13.12.17

Το μετάνιωσε πικρά…

Ο Charles Jenkins πριν από 52 χρόνια υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό και ήταν τοποθετημένος σε μονάδα επιτήρησης της «ουδέτερης ζώνης» μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, όταν ένα βράδυ έχοντας πιει μερικές μπύρες παραπάνω αποφάσισε να αυτομολήσει στην… Βόρεια Κορέα.




Ο λόγος της λιποταξίας του ήταν ο φόβος μη τυχόν και σκοτωθεί στη διάρκεια κάποιας περιπόλου, ή χειρότερα μη μετατεθεί σε μάχιμη μονάδα στο Βιετνάμ…




Το αρχικό του σχέδιο ήταν να ζητήσει άσυλο στην σοβιετική πρεσβεία της Pyongyang με την ελπίδα να επιστρέψει στις ΗΠΑ στα πλαίσια κάποιας ανταλλαγής αιχμαλώτων. Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε και έζησε για να μετανιώσει πικρά την απόφαση που πήρε εκείνο το βράδυ.
Το καθεστώς της Β. Κορέας τον φυλάκισε, μαζί με άλλους Αμερικανούς αιχμαλώτους, και τον υπέβαλλε σε σκληρά βασανιστήρια συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των τατουάζ του … χωρίς αναισθητικό!
Ο Jenkins, που γεννήθηκε στη Β. Καρολίνα και δεν τελείωσε το σχολείο, υποχρεώθηκε να «διδάσκει» αγγλικά σε βορειοκορεάτες στρατιώτες, και παράλληλα να παίζει τον ρόλο του Αμερικανού κακού σε προπαγανδιστικές ταινίες.
Παντρεύτηκε την Γιαπωνέζα Hitomi Soga η οποία είχε απαχθεί από την Βόρεια Κορέα το 1980 και έκανε μαζί της οικογένεια. Το 2002 της επετράπη να επιστρέψει στην πατρίδα της και το 2002 επετράπη στον Jenkins και στις δυο κόρες τους να την ακολουθήσουν στην ελευθερία.
Ο Jenkins παρουσιάστηκε στο αρχηγείο του  αμερικανικού στρατού στο Τόκιο και καταδικάστηκε σε 25 μέρες κράτηση για την λιποταξία του. Στη συνέχεια «απολύθηκε».
Τα επόμενα χρόνια τα έζησε στην ιδιαίτερη πατρίδα της γυναίκας του, την πόλη Sado της Ιαπωνίας, όπου δούλευε σε τοπικό κατάστημα πώλησης σουβενίρ.
Χθες υπέστη καρδιακό επεισόδιο και πέθανε. Μέχρι το τέλος φοβόταν ακόμη την πιθανότητα δολοφονίας του από Βορειοκορεάτες πράκτορες, και τον περασμένο Αύγουστο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Los Angeles Times είχε πει πως «αν δώσει κανείς χρήματα στους Βορειοκορεάτες,  είναι ικανοί για το χειρότερο… θέλουν να με σκοτώσουν».  
Charles Jenkins
Εν τω μεταξύ, τρεις διεθνείς δικαστές «σκαλίζουν» την πραγματικότητα των συνθηκών που επικρατούν στα στρατόπεδα εργασίας της Βόρειας Κορέας, και όπως αναφέρει στην εφημερίδα Washington Post ο ένας από αυτούς, ο Thomas Buergenthal, που επιβίωσε από το  Auschwitz, «οι συνθήκες εκεί είναι κατά πολύ χειρότερες από εκείνες που έζησα παιδάκι, ή που γνώρισα δεκαετίες τώρα στα πλαίσια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το πόρισμα των τριών δικαστών καταλήγει στην ανάγκη να διωχθούν ποινικά από το Διεθνές Δικαστήριο ο Kim Jong Un και οι συνεργάτες του με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία που ερεύνησαν οι δικαστές, αυτή την ώρα κρατούνται σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας πάνω από 100.000 άτομα, τα οποία υποβάλλονται σε συστηματικά βασανιστήρια, βιασμούς, κλπ.
Όπως αναφέρει το πόρισμα, οι βιασμοί ανήλικων κοριτσιών και οι απόπειρες αυτοκτονίας τους πηδώντας στον ποταμό Daedonggang είναι τόσο συχνές, που οι αρχές έχουν τοποθετήσει σκοπούς στις όχθες του για να τις αποτρέπουν…
Τέλος, σύμφωνα με την μαρτυρία - κατάθεση ενός πρώην δεσμοφύλακα, είχε δει ένα νεογέννητο νόθο μωρό μια κρατούμενης, με πατέρα του κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο,  να αρπάζεται  από τα χέρια της και να δίνεται ως τροφή στα σκυλιά φύλακες του στρατοπέδου.


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου