7.1.13

Η παραοικονομία καλά κρατεί.


Κάποτε, σε ανύποπτο χρόνο, ένας έμπειρος και διάσημος πολιτικός της Ελλάδας μου είχε πει, ότι αν φορολογούσαμε την παραοικονομία, η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδα Μονακό και βάλε…

 
Δεν είχα δώσει τότε μεγάλη σημασία, αφού ήταν ακόμη η εποχή της σημίτειας στρεβλής ανάπτυξης, και εποχή που εκτός από τα σούπερ μάρκετ, σχεδόν κανένας άλλος δεν έδινε απόδειξη. Το θεωρούσα λοιπόν ως δεδομένο.

Σήμερα, που πάθαμε για να μάθουμε, και που το κράτος ψάχνει για να βγάλει ξύγκι από τις μύγες, η παραοικονομία συνεχίζει να … «καλά κρατεί».
Ποιος υδραυλικός, ή ποιος μάστορας γενικά, κόβει απόδειξη;
Ποιοι είναι αυτοί με τις Bentley, και πόσα δηλώνουν άραγε;
Και άλλα πολλά.
Έτσι, διαβάζω στο διαδίκτυο πως σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η χώρα μας έχει το όγδοο μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας -ως ποσοστό του ΑΕΠ- για το 2012!
Δηλαδή, παρά τις φορολογικές αλλαγές που έγιναν εντός του μνημονίου, η παραοικονομία φτάνει το 25% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε περίπου 50 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο ποσοστό παραοικονομίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφεται στη γειτονική Βουλγαρία με 31,9%, και ακολουθεί η Εσθονία με 29,3%, η Ρουμανία με 29,1%,  η Λετονία με 28,5%, η Λιθουανία με 26,1%, η Κύπρος με 25,6% και η Μάλτα με 25,3%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15%, και αυτός της Ευρώπης των 27 το 14,9%.
Θετικό πάντως είναι ότι το ποσοστό της παραοικονομίας στη χώρα μας βρίσκεται σε πτώση από το 2005, ακολουθώντας το γενικό κανόνα που την θέλει να αυξάνεται ανάμεσα στην τριετία 2008 - 2010 και στη συνέχεια να υποχωρεί τη διετία 2011 -2012, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έφτασε στο αποκορύφωμά της.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου