1.12.12

Ερντογάν ... ο μικροπρεπής!


Μια τουρκική σαπουνόπερα με τίτλο «Ο Μεγαλοπρεπής Αιώνας», που παρουσιάζει διάφορες περιπέτειες στην αυλή του Σουλεϊμάν, του επονομαζόμενου και «Μεγαλοπρεπή», έχει πετύχει μεγαλύτερη παγκόσμια απήχηση, από ότι η οθωμανική αυτοκρατορία του 16ου αιώνα!


Όλος ο κόσμος την παρακολουθεί. Από την Γαλλία ως την Ουκρανία, και από την Τσεχία ως την Ιαπωνία.
Ήδη έχει αγγίξει τα 150 εκατομμύρια τηλεθεατών!

Στην Τουρκία, όπου προβάλλεται κάθε Τετάρτη βράδυ, όλα σταματούν, και η τηλεθέαση φτάνει στο 35%!
Παρ’ όλη όμως την επιτυχία της, συναντά μια μικρή εστία αντίστασης, η οποία μπορεί και να σημάνει το τέλος της;
Ποια είναι αυτή;
Ο πρωθυπουργός της χώρας Recep Tayyip Erdogan την σιχαίνεται.
Μάλιστα, προχθές, ο Erdogan εκμεταλλεύτηκε μια τελετή εγκαινίων ενός επαρχιακού αεροδρομίου, για να περιγράψει την τηλεοπτική αυτή σειρά ως απαράδεκτη.
Όπως είπε, είναι εντελώς λάθος να μειώνεται η λαμπρή τουρκική ιστορία, και να παρουσιάζεται ως ένα έπος μικροπρεπούς ενδοοικογενειακής αυλικής ίντριγκας.
Και τόνισε πως ο πραγματικός Σουλεϊμάν πέρασε τριάντα χρόνια καβάλα σε άλογο, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν του απέμενε και πολύς χρόνος για να ασχολείται με σαχλαμάρες στο παλάτι.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, και αναμένει την απόφασή τους. «Όποιος παίζει με αυτές τις ιστορικές μας αξίες, θα πρέπει να πάρει ένα μάθημα από την νομοθεσία…», είπε.
Βέβαια, αν υπάρχει νόμος εναντίον της τηλεοπτικής κακογουστιάς, σίγουρα δεν υπάρχει και εναντίον της αρχιτεκτονικής κιτσαρίας, αφού οι δήμοι που ελέγχει το κόμμα του Erdogan, έχουν ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα, αμφιβόλου αισθητικής, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν την χαμένη  οθωμανική δόξα.
Η σαπουνόπερα για τον Σουλεϊμάν προκάλεσε αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Πολλοί Τούρκοι σοκαρίστηκαν με την ιδέα ότι θα βγουν στην φόρα τα άπλυτα της αυλής του Σουλτάνου.
Πρόκειται για έναν λαό που αντιμετωπίζει τους ιστορικούς του ήρωες ως αγίους. Τώρα όμως, η σειρά ήδη διανύει τη τρίτη τηλεοπτική της σεζόν.
Γιατί όμως αντιδρά ο πρωθυπουργός; Μια εξήγηση είναι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό, από άλλα πιο καίρια ζητήματα.
Έχει ήδη προτείνει την απαγόρευση των αμβλώσεων, και την επαναφορά της θανατικής ποινής, μέτρα που αποκλείεται να εφαρμόσει, ακόμη κι αν η χώρα του έχει να αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα τόσο με τους Κούρδους, όσο και με την επιβραδυνόμενη οικονομία της.
Το πιο πιθανό είναι πως ο Erdogan βλέπει τον Σουλεϊμάν να υπονομεύει την δική του εξουσία.
Στην ίδια ομιλία που επιτέθηκε στην τηλεοπτική σειρά, υπεραμύνθηκε της εξωτερικής του πολιτικής απέναντι σε όλους όσους θεωρούν ότι η χώρα του δεν έχει την ισχύ αλλά ούτε και το απαραίτητο κύρος, για να επηρεάσει τα τεκταινόμενα στη Συρία και στη Γάζα.
Το σημερινό καθεστώς της Άγκυρας συνεχώς επιδεικνύει μια νέο-οθωμανική «λάμψη». Και η δική του έκφραση του οθωμανισμού, ίσως να προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά σε αυτόν, από ότι το ανώδυνο τηλεοπτικό μελόδραμα.
Ο πρωθυπουργός θέλει να αναγείρει ένα πελώριο τζαμί στον λόφο Camlica, που βλέπει ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη. Η αρχιτεκτονική του θα είναι μια καθαρή αντιγραφή του εξαιρετικού οθωμανικού στυλ του αρχιτέκτονα Σινάν, που είχε χτίσει το τέμενος του Σουλεϊμάν στον Κεράτιο Κόλπο.
Το τζαμί του Σινάν αποτελεί μια καταπληκτική λύση στο πρόβλημα της δόμησης ενός συμμετρικού κτίσματος με θόλους κλπ αποκλειστικά από πέτρα.
Το αντίστοιχο τζαμί που σχεδιάζει ο  Erdogan θα είναι μια κακή απομίμηση αυτού, που θα χτιστεί με ενισχυμένο μπετόν. Ακόμη και ο τουρκικός τύπος θρηνεί, για την κοινοτυπία του έργου.
Και το χειρότερο όλων; Ο δήμος της Κων/πολης κατασκευάζει μια νέα γραμμή μετρό που θα διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο, μέσω μιας (δήθεν) κρεμαστής γέφυρας, που όμως θα είναι πολύ πιο μεγάλη και πιο άσχημη από ότι χρειάζεται, και η οποία θα κρύβει τη θέα του πραγματικού οθωμανικού αριστουργήματος, του τεμένους του Σουλεϊμάν.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου