27.8.23

Σύνδρομο αιφνίδιου ρωσικού θανάτου…

Σύμφωνα με το BBC, μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν ο Πούτιν αγρίεψε και βάζει φρένο στην «ανεξέλεγκτη» δράση των μισθοφόρων της Wagner.

Έτσι, όλοι οι μισθοφόροι που «πολεμάνε» για τη Ρωσία (και στο ουκρανικό μέτωπο) θα πρέπει τώρα να ορκιστούν πίστη και αφοσίωση στη κυβέρνηση του Πούτιν, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη χθες από τον Ρώσο ηγέτη.

 


Όπως λένε οι ειδικοί αναλυτές, το εν λόγω προεδρικό διάταγμα αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μισθοφόρους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Πούτιν, ή αλλιώς να πάνε φυλακή…

 

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή να αναζητηθούν και να διωχθούν όλοι οι απείθαρχοι μαχητές της Wagner, οι οποίοι επιμένουν στην αντίθετη στάση απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση, όπως είχε εκδηλωθεί με την μίνι ανταρσία της οργάνωσης τον περασμένο Ιούνιο.

Όσον αφορά στο θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα του Πριγκόζιν, η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει πως δεν είχε καμία εμπλοκή.

Βέβαια, ο υπόλοιπος κόσμος δεν πείθεται. Κάποιοι μάλιστα εκπλήσσονται για το πώς ο Πριγκόζιν κατάφερε να μείνει ζωντανός για δυο ολόκληρους μήνες μετά την ανταρσία του.

Και όπως αναφέρει ένας στενός συνεργάτης του Πούτιν,  o Aleksei Dyumin, στην εφημερίδα New York Times, «τα λάθη, ακόμη και η δειλία συγχωρούνται, η προδοσία όχι».

Γιατί όμως ξέφυγε από την ρωσική γραμμή ο Πριγκόζιν;

Μάλλον επειδή, όπως ακούγεται, το Κρεμλίνο προσπαθούσε να ελέγξει την μισθοφορική οργάνωση αναφορικά με την εκτεταμένη δράση της στην Αφρική, όπου τόσο τα συμφέροντα, όσο και τα οικονομικά κέρδη είναι τεράστια.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τις μέρες πριν από τον θάνατό του ο Πριγκόζιν επισκέφτηκε για να επιθεωρήσει βάσεις της οργάνωσής του στην Αφρική, λαμβάνοντας μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως μεταμφιέσεις με περούκες, κελεμπίες, κλπ, και ανεφοδιάζοντας το αεροσκάφος του μόνο σε λίγες χώρες τις οποίες και εμπιστεύονταν.

Παρ’ όλα αυτά, ούτε και αυτός μπόρεσε να αποφύγει την μοίρα του συνδρόμου του αιφνίδιου ρωσικού θανάτου, από το οποίο έφυγαν ουκ ολίγοι αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου.

Τι μέλει γενέσθαι με την Wagner, της οποίας οι μαχητές είναι σήμερα διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη;

Ουδείς ξέρει, αν και οι ειδικοί επιμένουν πως όλα θα εξαρτηθούν από την θέληση του Πούτιν, ο οποίος θα αποφασίσει αν την διαλύσει ή αν θα προσπαθήσει να την «αναμορφώσει» προς όφελός του, μιας και το έργο της «πόλεμος, διασπορά τρόμου, λαθρεμπόριο, παραπληροφόρηση» κλπ, αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τα σχέδια του Πούτιν, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος στη Ρωσία.

 S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου