13.2.13

Επιτέλους, η «αρκουδιάρα» αναπαύεται εν ειρήνη!


Θα σας παρουσιάσουμε την ιστορία της πιο άσχημης γυναίκας που έζησε ποτέ (όχι δεν είναι η Ζωζώ), και η οποία επιτέλους αναπαύεται εν ειρήνη, 153 χρόνια μετά τον θάνατό της.

 
Η Julia Pastrana γεννήθηκε το 1834 στο Μεξικό με μια  γενετική πάθηση, εξαιτίας της οποίας το πρόσωπο της καλύπτονταν από πυκνή γενειάδα, σε σημείο ώστε ο σύζυγός της (και ατζέντης της) Theodore Lent να την αποκαλεί «γυναίκα αρκούδα» ή «αρκουδιάρα».
 

Σε μια διαφήμιση του 1854 που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη New York Times, η γυναίκα περιγράφονταν ως «ο χαμένος κρίκος μεταξύ ανθρώπου και ουρακοτάγκου»!
Άλλες, λιγότερο έγκυρες και πιο λαϊκές εφημερίδες την χαρακτήριζαν ως «ακραία αποκρουστική» ή  απλά «πανάσχημη».
Η Pastrana πέθανε σε ηλικία 26 ετών πάνω στη γέννα. Το νεογέννητο, που ήταν κι αυτό γεμάτο από τρίχες, επίσης πέθανε στη γέννα.
Ο σύζυγός της όμως που ανησύχησε μη χάσει το μπακίρι, βαλσάμωσε τη σωρό της, και την επιδείκνυε επί πληρωμή και επί πολλές δεκαετίες σε τουρνέ ανά τον κόσμο.
Στη συνέχεια η ιστορία γίνεται (αν είναι δυνατόν) ακόμη πιο παράξενη.
Ο τεθλιμμένος χήρος ξαναπαντρεύτηκε, και μάλιστα μια επίσης τριχωτή γυναίκα με πλούσια γενειάδα, την οποία παρουσίαζε δίπλα στη βαλσαμωμένη, επ’ αμοιβή, ως την αδελφή της!
Τα λείψανα της άτυχης Pastrana κατέληξαν σε μια αποθήκη της Νορβηγίας από όπου και εκλάπησαν το 1976, και βρέθηκαν αργότερα πεταμένα στα σκουπίδια.


Μεταφέρθηκαν στο πανεπιστήμιο του Όσλο, όπου φυλάσσονταν για δεκαετίες.
Τελικά, η Pastrana επέστρεψε στα πάτρια εδάφη χθες, χάρη στις προσπάθειες της Μεξικάνας καλλιτέχνιδος  Laura Anderson Barbata που από το 2005 προσπαθούσε να την φέρει πίσω.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου