Θεοδόσης Παπανδρέου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου