12.9.20

Υπουργός Μεταφορών: Μπλα, μπλα, μπλα…


Εδώ και ένα μήνα περίπου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που εστιάζουν στα μεγάλα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε στη σύνταξη νομοσχεδίου που αλλάζει άρδην τις αερομεταφορές στη χώρα.
Με κεντρικό σημείο του την κατάργηση των κρατικών ελέγχων στα αεροδρόμια.
Που όσο και αν ακούγεται παράλογο εν τούτοις ισχύει.




Και που θα έχει ως αποτέλεσμα τις εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας στα αεροδρόμια.
Και που αν τύχει κανένα ατύχημα, π.χ. πυρκαγιά αεροσκάφους στο έδαφος ή κάτι παρόμοιο, και μπουν τα ΜΜΕ στο παιχνίδι, αυτά που σήμερα δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι μεθοδεύεται, οι νυν αρμόδιοι θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, αλλά τότε θα είναι αργά…



Όπως το 1997 που έπεσε το Γιάκοβλεφ στα Πιέρια όρη, και οι τηλεδημοσιογράφοι κεραυνοβολούσαν στα παράθυρα τον τότε υπουργό Μεταφορών κ. Μαντέλη, ο οποίος έντρομος έσπευσε εν μία νυκτί να αγοράσει 4 πανάκριβα ραντάρ για τα 4 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια, μπας και απολογηθεί για τις προηγούμενες ολιγωρίες του.
Κάτι αντίστοιχο προβλέπω και για το εγγύς μέλλον, αν περάσει από τη βουλή το επικίνδυνο για τη χώρα και τους ανυποψίαστους επιβάτες αυτό νομοσχέδιο.
Ένα νομοσχέδιο, που βγήκε για 10 μέρες στην ηλεκτρονική διαβούλευση, και που κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων και των διαφόρων κλάδων της ΥΠΑ.
Ακόμη και εκείνων που φαινομενικά ευνοούνται από αυτό, αλλά που μάλλον κατάλαβαν τι κρύβεται από πίσω, αφού το «κυβερνητικό» σχέδιο θέλει την ιδιωτικοποίηση της αεροναυτιλίας στη χώρα μας σε μικρό βάθος χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας υπόσταση.
Οι μόνοι, με βάση τα σχόλια και τις τοποθετήσεις στη διαβούλευση, που στηρίζουν το νομοσχέδιο είναι οι ιδιοκτήτες της Aegean, που τοποθετήθηκαν ως εταιρία την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση, με συγκεκριμένα και στοχευμένα σχόλια, στηρίζοντας το προωθούμενο έγκλημα, και προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένες τροποποιήσεις, συγκεκριμένες πολιτικές, φτάνοντας στο σημείο να έχουν άποψη ακόμη και για την χρηματοδότηση της νέας ΑΠΑ, την στελέχωσή της, τις αρμοδιότητές της, ακόμη και για προσλήψεις υπαλλήλων συγκεκριμένου κλάδου.
Επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο γράφτηκε στο πόδι, όχι μόνο γράφτηκε από άσχετους, αλλά έβαλαν το χεράκι τους και συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν θέλουν κρατικούς ελέγχους επί των δραστηριοτήτων τους.
Σαν δηλαδή να το έχουν υπαγορεύσει στον υπουργό, και αυτός απλά να το υπέγραψε.
Αλλιώς δεν εξηγείται η σπουδή αυτή να μείνουν ανεξέλεγκτοι οι ιδιώτες κερδοσκόποι επιχειρηματίες που λειτουργούν τα αεροδρόμια, καθώς και οι αεροπορικές εταιρίες.
Τέτοια επιτυχία είχε να ζήσει υπουργός από την εποχή των παχέων αγελάδων.
Από την εποχή του Μαντέλη.
Και αν ο σημερινός υπουργός δεν είχε το επίθετο που έχει, θα είχε ήδη πάει σπίτι του. Ο Μαντέλης πήγε πολύ πιο μακριά, για όσους θυμούνται ή γνωρίζουν.
Και ποια είναι η απάντηση του υπουργείου;
Τι λέει για την κατάργηση της παρουσίας του κράτους στα αεροδρόμια;
Πως απαντάει στις φήμες που οργιάζουν;
Έδωσε συνέντευξη τύπου ο υπουργός, στηρίζοντας το νομοσχέδιο, αλλά τηρώντας πλήρη σιωπή για την κατάργηση του κράτους στα αεροδρόμια, και αναμασώντας μπόλικα τίποτα.
Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων:
Στο παρόν Σχέδιο Νόμου μειώνουμε τον αριθμό των οργανικών θέσεων σε 172 και αναδιαρθρώνουμε πλήρως το οργανόγραμμα της Αρχής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε.
Στόχος μας είναι να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους εθνική στρατηγική στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Να βάλουμε ένα σαφές πλαίσιο κανόνων για την ανάπτυξη της αγοράς των αερομεταφορών. Να εναρμονίσουμε την εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή. Να κάνουμε επιτέλους τον διαχωρισμό μεταξύ ρυθμιστή και παρόχου της υπηρεσίας. Να μειώσουμε τις δαπάνες του Κράτους και να δώσουμε στην Αρχή οικονομική αυτοτέλεια.
Συνοπτικά, σύμφωνα με τα 63 άρθρα του Σχεδίου Νόμου,η νέα Αρχή προβλέπεται:
-Να λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, υπαγόμενη στον Υπουργό.
-Να έχει δική της νομική προσωπικότητα, λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
-Η Διοίκησή της να συγκροτείται από τον Διοικητή και το Εκτελεστικό της Συμβούλιο.
-Τα έσοδά της να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα τέλη αεροδρομίων.
Στόχος μας είναι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συζητηθεί και ψηφισθεί από την Ολομέλεια.
Όμορφα λόγια σχεδιασμένα να χαϊδεύουν αυτιά ψηφοφόρων, που δεν έχουν γνώση επί συγκεκριμένων θεμάτων.
Κουβέντα όμως για την ταμπακιέρα.
Με το βασικό ερώτημα να παραμένει: Γιατί κ. υπουργέ καταργείτε τον έλεγχο του κράτους στα αεροδρόμια;
Ποιους εξυπηρετεί αυτό το έκτρωμα;
Απαντήστε επιτέλους, και βάλτε ένα τέλος στις κακόβουλες φήμες που μιλάνε για «κρεβάτωμα» κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα κερδοσκόπων ιδιωτών.
Αλήθεια, οι βουλευτές της ΝΔ διάβασαν το νόμο;
Ειδικά εκείνοι της περιφέρειας;
Κατάλαβαν τι προβλέπει;
Θα τον ψηφίσουν ως καλά στρατιωτάκια;
Όπως π.χ. ψήφισαν και για την άρση της ασυλίας του Πολάκη;

Ο Αερόπληκτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου