1.12.12

Φρέσκο ψωμί... δυο μηνών!


Μια μέση τετραμελής οικογένεια πετάει τρόφιμα αξίας €2.500 κάθε χρόνο!
Μάλιστα, το 1/3 του ψωμιού που αγοράζεται στην Βρετανία, καταλήγει στα σκουπίδια.

 
Υπάρχει όμως τώρα μια νέα τεχνική, που μπορεί να μειώσει αυτήν την σπατάλη.

Μια αμερικανική εταιρία που ονομάζεται Microzap, ισχυρίζεται πως έχει εξελίξει μια διαδικασία, με την οποία ένα καρβέλι ψωμί μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο και χωρίς μούχλα έως και 60 μέρες!
Το ψωμί μπαίνει σε έναν ειδικό φούρνο μικροκυμάτων, οι ακτίνες του οποίου καταστρέφουν τους σπόρους της μούχλας μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
Οι μεγάλοι κατασκευαστές άρτου και αρτοσκευασμάτων  έχουν δείξει ενδιαφέρον για την νέα αυτή διαδικασία, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας του επιπλέον κόστους που θα συνεπάγεται η εφαρμογή της.
Παράλληλα, υπάρχει η ανησυχία μη τυχόν και οι καταναλωτές διστάσουν να φάνε ψωμί που είναι ηλικίας δυο μηνών.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη πλεονέκτημα σε σχέση με την νέα αυτή ανακάλυψη, που έχει να κάνει με το ότι το ψωμί που περνάει μέσα από τον συγκεκριμένο φούρνο, δεν χρειάζεται πλέον συντηρητικά, αλλά ούτε και τα διάφορα χημικά πρόσθετα που μπαίνουν σήμερα για να καλύψουν την δυσάρεστη γεύση των πολλών συντηρητικών.
Επιπλέον, η τεχνική αυτή μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά και με άλλα είδη τροφίμων, όπως είναι ο κιμάς γαλοπούλας, τα λαχανικά, κλπ, εκτός (περιέργως) από το πεπόνι.

S.A.
BBC 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου