18.11.12

Τα πιο στρατιωτικοποιημένα κράτη του πλανήτη.


Το Ισραήλ κατατάσσεται πρώτο στον κατάλογο των πιο στρατιωτικοποιημένων κρατών του πλανήτη, σύμφωνα με τον δείκτη Global Militarisation, που δημοσίευσε το  Bonn International Centre for Conversion (BICC).

 Το Ιράν είναι αρκετά πίσω στη λίστα, στο νούμερο 34.

Μάλιστα, τα περισσότερα κράτη της περιοχής, με την εξαίρεση της Υεμένης (37) και του Κατάρ (43), είναι πολύ πιο στρατιωτικοποιημένα, απ ότι το Ιράν, σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη του BICC, που χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, και που βασίζεται σε μια σειρά από μετρήσιμους παράγοντες, όπως είναι η σχέση μεταξύ του αμυντικού προϋπολογισμού μιας χώρας με το ΑΕΠ της, και η σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται σε θέματα υγείας.
Νο 2 στην λίστα είναι η Σιγκαπούρη, και την ακολουθούν η Συρία, η Ρωσία, η Ιορδανία, και η Κύπρος.
Οι έξι από τις δέκα πρώτες χώρες στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται στην Μέση Ανατολή, και είναι οι: Ισραήλ (1), Συρία (4), Ιορδανία (5), Κουβέιτ (7), Μπαχρέιν (9), και Σαουδική Αραβία (10).
Στο νούμερο 8 της λίστας έκανε φέτος την είσοδό του και το Αζερμπαϊτζάν, που είναι γείτονας του Ιράν.
Η πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία εκμεταλλεύεται τα πλούτη που της αποφέρουν τα πετρέλαια, και που την έχουν κάνει μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, για να προμηθευτεί πανάκριβα οπλικά συστήματα, προφανώς ως αντίβαρό απέναντι στη γειτονική Αρμενία (στο νούμερο 23), από την οποία θέλει να της επιστρέψει τον θύλακα
Nagorno-Kharabovsk, που έχασε μετά από σύντομο, πλην όμως  αιματηρό, πόλεμο όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ.
Και ενώ η πιο στρατιωτικοποιημένη ζώνη είναι η Μ. Ανατολή, με όλες τις χώρες της να βρίσκονται μέσα στις πρώτες 40, η νοτιοανατολική Ασία φαίνεται να την πλησιάζει, με πρώτη και καλύτερη την Σιγκαπούρη.
Η Κίνα (82), και η Ινδία (71) αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δαπάνες, με το Πεκίνο να προβλέπεται να τις αυξήσει περαιτέρω λόγω των εδαφικών του διαφορών με γείτονες στην περιοχή.
Σε αντίθεση με τις παραπάνω γεωγραφικές περιοχές, η υποσαχάρια Αφρική, και η Λατινική Αμερική, δεν είναι τόσο στρατιωτικοποιημένες, τουλάχιστον όσον αφορά στα στοιχεία του δείκτη για το 2011, που καλύπτει συνολικά 135 κράτη.
Εξαίρεση αποτελεί η Αγκόλα στο νούμερο 30, ενώ η Χιλή (31), το Εκουαδόρ (36), και η Κολομβία (38) είναι οι λατινοαμερικανικές χώρες με την υψηλότερη κατάταξη. Η Βραζιλία, που έχει τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στην περιοχή, βρίσκεται στην 76η θέση.
Από την κατάταξη έχει εξαιρεθεί η Β. Κορέα, τα στοιχεία των στρατιωτικών δαπανών της οποίας δεν είναι προσιτά στους αναλυτές, αν και θεωρείται από τις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του κόσμου, αν όχι η πρώτη.
Η Ερυθραία επίσης δεν συμπεριλήφθηκε φέτος, αν και στο παρελθόν ήταν πάντα μέσα στη πρώτη δεκάδα.
Ο δείκτης GMI δημιουργήθηκε το 1996, και ανανεώνεται κάθε χρόνο, προσπαθώντας να μετρήσει την σχέση και την ισορροπία μεταξύ στρατιωτικής ανάπτυξης και λοιπής ανάπτυξης, κυρίως σε θέματα δημόσιας υγείας.
Πέρα από τα στοιχεία του BICC, χρησιμοποιούνται επίσης στοιχεία του ΔΝΤ, της ΠΟΥ, του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, και του Ινστιτούτου Έρευνας Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Εκτός από την σύγκριση αμυντικών προϋπολογισμών, ΑΕΠ, και δαπανών υγείας, ο δείκτης χρησιμοποιεί και άλλους παράγοντες όπως είναι ο συνολικός αριθμός στρατιωτικού και παραστρατιωτικού προσωπικού (εκτός αστυνομίας), ο συνολικός αριθμός των γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό, καθώς και ο αριθμός βαρέως οπλισμού σε σχέση με τον πληθυσμό.
Το Ισραήλ δεν αποτελεί έκπληξη στην Νο 1 θέση, την οποία καταλαμβάνει εδώ και χρόνια, αλλά έκπληξη αποτελεί η κατάταξη της Ελλάδας στο Νο 14, σε μια θέση πολύ υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και πολύ πιο πάνω από την περιφερειακή της ανταγωνίστρια Τουρκία (24η), ή την γειτονική Βουλγαρία (25η).
Τα δυο κράτη με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, ΗΠΑ και Κίνα, κατετάγησαν στην 29η και 82η θέση αντίστοιχα.
Πέρα από τα έξι μεσανατολικά κράτη στην κορυφή της λίστας, το Ομάν (11), τα ΗΑΕ (13), ο Λίβανος (17), το Ιράκ (26), και η Αίγυπτος (28) θεωρούνται πολύ πιο στρατιωτικοποιημένα από το Ιράν, που σήμερα υφίσταται διάφορες οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο από πλευράς της Δύσης, εξαιτίας των πυρηνικών του φιλοδοξιών.
Η συσσώρευση τόσου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Μέση Ανατολή την καθιερώνουν ως την παγκόσμια πυριτιδαποθήκη.
Στον αντίποδα βρίσκεται η υποσαχάρια Αφρική, με μερικές μόνο εξαιρέσεις. Η ισχυρότερη οικονομία της περιοχής, η Νότιος Αφρική, κατατάσσεται στο Νο 98, ενώ η πλέον πολυπληθής Νιγηρία στο Νο 117.

S.A.
Asian Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου