8.5.18

Να απαγορευτεί ο … τουρισμός!


Σε ένα μόνο πράγμα τα πάει καλά ο Σύριζας, στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, όπου περιέργως ακολουθεί τις διεθνείς οικολογικές τάσεις, και μάλιστα με αριστερό πρόσημο. Π.χ. φορολόγησε τις πλαστικές σακούλες, απαγορεύει τα πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά ποτήρια, οσονούπω θα απαγορεύσει (ή μάλλον θα φορολογήσει επιπλέον) τα μωρομάντιλα και τις πάνες ενηλίκων, και πάει λέγοντας.




Όπου δηλαδή δουν οι συριζαίοι ότι κάτι βλάπτει το περιβάλλον, το … φορολογούν. Μιλάμε για πλάνα ανάπτυξης και έτσι. Γι αυτό λοιπόν διάβασα κάτι στον ξένο τύπο και σκιάχτηκα. Ότι ο τουρισμός βλάπτει τον πλανήτη!
Λέτε πως άμα το πάρει χαμπάρι ο Αλέξης να κλείσει επιτέλους τα σύνορα; Να απαγορεύσει τον τουρισμό, όπως ήθελε άλλωστε να απαγορεύσει και τα «βραχιολάκια» των τουρ οπερέιτορς;
Ποιος ξέρει; Για όλα είναι ικανοί αυτοί εκεί στο Μαξίμου.



Πάντως η είδηση είναι σοβαρή και κάθε άλλο παρά μούφα. Οι τουρίστες προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον απ ότι νομίζαμε όλοι, ειδικοί και μη, μέχρι τώρα.
Αυτό υποστηρίζει μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων άνθρακα, τρεις φορές δηλαδή περισσότερο απ ότι υπολόγιζαν οι ειδικοί. Το εν λόγω «αποτύπωμα» μάλιστα αυξάνεται σήμερα τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ότι εκτιμάτο το 2013.
Οι ερευνητές, που χαρακτηρίζουν τον τουρισμό ως «ζήτημα υψηλών εισοδημάτων» ανέλυσαν τις εκπομπές ρύπων και άνθρακα που προκαλούνται από το φαγητό, τα ψώνια, αλλά και τις κατά τόπο μεταφορές των τουριστών σε 160 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μεταφορών. Μάλιστα ανέλυσαν τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό τουρισμό, καταλήγοντας στο ότι οι Αμερικανοί τουρίστες είναι οι πλέον υπεύθυνοι για το φαινόμενο των εκπομπών άνθρακα, με τους Κινέζους και τους Γερμανούς να τους ακολουθούν κατά πόδας.
Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Dr. Arunima Malik από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, υποστηρίζει πως ο τουρισμός είναι υπαίτιος για το 80% των εκπομπών και της μόλυνσης σε μέρη όπως οι Μαλδίβες και οι Σεϋχέλλες. Όπως λέει, «όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί βασίζονται οικονομικά στα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά παράλληλα είναι και οι πιο ευάλωτοι σε περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και στην κλιματική αλλαγή», και καταλήγει ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τρόποι να γίνει ο τουρισμός μια βιώσιμη για τον πλανήτη δραστηριότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε όλοι μας.
Ακούει ο Αλέξης; Άντε, αφού δεν μπόρεσε να καταργήσει το μνημόνιο ας καταργήσει τον τουρισμό. Και όσο για τα χαμένα έσοδα… σιγά πια… ας βάλει κανέναν φόρο στους πολίτες, ή στο τσίπουρο… τόσο δύσκολο είναι;

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου