15.12.12

Αμερική και όπλα.


Πριν από κάποιους μήνες, είχαμε στην πόλη Aurora του Colorado μια παρόμοια με την χτεσινή περίπτωση, όπου κάποιος τρελαμένος Αμερικανός μακελάρης αρπάζει ένα όπλο και σκοτώνει αδιάκριτα.


Έγραφε λοιπόν τότε το Antinews 
Η Αμερική είναι διάσημη για την διαδεδομένη ελεύθερη οπλοκατοχή, και κατά καιρούς οπλοχρησία των κατοίκων της.
Ανέκαθεν, οι Αμερικάνοι είχαν το δικαίωμα της οπλοφορίας, με αποτέλεσμα τα πιστολίδια στους δρόμους να είναι συνηθισμένο φαινόμενο, και όχι κάτι που περιορίζονταν στην  πάλαι ποτέ άγρια Δύση.
Σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι μη Αμερικάνοι, το δικαίωμα στην οπλοχρησία δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά αποτελεί πάγια πρόβλεψη του αμερικανικού συντάγματος, από συστάσεως των ΗΠΑ.
Μία πρόβλεψη, που έχει να κάνει με την (δημοκρατική) άποψη των ιδρυτών της χώρας, ότι αν ο λαός είναι οπλισμένος, αυτό θα αποτρέψει την οποιαδήποτε απόπειρα πραξικοπήματος, ή υφαρπαγής της εξουσίας από κάποια ένοπλη μειοψηφία.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, εν τούτοις το αξίωμα αυτό μάλλον λειτουργεί, αφού η Αμερική έχει σταθερή και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, χωρίς να έχει συμβεί ποτέ οποιαδήποτε δημοκρατική εκτροπή, με εξαίρεση τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Βορρά και Νότου του 1861.
Μάλιστα, ακόμη και πάρα πολλοί σημερινοί Αμερικανοί υπέρμαχοι της οπλοφορίας, αγνοούν την πραγματική αιτία του δικαιώματος αυτού, και το αποδίδουν στο δικαίωμα αντίστασης που έχουν κατά του οποιοδήποτε εισβολέα στο σπίτι τους. Όπως λένε, «καλύτερα να με δικάσουν δώδεκα,  παρά να με θάψουν τέσσερις»!
Παρόλα αυτά, η ελεύθερη οπλοχρησία στις ΗΠΑ έχει γεννήσει και το φαινόμενο των spree killers, που μέχρι σήμερα ευδοκιμεί κυρίως εκεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως αυτήν του ρατσιστή μακελάρη της Νορβηγίας.
Κάθε φορά που συμβαίνει μια απρόκλητη μαζική δολοφονία αθώων από πλευράς κάποιου τρελαμένου, οι διάφορες φωνές που θέλουν την απαγόρευση των όπλων στην Αμερική κερδίζουν πόντους. Χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα. Τα λόμπι των υποστηρικτών της οπλοφορίας, καθώς και τα οικονομικά συμφέροντα, είναι τεράστια.
Δεκατρία χρόνια μετά τις δολοφονίες του γυμνασίου Columbine, που είχαν γίνει παγκόσμιο ζήτημα, η νομοθεσία περί οπλοχρησίας στην πολιτεία του Κολοράντο δεν έχει αλλάξει και πολύ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, ο προχθεσινός εκτελεστής James Holmes μπόρεσε μέσα σε δυο μήνες να αγοράσει νόμιμα ένα πολεμικό τουφέκι, ένα δίκαννο και δυο περίστροφα.
Από το 1999, οι αρχές του Κολοράντο μπόρεσαν και εφάρμοσαν κάποιες μικρές μόνο αλλαγές στη νομοθεσία, περιορίζοντας κάπως την χρήση των όπλων. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν στην απαγόρευση πώλησης όπλων σε εκθέσεις και συνέδρια, στην απαγόρευση μεταφοράς κρυμμένων όπλων, καθώς  και στην απαγόρευση πώλησης όπλων σε άτομα που δεν επιτρέπεται, μέσω τρίτων. Σε γενικές όμως γραμμές, η πολιτεία απαγορεύει τις διάφορες τοπικές αρχές από το να περιορίσουν νομοθετικά την γενικευμένη ελευθερία της οπλοφορίας.
Οι απόψεις των  ειδικών διίστανται όσον αφορά στο αν η τελευταία μαζική δολοφονία θα αλλάξει το οτιδήποτε. Υπάρχουν πολλοί που εδώ και καιρό προσπαθούν να περιορίσουν την ελεύθερη διακίνηση όπλων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Όπως οι δολοφονίες του Columbine  και η δολοφονική επίθεση εναντίον της γερουσιαστού Gabrielle Giffords δεν άλλαξαν κάτι, έτσι κι αυτή η τελευταία εκδήλωση αναίτιας βίας μάλλον δεν θα οδηγήσει πουθενά, λένε.
Όπως αναφέρει  στην Wall Street Journal ο πατέρας ενός από τα θύματα του Columbine, «δεν θα γίνει ούτε και τώρα τίποτα. Οι πολιτικοί μας τρέμουν την δύναμη του λόμπι των όπλων…».
Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται στην κατοικία του δράστη της πρόσφατης επίθεσης στην πόλη Aurora του Κολοράντο (πολύ κοντά στο Columbine). Την κατοικία ερευνούν ειδικά ρομπότ, που ήδη αφόπλισαν παγιδευμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που είχε ετοιμάσει ο δράστης για να σκοτώσει όσους θα έμπαιναν στο σπίτι του. Μάλιστα είχε βάλει και χρονοδιακόπτη με τον οποίο είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει να  παίζει πολύ δυνατή μουσική την ίδια ώρα που αυτός έκανε τις δολοφονίες στον κινηματογράφο, προφανώς για να προκαλέσει την επίσκεψη αστυνομικών στο παγιδευμένο σπίτι του.
Πάντως, ο ίδιος είναι αυτός που προειδοποίησε τους αστυνομικούς για τα εκρηκτικά, αμέσως μόλις συνελήφθη.

Πηγές: nytimes.com, denverpost.com

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου