8.2.19

Προσοχή: Ναρκοπέδια και βόμβες μέσα στα συντρίμμια…


Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια!
Για την ακρίβεια, αφήνει πίσω τους «βόμβες», έτοιμες να σκάσουν, και «νάρκες», σπαρμένες παντού, να τις πατήσουν οι επόμενοι.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι φοβάται πλέον, πως κάποιες από τις «ωρολογιακές βόμβες» που ο ίδιος έβαλε, μπορεί να σκάσουν στα χέρια του, αν δεν προλάβει να φύγει σύντομα.
Αυτό είναι δικό του θέμα και δική του αγωνία.





Εκείνο που ενδιαφέρει όλους μας, ωστόσο, είναι να ξέρουμε από πριν τις «βόμβες» και τις «νάρκες» που «οπλίζει» καθώς φεύγει.
Εντελώς «ενδεικτικά», λοιπόν:
·       --Πρώτον, τα «ληξιπρόθεσμα» που αφήνει απλήρωτα πίσω του: όσα παρέλαβε περίπου: 3,5 δισεκατομμύρια! Κι έχει ήδη δανειστεί 7,5 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα. Άρα έχει αφήσει στην τετραετία που κυβέρνησε τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα!
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο Σαμαράς βρήκε 9,2 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα κι άφησε 3,8 δισεκατομμύρια. Μέσα σε 2,5 χρόνια ο Σαμαράς μείωνε και τα ληξιπρόθεσμα και το χρέος!
Αντίθετα, τα περιβόητα «πλεονάσματα» του Τσίπρα ήταν ουσιαστικά ληξιπρόθεσμα που τα πέρναγε απευθείας στο χρέος!
Και του το επέτρεψαν οι δανειστές. Ίσως γιατί επρόκειτο να τους παραδώσει τη «Μακεδονία»...





·       --Δεύτερον, τις συντάξεις που καθυστερεί. Τουλάχιστον 100 χιλιάδες καινούργιοι συνταξιούχοι, δεν έχουν πάρει ακόμα τη (μειωμένη) σύνταξή τους, αν και έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους πάνω από ένα χρόνο. Τα αναδρομικά όλων αυτών είναι κοντά στα 2 δισεκατομμύρια. Και οι αυξημένες πληρωμές κάθε χρόνο γύρω στο 1 δισεκατομμύριο, από δω και στο εξής…
Επί Σαμαρά οι καινούργιοι συνταξιούχοι έπαιρναν εντός δύο μηνών το 70%-80% της σύνταξής τους. Και τα υπόλοιπα εκκαθαρίζονταν αναδρομικώς εντός ενός έτους…
·       --Τρίτον, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για «αποκατάσταση» των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται συνολικά γύρω στα 12 δισεκατομμύρια! Ενώ οι αυξημένες πληρωμές κάθε χρόνο γύρω στα 3,4 δισεκατομμύρια στο εξής…
·       --Τέταρτον, οι «τρύπες» στις ΔΕΚΟ, όπου έχει… «χαθεί η μπάλα»!
Στον ΟΣΕ, στα ΕΛΤΑ, και σε αρκετούς ακόμα οργανισμούς, τα «ανοίγματα» (ελλείμματα) είναι πια δεκάδες εκατομμύρια σε ετήσια βάση – στον καθένα.
Συνολικά τα ετήσια ελλείμματα αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο.
Και τα συσσωρευμένα χρέη (από ελλείμματα που προέκυψαν επί ΣΥΡΙΖΑ) πλησιάζουν τα 2 δισεκατομμύρια.
Μόνο για τα ΕΛΤΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι η διακυβέρνηση Σαμαρά τα παρέλαβε με 3 δισεκατομμύρια έλλειμμα, τα νοικοκύρεψε σε δυόμιση χρόνια και τα παρέδωσε με 2 εκατομμύρια κερδοφορία!
Τώρα έχουν ετήσιο έλλειμμα που φτάνει τα 50 εκατομμύρια – και νέο συσσωρευμένο χρέος που αγγίζει τα 250 εκατομμύρια!
Οι αθεόφοβοι, τα «ρημάξανε»!
·       --Πέμπτον, τα «κόκκινα δάνεια» και η «ανακεφαλαίωση των Τραπεζών»: Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είναι σήμερα μικρότερη από 3 δισεκατομμύρια. Στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά ξεπερνούσε τα 31 δισεκατομμύρια, από τα οποία τα 20 περίπου ήταν «περιουσία του δημοσίου», κι επρόκειτο να ρευστοποιηθούν - σε υψηλότερη τιμή μάλιστα - για να μειωθεί το χρέος! Αυτά όλα χάθηκαν από τα μέσα του 2015, λόγω της πολιτικής Τσίπρα-Βαρουφάκη τότε…
Σήμερα η ανακεφαλαίωση που χρειάζονται οι τράπεζες υπολογίζεται (μετριοπαθώς) στα 6 δισεκατομμύρια περίπου…
Τα κεφάλαια αυτά ΔΕΝ μπορεί να τα βάλει (ξανά) το κράτος από το περιβόητο «μαξιλαράκι» - και δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές πρόθυμοι να τα βάλουν εκείνοι.
Μόνη ελπίδα, να προχωρήσει το σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» της Τράπεζας Ελλάδος. Έχει κι αυτό προβλήματα, αλλά έχει και σοβαρές ελπίδες να επιτύχει. Στηρίζεται πάνω στη μόχλευση του «αναβαλλόμενου φόρου» - μιας πρόβλεψης που πρόλαβε να νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, πριν πέσει…
Αν υπάρχει δυνατότητα να σωθούν οι τράπεζες σήμερα, είναι λόγω του «αναβαλλόμενου φόρου» που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά – με το ΣΥΡΙΖΑ τότε να κραυγάζει και να καταψηφίζει.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες στα τέλη του 2014 θεωρούνταν από την Blackrock ΚΑΙ τους δανειστές «πλήρως κεφαλαιοποιημένες»! Χωρίς τότε το ελληνικό δημόσιο να χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ!
·       --Έκτον, η ΔΕΗ! Πρέπει στους επόμενους δύο μήνες να ξεπληρώσει ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού της, που είναι ληξιπρόθεσμος (κι έχει ήδη πάρει αναβολή η εξόφλησή του). Στη συνέχεια υπάρχουν κι άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές που «ωριμάζουν» στους επόμενους μήνες. Μιλάμε για εκροές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων – που κι αυτές αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο. Η ΔΕΗ, όπως την κατάντησαν, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το κράτος θα χρειαστεί να την «καλύψει». Αλλιώς η ΔΕΗ θα καταρρεύσει. Με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας…
Δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και κάμποσα ακόμα
Και τα απαρίθμησα μόνο πολύ «χονδρικά»
Για να έχετε μια εικόνα «τάξης μεγέθους» των ανοιγμάτων που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και που όλα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τους επόμενους μήνες…
Πόσο αθροίζουν αυτές οι «βόμβες»;
Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς γύρω στα 13-14 δισεκατομμύρια εφ’ άπαξ!
* Για παράδειγμα, το κόστος των αποφάσεων των δικαστηρίων για τις συντάξεις, το υπολογίζω στο μισό αυτού που αναφέρεται – δηλαδή, υποθέτω ότι μόνο οι μισές απαιτήσεις των ενδιαφερομένων θα ικανοποιηθούν - υπόθεση πολύ ευνοϊκή για το δημόσιο κι ίσως όχι πολύ «ρεαλιστική».



* Επίσης υποθέτω ότι το κράτος δεν θα χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ για την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών – δηλαδή ότι θα επιτύχει πλήρως το Σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος στην πιο ευνοϊκή εκδοχή του.
* Και να υποθέσουμε ακόμα, ότι όλες αυτές οι μεγάλες εφ’ άπαξ οφειλές του δημοσίου θα διακανονιστούν να εκκαθαριστούν σε 4 χρόνια, κι έτσι η ετήσια επιβάρυνση, μόνο από αυτές, θα είναι περί 3,5 δισεκατομμύρια!
* Κι επί πλέον, θα χρειαστούν στο εξής να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αυξημένες πληρωμές (τακτικές δαπάνες) συνολικού ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων (πάλι κατά τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς).
Να κάνουμε και μια ακόμα ευνοϊκή υπόθεση: ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να κόψει επί τόπου ένα μέρος αυτών των αυξημένων ετησίων δαπανών κατά 1 δισεκατομμύριο, δηλαδή να μειώσει την ετήσια – τακτική - επιβάρυνση του προϋπολογισμού στα 2 δισεκατομμύρια (εφαρμόζοντας το «νοικοκύρεμα» που είχε γίνει πριν το 2015).



Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι το κράτος θα επιβαρυνθεί για την επόμενη τριετία με - τακτικές και έκτακτες - επιπρόσθετες δαπάνες ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων! (3,5 δισεκατομμύρια από την τμηματική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και 2 δισεκατομμύρια από τις αυξημένες ετήσιες τακτικές δαπάνες του που μέχρι σήμερα κρύβονταν «κάτω από το χαλί»)
Κι όλα αυτά, με τις πιο ευνοϊκές υποθέσεις και τους πιο «συντηρητικούς» υπολογισμούς. Χώρια που υπάρχουν και κάμποσα ακόμα που παρέλειψα.
Τώρα προσέξτε:
5,5 δισεκατομμύρια το χρόνο παραπάνω πληρωμές από το κράτος ισοδυναμούν με 3% του σημερινού ΑΕΠ!
Πράγμα που σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το 3,5% «πλεόνασμα» που συμφώνησε ο Τσίπρας, είναι… μείον 3%, στην πραγματικότητα, μόλις 0,5%!
Και δεν φτάνει για να καλύπτει τους (μειωμένους) τόκους εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια!
Συμπέρασμα πρώτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας αύξησε το χρέος, δημιούργησε «κρυφά ελλείμματα» (που τα εμφάνιζε ως… «υπέρ-πλεονάσματα» με τις «πλάτες» των δανειστών αυτή τη φορά) και μας αφήνει τώρα ελλείμματα να σκάνε πίσω του.
Συμπέρασμα δεύτερο: Η επόμενη κυβέρνηση (του Κυριάκου προφανώς) πρέπει να κάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πρώτη μέρα (πέρα από τη διαχείριση των «βομβών» που αφήνει πίσω του ο Τσίπρας), για να γίνει το αναπτυξιακό άλμα και να μπορέσει η οικονομία να αντέξει τις αυξημένες επιβαρύνσεις που της αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δύσκολο πολύ, αλλά όχι αδύνατο…
Και πάντως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.
Και επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές! Που έχουν κι εκείνοι πλέον τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψαν όλον αυτόν τον «εκτροχιασμό» επί ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποτε μιλούσαν για Greek statistics.
Τώρα έχουμε τα… Troika statistics!
Συμπέρασμα τρίτο: Οι υπεύθυνοι γι’ αυτόν τον «εκτροχιασμό» πρέπει να λογοδοτήσουν! Ο μόνος τρόπος για να τους αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα να «χαλούν τον κόσμο» μετά, είναι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της φαυλότητάς τους.
·       --Ναι, κάποια από τα χρήματα αυτά τα τσέπωσαν κάποιοι επιτήδειοι.
·       --Κάποια άλλα, τα μοίρασαν στους «ημετέρους».
·       --Και κάποια ακόμα απλώς τα χρέωσαν στον Ελληνικό λαό από ανικανότητα.
Όταν με το καλό πέσουν, θα λογοδοτήσουν για όλα!
Κι υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία και για Εξεταστικές επιτροπές και για Ειδικά Δικαστήρια.
Χώρια από τα πρόσθετα στοιχεία που θα βρεθούν, όταν φύγουν από τη διακυβέρνηση κι αρχίσουν να «ανοίγουν στόματα».

Θανάσης Κ.

ΥΓ 1. Πολλοί αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 21% ή 25%...
Δεν είναι εκεί το ζήτημα! Όλα θα εξαρτηθούν από το αν η ΝΔ πάρει αυτοδυναμία (και ακόμα, αν θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ «προεδρική πλειοψηφία»), για να μπορέσει να βάλει το ΣΥΡΙΖΑ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.
--Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να λογοδοτήσει, η ΝΔ θα μπορέσει να κυβερνήσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί - ακόμα κι αν πάρει 25% στις εκλογές.
--Αν αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κλιθεί να λογοδοτήσει, τότε πολύ σύντομα θα «σηκώσει κεφάλι» - ακόμα κι αν έχει πέσει στο 20%...
Κι αυτά όλα σημαίνουν:
η ΝΔ να ξεπεράσει το 38% και το ΚΙΝΑΛ να πιάσει το 7 %, τουλάχιστον.
Και τα δύο αυτά είναι ρεαλιστικά σήμερα (ακόμα και με 6κομματική Βουλή!)
Συμπέρασμα: η ΝΔ να πάψει να κοιτάει πίσω της, πόσο πιάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (που έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ «συσπειρώνει» ό,τι κι αν κάνει μέχρι στιγμής) και να κοιτάξει να σπρώξει τα δικά της ποσοστά όσο πιο ψηλά μπορεί!
Το 38% είναι απολύτως εφικτό πλέον. Και μπορεί να το ξεπεράσει.

ΥΓ.2 Όσα ανάφερα πιο πάνω είναι «πολύ χονδρικά» και αρκετά… «στρογγυλεμένα». Δεν θέλω να τρομάξω κανένα…
Να ξέρουμε όμως, ότι «ωρολογιακές βόμβες» έχουν στηθεί παντού γύρω μας και «νάρκες» έχουν τοποθετηθεί παντού κάτω από τα πόδια μας.
Με το ένα χέρι πρέπει να αφοπλίζουμε τις βόμβες και τις νάρκες.
Και με το άλλο να αντιμετωπίσουμε όπως τους αξίζει – δηλαδή να εξουδετερώσουμε προκαταβολικά - όσους από τώρα ετοιμάζονται να μας κουνάνε και το δάχτυλο μετά...
Κάθε τραγωδία έχει και την «Κάθαρσή» της!
Αλλιώς, οδηγεί σε επόμενη τραγωδία. Πολύ μεγαλύτερη

1 σχόλιο:

  1. Δεν το διάβασα όλο μόνο την πρώτη παράγραφο δεν πήγα καν στην δεύτερη .Άλλα ρωτάω αν αυτά τα στοιχεία είναι όλα αληθηνα η έστω κάποια από αυτά είναι γιατί δεν ασχολείται κάποιος κάποιοι δημοσιογράφοι με βήμα στον πολύ κόσμο και με γραφήματα ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ να τα δώσουν στον κόσμο μέσα από μαζικά μέσα ενημέρωσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή