24.6.19

Βγάζουμε κέρατα λόγω των… κινητών!


Ακούγεται εξωφρενικό… όμως είναι μια επιστημονική αλήθεια.
Οι άνθρωποι άρχισαν πλέον να βγάζουν «κέρατα» στο πίσω μέρος του κρανίου τους.





Δεν το λέει κάποια κίτρινη φυλλάδα, ούτε ο Βελόπουλος, ούτε ο Χίος.
Το λέει το επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports με άρθρο Αυστραλών ερευνητών, οι οποίοι μετά από κοπιώδεις έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι (νέοι κυρίως) άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζουν ή να «φυτρώνουν»  διευρυμένες εξωτερικές ινιακές προεξοχές, ή αλλιώς μικροσκοπικά κερατάκια, στο πίσω μέρος του κρανίου, λίγο πιο πάνω από το λαιμό…



Η μόνη εξήγηση μέχρι στιγμής είναι πως αυτά τα κέρατα οφείλονται στον χρόνο που ξοδεύουν πλέον οι άνθρωποι σκυμμένοι πάνω από το κινητό τους, κάτι που αποδιοργανώνει το σώμα, και προκαλεί τα κέρατα ή bone spurs, ή phone bones, όπως τα αποκαλούν οι επιστήμονες που τα μελετούν.
Αν έχετε κι εσείς ένα τέτοιο κέρατο, τότε μπορείτε να το νιώσετε αν βάλετε το δάκτυλό σας στο κατάλληλο σημείο, ή μπορείτε να το δείτε ως ένα μικρό καρούμπαλο αν είσαστε φαλακροί.
Όπως λέει ο David Shahar του University of the Sunshine Coast, «είμαι κλινικός ερευνητής εδώ και 20 χρόνια, όμως τα τελευταία δέκα βλέπω όλο και πιο πολλά τέτοια εξογκώματα στα κρανία των ανθρώπων».   

Σύμφωνα με μια πρόσφατη εργασία του Shahar, ο οποίος μελέτησε ενδελεχώς 218 κρανιακές ακτινογραφίες ατόμων ηλικίας από 18 έως 30, το 41% των ατόμων αυτών παρουσίασαν ένα εξόγκωμα «κέρατο» μεγέθους από 10 έως 30 χιλιοστών.
Μια άλλη εργασία, που μελέτησε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων (1.200) όλων των ηλικιών, βρήκε ανάλογα αποτελέσματα στο 33%, κυρίως στους νεότερους ηλικιακά.
Όπως λένε οι επιστήμονες δεν πρόκειται για κάτι το κληρονομικό ή το γενετικό, αλλά μάλλον οφείλεται στην στάση του σώματος που έχει επικρατήσει μετά την έλευση των κινητών, και δη των smartphones, και είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουν οι άνθρωποι να εστιάσουν το βλέμμα τους στις μικρές οθόνες.
«Τέτοιου είδους κέρατα χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν, οπότε όλοι όσοι τα έχουν μάλλον χρησιμοποιούν τα κινητά τους από πολύ μικρή ηλικία», λέει ο Shahar.
Σοβαρή επίπτωση στο σώμα μας, και πιο συγκεκριμένα στο σβέρκο μας, έχει και η διαδικασία των γραπτών μηνυμάτων, ή της πληκτρολόγησης γενικώς στα smartphones.
Η διαδικασία αυτή επιβαρύνει την περιοχή του σβέρκου με μια δύναμη ίση με βάρος έως και 30 κιλών. Και για να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο είναι αυτό το βάρος, ας θυμηθεί ότι τόσο ζυγίζει ένα 8χρονο αγοράκι, ή 4 μπάλες του… μπόουλινγκ!
Και αυτό μόνο αν γέρνεις προς τα εμπρός κατά 60 μοίρες. Αν γέρνεις λιγότερο, τότε το βάρος αυτό μειώνεται. Όμως ακόμη και με μόλις 15 μοίρες κλίσης του σβέρκου, αυτό επιβαρύνεται με βάρος ίσο με 12 περίπου κιλά.



Το μέσο ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει περίπου 5 κιλά, και όταν το γέρνουμε προς τα εμπρός αυξάνεται η δύναμη της βαρύτητας που το επηρεάζει. Αυτό όμως, και μάλιστα όταν γίνεται συνεχόμενα, δεν είναι καθόλου καλό για τη σπονδυλική μας στήλη, η οποία καταπονείται διαρκώς, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα, ακόμη και στο χειρουργείο.
Ποια είναι η λύση; Μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας, αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει, προσπαθήστε να το κοιτάτε με το κεφάλι σε όρθια θέση.

S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου