11.7.19

Ο Ανδρέας, ο Τσε, και το … γελαστό παιδί!


Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διδακτορικό στα οικονομικά, είχε διατελέσει καθηγητής πανεπιστημίου στον Καναδά, και στην Αμερική, είχε γράψει βιβλία, είχε διωχτεί επί χούντας, είχε διατελέσει υπουργός, και ήξερε τέλεια αγγλικά.

 
Τσε Παπάρα και Χοσέ Καρούμπαλο


Ξεκίνησε τροτσκιστής και κατέληξε σοσιαλδημοκράτης, μια διεθνής χαρισματική προσωπικότητα, που σε ένα μεγάλο βαθμό άλλαξε την Ελλάδα ως πρωθυπουργός…



Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν Αργεντίνος γιατρός, που πήγε στη Κούβα για να πολεμήσει μαζί με τον Κάστρο και καμιά 40αριά αντάρτες την δικτατορία του Μπατίστα.
Μετά από σκληρούς αγώνες τα κατάφεραν και έγιναν κυβέρνηση με τον Τσε να γίνεται διοικητής τράπεζας, και υπερυπουργός.
Τα παράτησε όμως όλα, υπουργιλίκια, παραγοντιλίκια, οφίτσια, κλπ για να κυνηγήσει το όνειρό και το όραμά του (σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία) και ξεκίνησε αντάρτικα σε άλλες χώρες, ακόμη και στη μακρινή Αφρική.
Σκοτώθηκε στη Βολιβία, αγωνιζόμενος.
Ήταν ένας πραγματικός κοσμοπολίτης, και ένας homo universalis.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Διότι πρωί πρωί ο φίλος μου ο Μήτσος (παλιός πασόκος και νυν συριζαίος, που σκέφτεται να πάει στον Μπαρουφάκη) με μάλωσε που τόσο καιρό κατακρίνω εμμονικά τον Αλέξη, λέγοντας μου πως το «γελαστό παιδί» είναι ένα κράμα Ανδρέα και Τσε, που προσπάθησε να μας σώσει αλλά έπεσε μαχόμενος τα ντόπια και ξένα συμφέροντα…
Αυτά και καλημέρα.

Strange Attractor

1 σχόλιο:

  1. Σε παρακολουθώ και διαβάζω τις περιπέτειές σου με τον φίλο Μήτσο...
    Αλήθεια, έχεις σκεφτεί να του ρίξεις μερικά χαστούκια;
    Δεν ξέρω αν ξυπνήσει, εσύ πάντως θα νοιώσεις πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή