18.6.19

«Πρόσφυγες πολέμου» εναντίον ντόπιων στην Αιανή Κοζάνης…


Επικίνδυνα ηλεκτρισµένο είναι το κλίµα στην Αιανή Κοζάνης ανάµεσα σε κατοίκους και ασυνόδευτους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δοµή της «ΑΡΣΙΣ».
Η άγρια συµπλοκή µεταξύ νεαρών που εκδηλώθηκε τα µεσάνυχτα του Σαββάτου, µε αποτέλεσµα τον τραυµατισµό ενός 18χρονου κατοίκου της κωµόπολης, αποτέλεσε την κορύφωση του πολεµικού κλίµατος που συντηρείται εδώ και καιρό.





Η ένταση αναµένεται να µεταφερθεί σήµερα στα δικαστήρια της Κοζάνης, όπου θα δικαστούν επτά πρόσφυγες ως εµπλεκόµενοι στο επεισόδιο.
Την ίδια ώρα, στην Αιανή οι 30 ασυνόδευτοι πρόσφυγες παραµένουν κλειδωµένοι στη δοµή, βρισκόµενοι υπό αστυνοµική προστασία για να µην υπάρξουν αντίποινα…



Η αιµατηρή συµπλοκή συνέβη αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο προαύλιο του σχολείου της Αιανής και είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές µε επεισόδιο χαµηλότερης έντασης το οποίο είχε γίνει την περασµένη Τετάρτη αλλά δεν είχε λάβει έκταση χάρη στην έγκαιρη επέµβαση της Αστυνοµίας.
Σύµφωνα µε περιγραφές, η σπίθα άναψε και στις δύο περιπτώσεις µεταξύ δύο νεαρών, ενός από κάθε πλευρά: Από τη µια ήταν ένας 18χρονος κάτοικος Κοζάνης που κατηγορείται από τους ανθρώπους της «ΑΡΣΙΣ» ως άτοµο που µισεί τους πρόσφυγες και προκαλεί εντάσεις. Από την άλλη, καταγγέλλεται ένας Πακιστανός συνοµήλικός του, ο οποίος περιγράφεται ως ευέξαπτος και αντιδρά σε κάθε πρόκληση, παρά τις υποδείξεις και τις οδηγίες των εργαζοµένων στη δοµή να επιδεικνύει ψυχραιµία.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, έπειτα από νέο λεκτικό επεισόδιο µεταξύ οµάδων νεαρών, ο 18χρονος Κοζανίτης είπε στους πρόσφυγες «έχετε 10 λεπτά για να φύγετε από δω». Μάλιστα φέρεται πως τους απείλησε τείνοντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού του σε σχήµα πιστολιού.
Ο Πακιστανός αντέδρασε ζητώντας τον λόγο. «Είσαι µάγκας;» τον ρώτησε. «Ναι, είµαι» απάντησε εκείνος και πιάστηκαν στα χέρια. Μέσα σε δευτερόλεπτα µπήκαν στον καβγά και οι υπόλοιποι, µε αποτέλεσµα το προαύλιο του σχολείου να µετατραπεί σε αρένα, µε την εµπλοκή 10-12 ατόµων.
Ως αποτέλεσµα ένας 18χρονος κάτοικος Αιανής µεταφέρθηκε µε ασθενοφόρο στο νοσοκοµείο Κοζάνης µε τραύµατα στο πρόσωπο και σχισµένο χείλος.
Τα γεγονότα διαδόθηκαν γρήγορα στους κατοίκους της κωµόπολης, που ήταν ξύπνιοι, καθώς ήταν σε εξέλιξη µεγάλο πανηγύρι για τη γιορτή του Αγίου Πνεύµατος.
Μέσα σε λίγα λεπτά δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξενεί τη δοµή της «ΑΡΣΙΣ» µε άγριες διαθέσεις, φωνάζοντας συνθήµατα κατά των προσφύγων. Ορισµένοι από τους συγκεντρωµένους εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και προκάλεσαν φθορές, ενώ, σύµφωνα µε καταγγελίες, χτύπησαν µε καρέκλα ένα παιδί από το Μπαγκλαντές, χωρίς -ευτυχώς - να το τραυµατίσουν.
Οι εµπλεκόµενοι µεταφέρθηκαν στο Αστυνοµικό Τµήµα για να δώσουν καταθέσεις – διαδικασία που κράτησε όλη τη νύχτα.
Σε βάρος επτά προσφύγων σχηµατίστηκε δικογραφία για βαριά σωµατική βλάβη. Κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι µε εισαγγελική εντολή προκειµένου να δικαστούν σήµερα.
Οι τόνοι πρέπει να πέσουν άµεσα» λέει στο «Εθνος» ο συντονιστής του προγράµµατος επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων της «ΑΡΣΙΣ» ∆ηµήτρης Βεργίνης, προσθέτοντας: «Πήγαµε χθες στην Αιανή για να µιλήσουµε µε τον κόσµο και να κατευνάσουµε τα πνεύµατα, αλλά ακούσαµε κατοίκους να λένε πως όποιον πρόσφυγα δουν στον δρόµο θα τον στείλουν στο νοσοκοµείο».
Σε ανακοίνωσή της η «ΑΡΣΙΣ» δηλώνει πως αναµένει από τις διωκτικές Αρχές το πόρισµα για τα γεγονότα και ζητά τη διασφάλιση της οµαλής λειτουργίας της δοµής, στην οποία φιλοξενούνται σήµερα 30 ασυνόδευτοι πρόσφυγες, 25 από το Πακιστάν και πέντε από το Μπαγκλαντές.




Σημ. Ο- Ακόμη να μας πει κάποιος υπεύθυνος της κυβέρνησης, ή έστω κάποια ΜΚΟ αν έχει πόλεμο στο Μπαγκλαντές και στο Πακιστάν, αλλά δεν το γνωρίζει ούτε ο ΟΗΕ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου