2.10.18

Μόνος νικητής η Μόσχα;


Όλοι κέρδισαν στα Σκόπια. Ή έτσι λένε…
Ο Ζάεφ, που η πρότασή του πήρε 97%.
Η αντιπολίτευση, που η αποχή από την ψηφοφορία ήταν τεράστια, και άρα δικαιώθηκε, λέει.
Ο Τσίπρας, που βρήκε αφορμή να μεταθέσει τη καυτή πατάτα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας στους επόμενους.




Ο συγκαμένος, που δηλώνει δικαιωμένος, από πού κι ως που άραγε; Και έτσι  κερδίζει χρόνο στη καρέκλα του.
Ο Κοτζιάς, που δεν αναγνωρίστηκε το μεγαλείο του από τους Σκοπιανού πολίτες, αλλά είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει το όραμά του και στο ζήτημα της Τσαμουριάς, μπορεί και στη Δ. Θράκη…
Και πάει λέγοντας…



Οι μόνοι όμως πραγματικά κερδισμένοι είναι μάλλον οι Ρώσοι, που κέρδισαν μια μικρή νίκη απέναντι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Από καιρό, όλοι σχεδόν οι δυτικοί διπλωμάτες, που έσερναν το χορό της Συμφωνίας των Πρεσπών, προειδοποιούσαν σε κάθε τόνο ότι η μόνη απειλή για το «επιθυμητό» αποτέλεσμα στο «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα που προκήρυξε ο (σωσίας του Αλέξη) Ζάεφ προέρχεται από την Μόσχα. Η οποία, όπως στη Σερβία, στο Κόσσοβο, και στο Μαυροβούνιο, κάνει, λένε, τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να φρενάρει την όποια δυτική επιρροή στην περιοχή.
Βέβαια, όταν η Αμερική βομβάρδιζε το Βελιγράδι η Μόσχα δεν αντέδρασε ιδιαίτερα, πέρα από μεγάλα λόγια… τα έχει αυτά το ξανθό ομόδοξο γένος, που κατά πολλούς δικούς μας αιθεροβάμονες, εδώ και αιώνες,  όλο θα μας σώσει κι όλο κάνει την πάπια.
Τέλος πάντων… μπορεί στις στρατιωτικές και άλλου είδους επεμβάσεις η Μόσχα να κάνει το παγόνι, και στα δανεικά που της ζητάμε να είναι σπαγκοραμμένη, αλλά σε θέματα διασποράς ψευδών ειδήσεων, τα περίφημα fake news, που είναι και της μόδας, τα πάει μια χαρά, αν βέβαια πιστέψουμε τα αμερικανικά και γενικά τα δυτικά «έγκυρα» ΜΜΕ.
Τα οποία, όπως λένε, αυτό που έγινε με το δημοψήφισμα στα Σκόπια, θυμίζει έντονα εκείνο που έγινε με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
Δηλαδή, κυβερνοπόλεμος στα καλύτερά του, με ψεύτικες ειδήσεις στα σόσιαλ μίντια, μαύρο χρήμα σε πληρωμένα διαδικτυακά τρολς και σε ειδησεογραφικά σάιτς, και γενικά παραπληροφόρηση προκειμένου οι Σκοπιανοί να ψηφίσουν όχι, ή να μην ψηφίσουν καθόλου.
Κάτι σαν  αυτό που κάνουν κι εδώ οι συριζαίοι, με τα διάφορα μίσθαρνα τρολς, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Μάλιστα, μια από τις πιο προβεβλημένες και διαδεδομένες ρωσικές(;) παρεμβάσεις στα διάφορα διαδικτυακά μέσα των Σκοπίων είναι, λένε, το ερώτημα που τέθηκε επανειλημμένα όλο αυτό το διάστημα: Θα αφήσεις τους Αλβανούς να αλλάξουν το όνομα της πατρίδας σου;
Μέχρι και χούλιγκανς, λένε, πως πλήρωσαν οι Ρώσοι για να δημιουργήσουν επεισόδια κατά της συμφωνίας. Μέχρι και δήθεν θύματα αστυνομικής βίας προέβαλλαν…  όπως π.χ. το μελανιασμένο πρόσωπο μιας τραγουδίστριας που δήθεν έδειραν οι αστυνομικοί του Ζάεφ διότι ήταν πατριώτισσα αφού..
Ο ίδιος μάλιστα ο Ζάεφ είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, που πρόσκεινται στον Πούτιν, έστελναν μαύρο χρήμα στους εθνικιστές των Σκοπίων για να του κάνουν αντιπολίτευση. Με τα εδώ ΜΜΕ να κάνουν πάρτι φωτογραφίζοντας έναν συγκεκριμένο Βορειοελλαδίτη μπίζνεσμαν…
Και δεν είναι μόνο ο Ζάεφ… ακόμη και ο υπουργός Άμυνας της Αμερικής, που και αυτός επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα,  κατηγόρησε επίσημα την Ρωσία ότι χρηματοδοτεί την αστάθεια στα Σκόπια και στηρίζει το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.
Οπότε, το γεγονός ότι τελικά όντως η αποχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτελεί μια ήττα για τη Δύση, όλοι οι ηγέτες της οποίας ήθελαν να κερδίσει το ΝΑΙ, και μια μικρή νίκη για τη Μόσχα, η οποία μπορεί όντως να έκανε υπογείως όλα όσα της καταμαρτυρούν. Να εκμεταλλεύτηκε δηλαδή το διαδίκτυο για να σπείρει αμφιβολίες, και να καλλιεργήσει ένα κλίμα φοβίας απέναντι στην ΕΕ, τονώνοντας τα εθνικιστικά και φυλετικά ένστικτα των ούτως ή άλλως παραπλανημένων από την χρόνια προπαγάνδα Σκοπιανών πολιτών.
Πάντως, αν η όποια προπαγανδιστική παρέμβαση των Ρώσων έγινε πραγματικά, η αλήθεια είναι ότι έγινε κρυφά και υπόγεια… ενώ εκείνη της Δύσης στα φανερά και ξετσίπωτα… με παρεμβάσεις επί του θέματος και υπέρ της συμφωνίας μέχρι και από τον πρώην πρόεδρο Μπους, που ανάθεμά με αν ξέρει που βρίσκονται τα Σκόπια στο χάρτη, και με παρέλαση διάφορων υψηλόβαθμων κυβερνητικών και μη αξιωματούχων από την γειτονική χώρα.
Τέλος, εντύπωση μου έκανε η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Jess Baily, δια της οποίας  επιμένει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα, διότι θα έχει συμμάχους στο ΝΑΤΟ την «Μακεδονία», την Αλβανία, και την Βουλγαρία, και άρα δεν θα υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τους.
Ναι… λέω εγώ ο ποταπός, όπως έχει σύμμαχο στο ΝΑΤΟ τη Τουρκία και δεν υπάρχει καμιά ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις…
Εν κατακλείδι, μέσα στο γενικότερο αλαλούμ, ένα πράγμα ισχύει: Και στα Σκόπια, Σαμαρά λένε και κλαίνε..
Αυτά.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου