18.11.12

Να τα βλέπουν οι δικοί μας πολιτικοί!


Είναι χορτοφάγος, οδηγάει έναν παλιό σκαραβαίο του 1987, και διατηρεί ανθοκομείο.
Παράλληλα, είναι και ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της Ουρουγουάης!
Πρόκειται για τον Jose Mujica, που θεωρείται ως ο πιο φτωχός πολιτικός ηγέτης του κόσμου.



Ο άλλοτε επαναστάτης και αντάρτης πρόεδρος, προτίμησε να μένει στην φτωχική αγροικία της συζύγου του, παρά στο πολυτελές προεδρικό παλάτι, όπως δικαιούται.
Πέραν αυτού, έχει επιλέξει να χαρίζει το 90% της μηνιαίας προεδρικής αποζημίωσης που λαμβάνει, και η οποία είναι περίπου $12.000,  σε φιλανθρωπίες.
Όπως λέει, τα 14 χρόνια που πέρασε στις φυλακές ως πολιτικός κρατούμενος, του έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την ζωή.
«Αν δεν έχεις περιουσιακά στοιχεία, τότε δεν χρειάζεται να δουλεύεις μια ζωή σαν σκλάβος για να τα διατηρήσεις, και συνεπώς σου μένει άφθονος χρόνος για τον εαυτό σου», λέει.
Πέραν από ολιγαρκής, ο Mujica είναι και συνειδητοποιημένος οικολόγος.
Σε μια πρόσφατη σύνοδο κορυφής, ρώτησε αν η γη διαθέτει αρκετούς φυσικούς πόρους ώστε να μπορούν τα 6-7 δισεκατομμύρια των κατοίκων της να έχουν τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης, αλλά  και παραγωγής απορριμμάτων, όπως αυτά που έχουν οι πλούσιες κοινωνίες…
Παρόλα αυτά όμως, κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι στην πατρίδα του.
Μάλιστα, η δημοτικότητά του έπεσε ξαφνικά κατά 50%, μετά από δυο πρόσφατες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις που πήρε, σχετικά με την νομιμοποίηση της μαριχουάνας, και με την δυνατότητα έκτρωσης στις 12 πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου