20.5.20

Το νέο ταξίδι στη σελήνη φέρνει παραιτήσεις…


Το αν ο άνθρωπος όντως πήγε στο φεγγάρι το 1969 ή όχι, για κάποιους παραμένει μυστήριο.
Όλες οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα, 50 χρόνια μετά το σημαντικό εκείνο γεγονός, καθιστούν το όλο εγχείρημα ολίγον τι … παπατζιλίκι.




Όπως και να έχει, από το 1972 και μετά, κανένας άνθρωπος δεν πήγε πάνω από 300-400 χιλιόμετρα ύψους στο διάστημα, πόσο δε μάλλον στο φεγγάρι.
Το 1969 όμως, με την τότε τεχνολογία, άνθρωποι πήγαν και επέστρεψαν ασφαλείς στη σελήνη, η οποία απέχει 385.000 χιλιόμετρα από τη γη.
Μάλιστα…



Σήμερα λοιπόν, που η ίδια η ΝΑΣΑ έχει κατά καιρούς δηλώσει το πόσο δύσκολο είναι να ξαναπάμε στο φεγγάρι, με την προεδρική εντολή αυτό να γίνει οπωσδήποτε μέχρι το 2024, ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινης Εξερεύνησης, παραιτήθηκε εκτάκτως.
Λίγο πριν την εκτόξευση του πρώτου επανδρωμένου διαστημόπλοιου από το 2011.
Πρόκειται για τον Douglas Loverro, που ήρθε στη ΝΑΣΑ τον περασμένο Οκτώβριο.
Ήταν επί χρόνια ανώτερος υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, εξειδικευμένος για πάνω από τρεις δεκαετίες σε θέματα διαστημικής ασφάλειας.
Το μόνο που ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ για την παραίτησή του είναι ότι «αποφάσισε στα ξαφνικά να παραιτηθεί»! Τίποτα περισσότερο.
Σύμφωνα όμως με τον ίδιο τον Loverro, μιλώντας στην Washington Post, η παραίτησή του είχε να κάνει με την ταχύτητα του προγράμματος Artemis (το πρόγραμμα δηλαδή  της ΝΑΣΑ να στείλει εκ νέου ανθρώπους στο φεγγάρι).
«Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω… εκτός του ότι ανέλαβα ένα ρίσκο πριν από μερικούς μήνες, κρίνοντας ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η αποστολή. Τώρα όμως, με το πέρασμα του χρόνου, είναι ξεκάθαρο ότι έκανα λάθος σε αυτή την επιλογή μου, και μόνος μου πρέπει να υποστώ τις συνέπειες», είπε.
Η αιφνιδιαστική αυτή παραίτηση έρχεται 8 μέρες πριν την προγραμματισμένη εκτόξευση επανδρωμένου πυραύλου της ιδιωτικής SpaceX, στα πλαίσια του νέου «εμπορικού» προγράμματος της κρατικής ΝΑΣΑ.
Ο παραιτηθείς ήταν ο υπεύθυνος από πλευράς της ΝΑΣΑ για την επίβλεψη και οργάνωση της προσπάθειας αυτής να μεταφερθούν αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, παράλληλα με την θέση του ως επικεφαλής του φιλόδοξου (για πολλούς αδύνατου να γίνει) προγράμματος Artemis της ΝΑΣΑ, για αποστολή αστροναυτών στη σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από μερικές μέρες, «η εν λόγω αποστολή δεν είναι καθόλου εύκολη, δεν είναι για τους άτολμους, και αφορά στην ανάληψη υψηλών ρίσκων».
Την θέση του παραιτηθέντος θα αναλάβει τώρα ο πρώην κυβερνήτης του space shuttle Ken Bowersox, μέχρι χθες υποδιοικητής του Loverro.
Το αν αυτός θα καταφέρει να αναλάβει τα «ρίσκα» του να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, απομένει να το δούμε…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου