3.12.12

Ξεκινάει η επαναγορά των ομολόγων.


Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η  Ελλάδα θα δαπανήσει έως και $13 δισεκατομμύρια, σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της (με μεγάλη έκπτωση), το οποίο ελπίζει πως θα την βοηθήσει να σταθεροποιήσει τα χρέη της.

Οι ιδιώτες κάτοχοι  ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, όπως είναι οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν προθεσμία μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα.
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά είναι η λεγόμενη  Dutch auction (ολλανδική δημοπρασία), βάσει της οποίας οι τιμές ξεκινάνε από ψηλά, και στη συνέχεια πέφτουν.
Η όλη διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 17/12, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.
Παράλληλα, οι Έλληνες αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τους 17 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στην αποψινή προγραμματισμένη  συνάντηση των Βρυξελλών.
Η εν λόγω επαναγορά συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στην οποία και εγκρίθηκε η επόμενη δόση δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Τώρα η ελπίδα είναι πως η επαναγορά των ομολόγων θα «κουρέψει» $26 περίπου δισ από το συνολικό ελληνικό χρέος.
Πέρσι, οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους είχαν συμφωνήσει και πραγματοποιήσει ένα εξίσου μεγάλο κούρεμα στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν.
 
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξοι για την έκβαση του προγράμματος εμφανίζονται τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο κ. Ρεν. Το ΔΝΤ, από πλευράς του, μένει σε στάση αναμονής, έχοντας σημειώσει πως οι εξελίξεις από την επαναγορά είναι που θα δώσουν το «πράσινο» για την εκταμίευση της δόσης. Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης κληθείς να σχολιάσει τί σκοπεύουν να κάνουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, τόνισε ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η Ευρωζώνη «δε θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου 2013.

S.A. (AP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου