25.10.18

Αν… αν λέμε, κερδίσετε το αποψινό ΤΖΟΚΕΡ!


Με αφορμή το αποψινό τζάκποτ του ΤΖΟΚΕΡ, όπου κάποιος τυχερός συμπατριώτης μας μπορεί να κερδίσει 8 εκατομμυριάκια, σας παραθέτω (σε απόδοση δική μου) προχθεσινό άρθρο της New York Times για το δικό τους αμερικανικό τζάκποτ, ύψους ενός δισεκατομμυρίου και κάτι δολαρίων, που τελικά κέρδισε κάποιος χθες το βράδυ.





Ας υποθέσουμε ότι ξυπνάτε Τετάρτη πρωί, ελέγχετε το κουπόνι που παίξατε σε κάποιο συνοικιακό μαγαζί, και κόντρα σε κάθε πιθανότητα διαπιστώσετε πως κερδίσατε το μεγάλο τζάκποτ! Το τι θα κάνετε τις αμέσως επόμενες μέρες ίσως καθορίσει το αν ο νέος πλούτος που αποκτήσατε καταστρέψει ολοσχερώς τη ζωή σας ή όχι…


Σίγουρα είναι πολύ διασκεδαστικό το να σκέφτεστε τι θα κάνετε με όλα αυτά τα λεφτά. Αν είναι ένας ο τυχερός αύριο το βράδυ, τότε θα εισπράξει περίπου $1.6 δις, ή $904 εκατομμύρια αν αφαιρεθούν οι φόροι.
Υπάρχουν όμως πολλές ανεκδοτικές ιστορίες σχετικά με μεγάλους νικητές λοταριών, που κατέληξαν άφραγκοι, διαζευγμένοι, ή ακόμη και αυτόχειρες.
Όταν τα ονόματά τους δημοσιοποιούνται, οι εν λόγω νικητές έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος ανθρώπων που θέλουν ένα κομμάτι της πίτας τους.
Πολλές φορές, ακόμη και οι πιο στενές φιλικές ή συγγενικές σχέσεις δοκιμάζονται ιδιαίτερα.
Ο βασικός σκοπός σας τις πρώτες μέρες είναι να διατηρήσετε την ανωνυμία σας για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε, αφού όσο περισσότεροι γνωρίζουν τι έγινε τόσο περισσότερα και τα προβλήματα που θα σας προκύψουν. Η διακριτικότητα είναι ο καλύτερός σας φίλος, λένε όσοι έχουν εργαστεί με νικητές λαχείων.
Καλά θα κάνετε να συνεχίσετε να εμφανίζεστε στη δουλειά σας σαν να μη τρέχει τίποτα, να μην κάνετε επιδεικτικές  αγορές το πρώτο διάστημα, και για όσο διάστημα μπορείτε να μην πείτε σε κανέναν ότι κερδίσατε… ούτε καν στους πιο στενούς σας φίλους.
Ασφαλίστε αμέσως το κουπόνι, π.χ. σε κάποια θυρίδα. Αμέσως μετά ψάξτε να βρείτε έναν πολύ καλό δικηγόρο με εξειδίκευση στα καταπιστεύματα.
Χρειάζεστε έναν δικηγόρο ή μια δικηγορική εταιρία με καλό όνομα, και με μεγάλη εμπειρία στη νομική υποστήριξη εύπορων οικογενειών, όπως δηλαδή και η δική σας (από σήμερα).
Δώστε μεγάλη προσοχή στην αξιοπιστία και στην εμπειρία του δικηγόρου που θα επιλέξετε, και ψάξτε για κάποιον που να έχει πλούσιο παρελθόν στη διαχείριση περιουσιών,  και στη διαχείριση καταπιστευμάτων.
Ο δικηγόρος αυτός θα σας βρει τους κατάλληλους λογιστές και όλους τους ειδικούς που θα χρειαστείτε για τη διαχείριση των χρημάτων σας, εκτός κι αν ψάξετε μέσω γνωστών σας να τους βρείτε από μόνοι σας.
Όπως λέει ο Andrew Stoltmann,  δικηγόρος στο Σικάγο, που εξειδικεύεται στην εκπροσώπηση νέων εκατομμυριούχων, που έχουν κερδίσει σε λοταρίες, και έχουν πέσει θύματα απατεώνων, «χρειάζεστε μια ομάδα έμπειρων ειδικών, που έχουν συνηθίσει να διαχειρίζονται εκατομμύρια δολάρια».
Μόλις αυτή η ομάδα στηθεί, η επόμενη μεγάλη απόφαση έχει να κάνει με το αν θα θελήσετε να εισπράξετε τα χρήματα με τη μία, ή σε μορφή πληρωμών κάθε μήνα για κάποιες δεκαετίες.
Θα στήσετε μια νομική οντότητα, ένα καταπίστευμα, για να εισπράξει τα χρήματα, ή θα το κάνετε σαν άτομο στο όνομά σας;
Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείτε πως ακριβώς θα τα εισπράξετε, και πως θα τα χρησιμοποιήσετε όσο πιο ορθολογικά γίνεται σε σχέση με τους φόρους.
Όπως και να έχει, θα πρέπει να προσπαθήσετε να παραμείνετε ανώνυμος για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε, έως ότου «κτίσετε» ένα «καβούκι» γύρω σας, αποτελούμενο από ειδικούς συμβούλους, που θα σας προστατέψουν από την αναπόφευκτη θύελλα αιτημάτων για βοήθεια που θα δεχτείτε, αλλά και για να φροντίσουν για την ασφάλειά σας.
Ο δικηγόρος της Ουάσιγκτον David Wilmot, εκπροσώπησε έναν 82χρονο χήρο, που το 2009 είχε κερδίσει $80 εκατομμύρια στο Powerball.
Όπως μας λέει ο δικηγόρος, η πρώτη του δουλειά ήταν να αναθεωρήσει την διαθήκη του νικητή έτσι ώστε να καλύψει την τρικυμία που θα προέκυπτε, και στη συνέχεια να συστήσει καταπιστεύματα με σκοπό την κάλυψη των εξόδων για την εκπαίδευση των εγγονών  και των κληρονόμων του, να πληρώσει για ζητήματα υγείας, να κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, και να οργανώσει μια ομάδα ειδικών συμβούλων.
Ο δικηγόρος ανησυχούσε για την ασφάλεια του νικητή, γι αυτό και τον έπεισε να φύγει από το σπίτι που έμενε, για το φόβο διάρρηξης, και να μετακομίσει προσωρινά σε ξενοδοχείο.
Αυτές οι κινήσεις βοήθησαν τον νικητή να απολαύσει τους καρπούς των κερδών του χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού αυτά μαζί με τις πιέσεις διάφορων που ήθελαν χρήματα, τα απορρόφησε ο ίδιος ο δικηγόρος.
Όπως λέει ο Wilmot, «αρχίζουν να σε τηλεφωνούν οι πάντες. Η κάθε μεσιτική εταιρία, η κάθε εταιρία λογιστών, όλοι οι ειδικοί σε θέματα φορολόγησης, όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα…», και τονίζει πως όλα τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια που δέχτηκε, και που συνεχίζει να δέχεται ακόμη και σήμερα, γεμίζουν 22 μεγάλα χαρτοκιβώτια.
Ο Jason Kurland της δικηγορικής εταιρίας Rivkin Radler, που επίσης έχει εκπροσωπήσει πολλούς νικητές λαχείων, λέει πως αν χρειαστεί ο νικητής να εμφανιστεί σε κάποια (αναπόφευκτη) συνέντευξη τύπου ή παρουσίαση, τότε θα πρέπει ήδη να έχει έτοιμη μια ομάδα ειδικών συμβούλων, και να έχει ήδη πάρει όλες τις σοβαρές αποφάσεις.
«Έτσι», λέει, «όταν αρχίσει η πλημμύρα των αιτημάτων, οι σύμβουλοι θα είναι στις θέσεις τους για να απαντήσουν, και ο νικητής θα έχει κάποιο βαθμό στοιχειώδους ιδιωτικότητας».  

Παράλληλα, συμβουλεύει τους μελλοντικούς νικητές, αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου να φύγουν οπωσδήποτε για διακοπές, με την ελπίδα πως όταν θα γυρίσουν θα έχει ξεθυμάνει το ενδιαφέρον για την περίπτωσή τους.
Εξάλλου, όπως συμπληρώνει, ο σχεδιασμός του ταξιδιού αυτού θα είναι μια ευχάριστη ενασχόληση μετά τους κουραστικούς σχεδιασμούς για τα οικονομικά τους, που θα έχουν προηγηθεί.
Πάντως, η μεγαλύτερη πρόκληση που συνήθως προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις του ξαφνικού πλουτισμού είναι η προσπάθεια αποφυγής της κατάρρευσης στενών σχέσεων. Τα πολλά λεφτά πυροδοτούν ήδη υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ συγγενών, ειδικά όταν ο νικητής θα πρέπει να αποφασίσει πόσα θα μοιραστεί και με ποιους.
«Αυτού του είδους τα προβλήματα που προκύπτουν είναι φυσικά», λέει ο Kurland, «και εξαρτώνται από το πόσο δυνατές ήταν οι όποιες σχέσεις πριν από τα λεφτά. Αν είσαι πολύ κοντά με κάποιον ο οποίος θεωρεί ότι του αξίζει ένα δώρο, τα πράγματα δυσκολεύουν. Κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νικητών που φτάνουν σε εμένα».
Εν κατακλείδι, αν έχεις καλούς συμβούλους, και πάρεις καλές νομικές και οικονομικές αποφάσεις, διατηρώντας τις σχέσεις σου με παλιούς φίλους και συγγενείς, τότε τα κέρδη αυτά μπορεί να σου εξασφαλίσουν μια πάρα πολύ καλή ζωή.
Για παράδειγμα, εκείνος ο νικητής του 2009, τώρα διανύει την 9η δεκαετία της ζωής του, και ζει σε μια πολιτεία με χαμηλούς φόρους, παρέα με κάτι παλιά φιλαράκια του από τον Β’ΠΠ για τους οποίους αγόρασε σπίτια δίπλα στο δικό του.
Τα εγγόνια του εισπράττουν κάθε μήνα κάποιο ποσό από το καταπίστευμα που δημιούργησε, φροντίζοντας να κρατήσουν μυστική την πηγή.
Και τέλος, κάθε χρόνο, κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ουάσιγκτον, εκεί που ζούσε επί πολλά χρόνια ο νικητής, εισπράττουν γενναίες δωρεές.

Neil Irwin

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου