21.10.18

Το μέλλον της ανθρωπότητας κατά τον Stephen Hawking…


Ένα νέο βιβλίο του μακαρίτη πλέον φυσικού Stephen Hawking, με τίτλο Brief Answers to the Big Questions, προειδοποιεί για ένα δυστοπικό μέλλον, που περισσότερο θυμίζει σκοτεινή ταινία ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας.





Στο βιβλίο αυτό ο διάσημος επιστήμονας μιλάει για την γενετική μηχανική και το ενδεχόμενο οι εξελίξεις της να οδηγήσουν σε «υπερανθρώπους», οι οποίοι θα κυριαρχήσουν τόσο στη γη, όσο και στον υπόλοιπο γαλαξία μας…



Όπως γράφει, «μόλις εμφανιστούν αυτοί οι υπεράνθρωποι, θα υπάρξουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που δεν θα είναι βελτιωμένοι, και άρα δεν θα μπορούν να τους συναγωνιστούν…».
Και συνεχίζει, «το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι οι μη βελτιωμένοι άνθρωποι να καταστούν αχρείαστοι και σταδιακά να εξαφανιστούν. Στη θέση τους θα υπάρχει μια νέα ράτσα αυτοσχεδιαζόμενων όντων, που θα βελτιώνονται με όλο και πιο μεγαλύτερη ταχύτητα».
Σύμφωνα με τον Hawking, οι πρώτες φάσεις αυτής της εξέλιξης θα είναι ωφέλιμες  για την ανθρωπότητα, με θεραπείες ασθενειών όμως η μυϊκή δυστροφία μέσα από τεχνολογίες όπως π.χ. η CRISPR. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα θα δυσκολέψουν, και ίσως σκοτεινιάσουν…
Σίγουρα, λέει, θα υπάρχει νομοθεσία που θα προσπαθήσει να ελέγξει και να ρυθμίσει την γενετική τροποποίηση των ανθρώπων, όμως όπως συμβαίνει πάντα αυτή θα είναι ανεπαρκής, και οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα, έστω και παράνομα, και ειδικά οι πλούσιοι,  για βελτιώσουν χαρακτηριστικά όπως είναι η μνήμη, η ανθεκτικότητα σε αρρώστιες, και πάνω απ’ όλα η διάρκεια ζωής.
Το λυπηρό, τονίζει, είναι ότι όλες αυτές οι βελτιώσεις, που μάλλον θα συμβούν εντός του 21ου αιώνα,  θα αφορούν αποκλειστικά στους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή στους πλούσιους που λέγαμε.
Στη συνέχεια, αυτή η νέα βελτιωμένη ανθρωπότητα θα εξαπλωθεί και στο διάστημα και πολύ πιθανό θα μπορέσει να αποικήσει νέους πλανήτες ή και αστέρια. Αυτό θα κριθεί απαραίτητο κυρίως ως πρόληψη ή αμυντικός μηχανισμός απέναντι στο ενδεχόμενο μιας καταστροφής εδώ στη γη, όπως π.χ. η πρόσκρουση ενός αστεροειδή που θα εξαφάνιζε τη ζωή στον πλανήτη.
Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα; Κατά τον Stephen Hawking αυτή είναι η κλιματική αλλαγή, τα πρώιμα χαρακτηριστικά της οποίας τα ζούμε ήδη.
Όσον αφορά στο σημαντικό ζήτημα για το αν υπάρχει ή όχι Θεός, ο  Hawking είναι κάθετος: Όχι, λέει. Και διευκρινίζει πως αν θέλουμε οπωσδήποτε Θεό, τότε  μπορούμε να θεοποίησουμε τους φυσικούς νόμους, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για ένα προσωπικό Θεό στον οποίο θα μπορούμε να προσευχόμαστε ή με τον οποίο θα μπορούμε να συναλλασσόμαστε σε ιδιωτικό επίπεδο…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου