29.9.18

Παραπλανημένη αυτοδικία εκτός ελέγχου…


Λέμε για το «λιντσάρισμα» του διαρρήκτη Ζακ, και καταγγέλλουμε τα φαινόμενα αυτοδικίας, πάντα με δυο μέτρα και δυο σταθμά μιας κι εδώ είναι «Αιλάδα αφού»… αλλά υπάρχουν και χειρότερα, π.χ. όταν η αυτοδικία στρέφεται κατά εντελώς  αθώων.




Όπως έγινε στην πόλη Metepec της Πολιτείας Hidalgo του Μεξικού, όπου προχθές ένας αφηνιασμένος όχλος εκατό και πλέον ατόμων, που πίστευαν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, έκαψε ζωντανό έναν αξιωματικό ντέντεκτιβ της αστυνομίας με πολιτικά, και έδειρε ανηλεώς άλλους τρεις συναδέλφους του, επειδή κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν στο Φέισμπουκ ήθελαν τα θύματα  να είναι απαγωγείς παιδιών…



Οι αρχές της περιοχής τώρα αναζητούν τα μέλη του πλήθους που συμμετείχαν στο αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, στηριζόμενες σε καταγραφές που έγιναν από περαστικούς με τα κινητά τους.
Τέτοιου είδους εγκλήματα αυτοδικίας, ή αλλιώς vigilante, είναι συνηθισμένα στο Μεξικό, όπως και όπου αλλού οι αρχές χωλαίνουν, το κράτος υπολειτουργεί,  και οι θεσμοί κωλυσιεργούν (σας θυμίζει κάτι;).
Θυμόσαστε τον Σάββα Ξηρό, που είχε πει το πολύ σωστό «αν λειτουργούσαν οι θεσμοί δεν θα χρειαζόμασταν εμείς»;
Αυτά όσον αφορά σε ενόχους που η αστυνομία δεν μπορεί ή δεν θέλει να πιάσει. Στις περιπτώσεις όμως του Μεξικού, μιλάμε για εφαρμογή του νόμου του Λιντς,  άνευ λόγου και αιτίας, με θύματα αθώους.
Για παράδειγμα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό μετά από επίθεση όχλου, μόνο μέσα στον Αύγουστο.
Δυο εξ αυτών κάηκαν ζωντανοί, ενώ δυο άλλοι πρώτα εδάρησαν μέχρι θανάτου και μετά ο όχλος έκαψε τα πτώματά τους, το ένα μάλιστα  θύμα ήταν γυναίκα.
Πολλές φορές η βία αυτού του είδους ξεσπά όταν αρχίσουν και κυκλοφορούν φήμες, συνήθως ψεύτικες, στα σόσιαλ μίντια και στα WhatsApp, με πιο συνηθισμένη τη φήμη ότι κάποιοι απαγωγείς παιδιών,  ή robachicos όπως λέγονται στο Μεξικό, δρουν σε κάποια περιοχή.
Σε μια τέτοια περίπτωση ένας άνδρας που μαζί με τον ανεψιό του είχαν πάει σε ένα χωριό για να αγοράσουν κλεμμένα είδη, δέχτηκαν επίθεση από μια ομάδα «αγανακτισμένων» κατοίκων, οι οποίοι τους έδειραν και στη συνέχεια τους έκαψαν ζωντανούς. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα ήταν σαν το πλήθος να ήταν μαγεμένο… υπνωτισμένο!
Κι όλα αυτά επειδή κάποιοι κυκλοφόρησαν στο ΦΒ τη φήμη ότι πρόκειται περί απαγωγέων παιδιών.
Σε μια άλλη παρόμοια περίπτωση, δυο υπάλληλοι εταιρίας μάρκετινγκ δάρθηκαν μέχρι θανάτου, την ώρα που διενεργούσαν μια έρευνα από πόρτα σε πόρτα για την κατανάλωση … τορτίγιας! Και αυτοί έπεσαν θύματα αστήρικτων και κακόβουλων fake φημών στα κοινωνικά μέσα.
Τι κάνουν οι αρχές για να αποφεύγονται αυτού του είδους τα λιντσαρίσματα; Κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στο κοινό να μην πιστεύει όλα όσα διαβάζει στα σόσιαλ μίντια…
Ποιος τις ακούει όμως;

Strange Attractor

Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου