12.12.17

Μετράει μέρες ο υπουργός…

Δεν ξέρω τι ακριβώς (θαύματα) περίμεναν στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ο Γιάννης Μουζάλας ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως τα όσα διακινούνται εις βάρος του από μέσα ενημέρωσης αλλά και διάφορους παράγοντες δεν εκθέτουν τον Μουζάλα αλλά τον πρόεδρο Τσίπρα που τον τοποθέτησε στη θέση αυτή, επιμένει να τον διατηρεί, και εντέλει τον προώθησε και για την θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ασχέτως τού αν πάτωσε στη σχετική ψηφοφορία.



Διότι χωρίς την (υπο)στήριξη του προέδρου Τσίπρα ο Μουζάλας θα είχε αφιερωθεί από καιρό στην ιατρική και οι μετανάστες θα είχαν ίσως μια καλύτερη τύχη…



Είχα αναφερθεί προ ημερών στην αποστολή του "έμπιστου" Τσίπρα, κυρίου Πάνου Λάμπρου στη Μυτιλήνη και τη Λέσβο (αφού ο Τσίπρας τον έστειλε, προφανώς τον έστειλε και στα... δυο νησιά, στη συσκευασία του ενός) προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση, ειδικά στο στρατόπεδο της Μόριας που αποτελεί και τη μεγάλη πληγή για τη χώρα, αφού δέχεται σκληρές κριτικές στην Ευρώπη.
Ο Λάμπρου (υπεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ για τα κινήματα γενικώς) γύρισε πίσω με τις χειρότερες των εντυπώσεων, και εξ όσων δείχνουν τα πράγματα πιθανόν να είναι αυτός που τελειώνει τον Μουζάλα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μερικοί πάντως υποστηρίζουν ότι το τέλος Μουζάλα είχε προηγηθεί της επίσκεψης Λάμπρου. Και επικαλούνται την αφαίρεση σειράς αρμοδιοτήτων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, και μεταξύ αυτών και εκείνων που αφορούν τις προμήθειες για τη σίτιση, τον ρουχισμό και τη στέγαση των προσφύγων….
Αν και η αφαίρεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων υπακούει προφανώς στους ψιθύρους που διακινούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο έχων άγνοια περί αυτά, ως επιστήμων άνθρωπος, υπουργός Μουζάλας δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στη διαχείριση των ζητημάτων αυτών με αποτέλεσμα και οι πρόσφυγες να μην είναι ικανοποιημένοι και τα στρατόπεδα να αποτελούν εν δυνάμει βόμβες έτοιμες να εκραγούν λόγω της συσσωρευμένης αγανάκτησης, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ή καλύτερα δύο.
Η πρώτη, η απλουστευτική, που διακινείται από τους συνεργάτες του υπουργού, αναφέρει ότι οι αρμοδιότητες αφαιρέθηκαν δεδομένης της βεβαιότητας που είχε η κυβέρνηση για την εκλογή του ως ευρωπαίου επιτρόπου (να υποθέσω ότι τώρα που δεν εξελέγη, θα του επιστραφούν;).
Η δεύτερη έχει μια καθ' εαυτήν ευρωπαϊκή διάσταση, καθόλου ευκαταφρόνητη, και δίνει ίσως και την εξήγηση γιατί ο υπουργός Μουζάλας ήρθε 4ος και καταϊδρωμένος στη σχετική ψηφοφορία για το αξίωμα του επιτρόπου. Οτι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν προς απορρόφηση 740 εκατ. ευρώ τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανάγκες των προσφύγων και το υπουργείο Μουζάλα δεν έχει κάνει τίποτε για να τα απορροφήσει. Αντιθέτως, μου είπε ευρωβουλευτής μας, «κάνει τον μελλοντολόγο με δηλώσεις του τύπου «θα έχουμε νεκρούς στη Μόρια». Μεγάλε, κάνε κάτι αν δεν θέλεις να έχουμε νεκρούς τον χειμώνα.
Τούτων δοθέντων, υποστηρίζεται βασίμως ότι ο υπουργός Μουζάλας μετράει μέρες στο υπουργείο, αλλά εγώ θα προσθέσω - μετά λόγου γνώσεως δε - ότι ο άνθρωπος έχει απαυδήσει τόσο με αυτά που βλέπει και ακούει και δέχεται ώστε δεν βλέπει την ώρα να πάει σπίτι του.
Και χάρη θα του κάνει, δηλαδή, ο πρόεδρος Αλέξης…
Πάντως, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, και ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει το θέμα του υπουργού Μουζάλα, αν αντικατασταθεί δηλαδή στον ανασχηματισμό ή όχι, το τι συμβαίνει με τη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες ασφαλώς και θα απασχολήσει κάποια στιγμή τη Βουλή. Την παρούσα ίσως όχι, αλλά την επόμενη οπωσδήποτε. Και ειδικότερα πώς λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα catering, τι τρώνε αυτοί οι άνθρωποι, ποιος τους το προμηθεύει, πώς αναγορεύθηκε σε προμηθευτή, μέσα από ποιες διαδικασίες και με βάση ποιες προϋποθέσεις κ.λπ.
Και ο Μουζάλας δεν θα είναι ο πρώτος στη λίστα όσων θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, αυτό είναι σίγουρο…

Γιώργος Παπαχρήστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου