27.8.23

Η υπερεργασία και η βλακεία σκοτώνουν...

Βλέποντας τις ειδήσεις και ειδικά την αυταπάρνηση των πυροσβεστών, οι οποίοι εδώ και μήνες παλεύουν με τις φωτιές, χωρίς ξεκούραση, θυμήθηκα αυτή την πρόσφατη είδηση του CNN από την μακρινή Ιαπωνία.

Εκεί όπου ένας νεαρός γιατρός έβαλε τέλος στη ζωή του, έχοντας εργαστεί 100 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό, και με πάνω από 200 ώρες υπερωριών.



Όπως λένε οι συγγενείς του 26χρονου αυτόχειρα Takashima Shingo, το σύστημα υγείας της χώρας τους θα πρέπει να αναθεωρήσει τα ωράρια εργασίας των υγειονομικών, προκειμένου να αποφεύγεται η εξάντληση του προσωπικού λόγω της «υπερεργασίας», ή karoshi, όπως το λένε οι Ιάπωνες…

O αυτόχειρας είχε προσληφθεί στη κλινική Konan Medical στην πόλη Kobe τον Απρίλιο του 2020, και πρόσφατα απέκτησε ειδικότητα με αποτέλεσμα να του ανατεθούν καθήκοντα και αρμοδιότητες δυσανάλογα μεγάλες με την εμπειρία του, ενώ καλούνταν να εργαστεί σερί επί πάρα πολλές ώρες νύχτα και μέρα.

Η επιθεώρηση εργασίας της περιοχής που εξέτασε την αυτοκτονία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γιατρός έπαθε κατάθλιψη λόγω της υπερβολικής εργασίας.

Οι εργασιακοί νόμοι στην διάσημη για την εργατικότητα των πολιτών της Ιαπωνία άλλαξαν το 2018, αλλά ο αριθμός των ωρών υπερωρίας παραμένει το νούμερο 1 πρόβλημα, ειδικά στον χώρο της υγείας.

Σε συνέντευξη τύπου, η μητέρα του άτυχου νεαρού ανέφερε πως τον τελευταίο καιρό ο γιος της ήταν πάντα κουρασμένος και χλωμός. Παραπονιόταν για τα εξαντλητικά ωράρια, και για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους προϊσταμένους του, λέει.

Από την πλευρά της η κλινική αρνείται πως πιέζει τους γιατρούς, ενώ στις ώρες εργασίας τους συμπεριλαμβάνονται οι ώρες για μελέτη, ισχυρίζεται.

Σε μια άλλη είδηση, ένας Καναδός σεφ(!), που συνελήφθη τον περασμένο Μάιο σε σχέση με δυο αυτοκτονίες, είναι μάλλον υπεύθυνος για πολλούς ακόμη θανάτους, σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Όπως φαίνεται, ο 57χρονος Kenneth Law, πουλούσε διαδικτυακά νιτρικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται στα αλλαντικά, αλλά είναι θανατηφόρο σε κάποιες μορφές,  με αποτέλεσμα να βάλουν τέρμα στη ζωή τους πάνω από 88 άνθρωποι.

Ο εν λόγω σεφ πουλούσε επίσης και εργαλεία που βοηθούν στην αυτοκτονία, όπως μάσκες αερίου, λαστιχένιους σωλήνες, αέρια, κλπ, μέσω των εταιριών του Escape Mode και Imtime Cuisine.

Ο Law, που παλιότερα είχε εργαστεί και ως αεροναυπηγός, απέστειλε πάνω από 1.200 κιτ αυτοκτονίας σε πελάτες του σε πάνω από 40 κράτη.

Συνελήφθη όταν ένας ρεπόρτερ που του παρουσιάστηκε ως εν δυνάμει πελάτης, τον κατέγραψε να παινεύεται πως πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να πεθάνουν χάρη στα προϊόντα του.

Μάλιστα του έδωσε οδηγίες χρήσης, λέγοντας πως απλά βοηθάει ανθρώπους με θέματα υγείας που δεν αντέχουν πια.

Όπως όμως ανακάλυψε ο ρεπόρτερ, κανένας εξ όσων αυτοκτόνησαν με τα κιτ του σεφ στην Αγγλία δεν ήταν πάνω από 40 χρόνων, ενώ ο νεότερος ήταν μόλις 17.

Σύμφωνα με τις καναδικές αρχές όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να αποφεύγουν αγορές από τα κάτωθι σάιτς: 

Imtime Cuisine

AmbuCA

Academic/ACademic

Escape Mode/escMode

ICEmac

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου