29.5.20

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στην Αμερική…


Ξεκίνησε ως μια ειρηνική διαδήλωση εναντίον τη αστυνομικής βίας, και κατέληξε σε σφαγή.
Τουλάχιστον 7 άτομα πυροβολήθηκαν χθες στο Louisville του Kentucky, στη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης για την αφροαμερικανή Breonna Taylor, που είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί από αστυνομικές σφαίρες τον περασμένο Μάρτιο. 



Η διαδήλωση έγινε στον απόηχο δεκάδων παρόμοιων διαδηλώσεων σε πόλεις της Αμερικής, για τον άδικο θάνατο του επίσης αφροαμερικανού George Floyd στη Minneapolis, πάλι από αστυνομικούς.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν στις 11:30 μμ και όλα τα θύματα ήταν πολίτες…



Ο δήμαρχος της πόλης ανέβασε στο Τουίτερ έκκληση για «ηρεμία και ειρήνη», κάτι που ζητάει και η μητέρα της θανούσης, η οποία ήταν μια 26χρονη νοσηλεύτρια που έχασε τη ζωή της από 8 σφαίρες αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Στο οποίο παρεμπιπτόντως δεν βρέθηκαν ναρκωτικά.
Όσον αφορά στις μεγάλες διαδηλώσεις στη Minneapolis, εκεί όπου αστυνομικοί σκότωσαν τον άοπλο George Floyd, ο κυβερνήτης της πολιτείας Minnesota έβγαλε στους δρόμους την Εθνική Φρουρά με 500 τουλάχιστον στρατιώτες.
Παράλληλα, ο δήμαρχος της πόλης την κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι διαδηλωτές δεν περιορίστηκαν σε διαμαρτυρίες αλλά προχώρησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και πλιάτσικο καταστημάτων, βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα, κάδους, και κτίρια. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών πυρπόλησαν και αστυνομικό τμήμα, με τους αρμόδιους να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μεγάλης πυρκαγιάς και εκρήξεων αν οι φλόγες επηρεάσουν το δίκτυο του φυσικού αερίου της πόλης.
Εν τω μεταξύ στη Washington, ο πρόεδρος Trump, που είχε υποσχεθεί απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Floyd, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως «τραμπούκους», σημειώνοντας πως για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη φταίει  η ανεπαρκής ηγεσία του «ριζοσπαστικού αριστερού» δημάρχου Jacob Frey, τον οποίο προειδοποίησε να «συνέλθει, και να ελέγξει τη κατάσταση στην πόλη του», ειδάλλως απείλησε να στείλει ο ίδιος την Εθνική Φρουρά, και να διορθώσει τη κατάσταση.
Όπως έγραψε στο αγαπημένο του Τουίτερ «αυτοί οι τραμπούκοι δεν τιμούν τη μνήμη του George Floyd, και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη και του είπα ότι ο στρατός είναι στη διάθεσή του. Αν συναντήσει δυσκολίες, θα αναλάβουμε εμείς τον έλεγχο. Όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ πολύ».
Από την πλευρά τους οι συγγενείς και οι δικηγόροι του νεκρού άνδρα ζητούν από τους διαδηλωτές να αποφεύγουν τη βία, και τους ευχαριστούν που στηρίζουν την απόδοση της δικαιοσύνης.
Όπως είπε η φιλενάδα του, «ξύπνησα το πρωί και είδα την πόλη μας να καίγεται. Αυτή η εικόνα θα στενοχωρούσε αφάνταστα τον Floyd, που ζούσε για την ειρήνη και την αγάπη».
Ο ακτιβιστής  αιδεσιμότατος Al Sharpton, που μαζί με άλλους κληρικούς και ακτιβιστές βρέθηκε στο σημείο όπου ο 46χρονος Floyd έχασε τη ζωή του, δήλωσε πως «η βία ξεκίνησε σε αυτό ακριβώς το σημείο με τον στραγγαλισμό του Floyd. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ειρήνης και της ηρεμίας. Κάποιοι απλά θέλουν ηρεμία. Η ειρήνη όμως είναι και δικαιοσύνη μαζί».
Για το εν λόγω ζήτημα που συνταράσσει την Αμερική τοποθετήθηκε και ο διάσημος ακτιβιστής των δικαιωμάτων των μαύρων, αιδεσιμότατος Jesse Jackson, ο οποίος ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν σε εγρήγορση και στους δρόμους, έως ότου απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών.
Όπως είπε, η αστυνομική, στρατιωτικού τύπου βία στις ΗΠΑ,  έχει οδηγήσει σε αυτές τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις.
 «Οι μαύροι είναι θύματα αστυνομικής βίας χωρίς καμιά συνέπεια», λέει. «Γι αυτό προέχει να αντιμετωπίσουμε τις φυλετικές ανισότητες… το χάσμα στην εργασία, στη δημόσια υγεία, στην απονομή δικαιοσύνης…».

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου