10.12.12

Αλλιώς μας τα έλεγαν… ή μήπως όχι;


Κάποτε μας έλεγαν πως στο μέλλον, δηλαδή σήμερα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Ειδικά μέσα στο σπίτι μας.

 
Το 1966, ο Arthur C. Clarke έγραφε στο περιοδικό  Vogue ότι η κατοικία του 21ου αιώνα θα ήταν «το κάτι άλλο». Πως μέχρι το 2001, τα σπίτια μας θα πετούσαν (κυριολεκτικά), και πως ολόκληρες συνοικίες θα μεταφέρονταν προς Βορρά ή Νότο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, για δροσιά ή ζέστη!
Ή ακόμη και για μια απλή αλλαγή σκηνικού!

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το περιοδικό Mechanix Illustrated της εποχής (1968), στο μέλλον (δηλαδή σήμερα), τα σπίτια θα ήταν όλα προκατασκευασμένα, και θα μπορούσαν να στηθούν στη θέση τους αυθημερόν, ενώ τα υλικά δόμησης θα ήταν «έξυπνα», αυτοκαθαριζόμενα, άθραυστα, και χωρίς ανάγκη δεύτερου βαψίματος… ποτέ!
Οι μεγαλύτερες εξελίξεις, σύμφωνα με τους μελλοντολόγους, θα σημειώνονταν στην κουζίνα του σπιτιού, όπου θα αναλάμβαναν τα ρομπότ.
Όσον αφορά στο καθημερινό φαγητό, η νοικοκυρά θα ετοίμαζε το μενού της εβδομάδας, θα έβαζε τα προπαρασκευασμένα καταψυγμένα τρόφιμα σε μια ειδική συσκευή, η οποία και θα αναλάμβανε την ετοιμασία τους και το σερβίρισμά τους για κάθε μέρα της εβδομάδας.
Εδώ οι προβλέψεις μπορεί να απέτυχαν, αλλά πέτυχαν σε σχέση με τα σερβίτσια, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα ήταν μίας χρήσης, φτιαγμένα από φτηνό πλαστικό.
Παράλληλα, υπήρχαν προβλέψεις όσον αφορά στην τεχνολογία των ψυγείων, σύμφωνα με τις οποίες τα νοικοκυριά θα αποθήκευαν και θα διατηρούσαν κατεψυγμένα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είχε επίσης προβλεφθεί και η ύπαρξη ιπτάμενων ψυγείων (αεροσκαφών) που θα μας επέτρεπαν να απολαμβάνουμε φρέσκα τρόφιμα, εκτός εποχής, από διάφορα μέρη του πλανήτη…

 S.A.
MNN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου