29.1.13

Στο χέρι μας είναι.


«Αν κάθε Ελληνας καταφέρει μέσα στο 2013 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισ. ευρώ», γράφει το e-mail που έστειλε παλιός φίλος, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

  
Τόσο απλά. Δηλαδή η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Αρκεί να πάρουμε την υπόθεση σοβαρά και να αλλάξουμε τις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες, προτιμώντας ελληνικά προϊόντα.
 

Ολόκληρο το ΕΣΠΑ - που περιμένουμε πώς και πώς για να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις - είναι έως το 2016 18 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ούτε το μισό απ' όσα θα κέρδιζαν σε ζήτηση οι ελληνικές επιχειρήσεις εάν στρεφόμασταν σε προϊόντα με ελληνική σημαία.
Παράλληλα θα πρέπει - πάση θυσία - να κόψουμε τις εισαγωγές προϊόντων. Αν θέλετε, π.χ., να αγοράσετε αυτοκίνητο, μην αγοράσετε καινούργιο.
Για κάθε νέο αυτοκίνητο που μπαίνει στην κυκλοφορία μερικές χιλιάδες ευρώ φεύγουν για τις κατασκευάστριες χώρες του εξωτερικού - την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία.
Να προτιμήσετε αυτοκίνητα που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και η αγορά τους δεν έχει καμία διαφορά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Αλλά δεν είναι μόνο τα προϊόντα.
Για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια μπορούμε όλοι μας, νομίζω, αντί να διαλέγουμε ταξίδια στο εξωτερικό να προτιμούμε την ελληνική ύπαιθρο.
Τα ελληνικά νησιά, τα ελληνικά βουνά, τα εκατοντάδες νέα ξενοδοχεία που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα και προσφέρουν υπηρεσίες εφάμιλλες, αν όχι ανώτερες από αυτές της Ευρώπης, της Αμερικής ή της Ασίας.
Πεντακόσια ευρώ να δώσουν οι μισοί Έλληνες στην ελληνική ύπαιθρο, αντί να τα ξοδέψουν σε ταξίδια στο εξωτερικό, μαζεύονται τον χρόνο άλλα 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.
Μπορεί ο κ. Σόιμπλε μετά τις γερμανικές εκλογές να προχωρήσει σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους - όπως ζητεί το ΔΝΤ.
Μπορεί μέσα στο 2013 να υπάρξει μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που θα βοηθήσει τη ρευστότητα στις αγορές της Ευρώπης.
Μπορεί με όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού να δούμε επιτέλους την άκρη του τούνελ.
Όλα αυτά όμως θα γίνουν γρηγορότερα εάν μόνοι πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου