27.5.20

Η Βραζιλία έσπασε τα κοντέρ…


Η Βραζιλία «κατάφερε» προχθές να «πετύχει» το δεύτερο χειρότερο ξέσπασμα κρουσμάτων κορονοϊού  στον πλανήτη, αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που διατηρούν το μακάβριο ρεκόρ, ο αριθμός θανάτων στη νοτιοαμερικανική χώρα αυξάνεται διαρκώς.
Την Δευτέρα λοιπόν,  οι θάνατοι από COVID-19 στη Βραζιλία ήταν για πρώτη φορά  περισσότεροι από τους αντίστοιχους στην Αμερική.
Συνολικά σημειώθηκαν  807 θάνατοι σε σχέση με τους 620 στις ΗΠΑ. 



Έτσι, σύμφωνα με το Johns Hopkins University tracker, η Αμερική «ηγείται» με 98.000 θανάτους λόγω του ιού, ακολουθούμενη κατά πόδας από την Βραζιλία με 23.400 θανάτους…


Η Βραζιλία έχει επιβεβαιώσει γύρω στις 400.000 περιπτώσεις κρουσμάτων, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς τα ανεπαρκή τεστ που διεξάγονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα κρούσματα μάλλον είναι πολύ περισσότερα.
Ο αλαζών πρόεδρος Jail Bolsonaro έχει πεισματικά αρνηθεί να επιβάλλει ένα γενικό lockdown, ενώ έχει ασκήσει σφοδρή κριτική σε τοπικούς κυβερνήτες και δημάρχους, που πήραν μέτρα καραντίνας στις περιοχές ευθύνης τους.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε το Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Washington, προβλέπεται πως οι καθημερινοί θάνατοι θα αυξάνονται σταθερά σε αυτή τη χώρα των 211 εκατομμυρίων κατοίκων, ως τον Ιούλιο, και σίγουρα θα φτάσουν στις 125.000 ως τις αρχές του Αυγούστου.
Όπως λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Dr. Christopher Murray, «η Βραζιλία θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Γιουχάν στη Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία, και η Νέα Υόρκη, προκειμένου να ελεγχθεί η ταχεία εξάπλωση και μετάδοση του κορονοϊού».
Ο Arthur Virgilio Neto , δήμαρχος  της Manaus, μιας βραζιλιάνικης πόλης 2 εκατομμυρίων ζήτησε την άμεση παραίτηση του προέδρου Bolsonaro, για τον οποίο είπε πως ονειρεύεται να γίνει δικτάτορας, αν και «παραείναι ηλίθιος για κάτι τέτοιο»!
Τον κατηγόρησε μάλιστα για άμεση συνέργεια στους θανάτους λόγω κορονοϊού.
Όπως λέει, «αδυνατώ να καταλάβω πως ένας τέτοιος άνθρωπος χαμηλής αντίληψης, κατάφερε να γίνει πρόεδρος μιας χώρας 210 εκατομμυρίων…»  (προφανώς δεν έχει ακούσει για τον δικό μας Αλέξη).

Ο υιός Μπολσονάρο (ο επονομαζόμενος και "τσακμάκι")

Εν τω μεταξύ, όσο βαθαίνει η υγειονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα του,  ο πρόεδρος Bolsonaro (που είναι φανατικός οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ) κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα,  εκτός από τον εαυτό του, εξαπολύοντας βέλη εναντίον δημάρχων, κυβερνητών, υπουργών του, αλλά και των ΜΜΕ.
Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Βραζιλιάνοι με ποσοστό 58% θεωρούν τη διαχείριση της κρίσης από τον πρόεδρο ως «απαίσια», ενώ ένα 21% τη θεωρούν εξαιρετική.
Στον απόηχο της αμερικανικής απαγόρευσης εισόδου Βραζιλιάνων (μη Αμερικανών πολιτών),  ο Bolsonaro δέχεται σκληρή κριτική, με τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση να τον ρωτάνε ειρωνικά αν συνεχίζει να είναι «ερωτευμένος» με τον Τραμπ,  ένα καπέλο με την φάτσα του οποίου φορούσε δημοσίως, για να δείξει τις στενές του σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Από την πλευρά του ο Bolsonaro υποβαθμίζει την ταξιδιωτική απαγόρευση των ΗΠΑ,  γράφοντας στο Τουίτερ (όπως άλλωστε κάνει καθημερινά και το ίνδαλμά του) ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν σημαίνει κάτι, και απλά είναι όπως όλες οι παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες και απαγορεύσεις που ισχύουν σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.
Πάντως, όπως  λένε διάφοροι αναλυτές, το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Βραζιλία, με την εν λόγω απαγόρευση, είναι πως καμιά στενή φιλία δεν μπορεί να σας προστατέψει όταν οι νεκροί στη χώρα σας ξεπερνούν τα όρια.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου