19.2.13

Συνάντηση νέας εποχής.


H ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Φρανσουά Ολλάντ στην Αθήνα, έρχεται αμέσως μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον Προϋπολογισμό 2014-2020.
Ο Γάλλος Πρόεδρος αποδεχούμενος την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Παρίσι, αναδεικνύει τις θετικές εξελίξεις, συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων μας που τόσο υπερασπίσθηκε ο Ολλάντ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
Τόσο σε επίπεδο Σύνοδο Κορυφής, όσο και με τις θέσεις του Υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο Eurogroup.
Κυρίως την εποχή της μεγάλης κρίσης όπου δέσποζε η αντίληψη ότι η «η Ελλάδα βρισκότανε με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης».



Στην πλούσια ‘’ατζέντα’’ της συνάντησης των δυο ηγετών, είναι χαρακτηριστικό ότι συμπίπτουν σε θέματα προς συζήτηση, της διεθνούς επικαιρότητας όπως
1) τα αποτελέσματα της Συνόδου των G20 στη Μόσχα μεταξύ υπουργών εθνικής οικονομίας
2)ο πόλεμος στο Μάλι και η γαλλική επέμβαση
3) και τα πρώτα «ψύχραιμα» συμπεράσματα της Συνόδου κορυφής των Βρυξελλών όπου, υπήρξε σύμπλευση απόψεων και θέσεων με τον Αντώνη Σαμαρά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις πόρων».
Ασφαλώς, ένα τμήμα των επαφών της Αθήνας, θα είναι οι δράσεις και ο σχεδιασμός ανάπτυξης οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες πέραν όσον είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο, το διεθνές εμπόριο και οι εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ψήφιση του προϋπολογισμού 2014-2020, θα απασχολήσουν τους δύο άνδρες. Επίσης ο τομέας της διεύρυνσης της ΕΕ με την έκθεση της πορείας ένταξης της Τουρκίας και άλλων τριών χωρών μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde η Γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να εμφανιστεί πιο ευέλικτη και διαλλακτική στο θέμα της Τουρκίας. Αντίθετα δηλαδή με το κλίμα που είχε μέχρι σήμερα διαμορφωθεί με τις ριζικές αντιθέσεις του Νικολά Σαρκοζί.
Ένα θέμα σημαντικών εξελίξεων που ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ενήμερος εν όψει μάλιστα της προσεχούς μετάβασης του στην Τουρκία τον προσεχή μήνα.
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολλάντ, σε διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα αντιμετώπισε αυτό το μήνα, θέματα επέμβασης στο Μάλι, τους Ευρωπαϊκούς πόρους και τις επιδοτήσεις, τους γάμους ομοφυλοφίλων, τις εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία και την Κίνα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα όμως προετοιμάζεται για τις προσεχείς ευρωεκλογές και τη μάχη που ξεκίνησε ήδη στη Γαλλία για της Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, με τους υποψηφίους, την άνοιξη του 2014.
Γεγονός είναι ότι η επίσκεψη Ολλάντ στην Αθήνα επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις φιλίας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, σε μια δύσκολη εποχή για την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα είναι συνάντηση μιας Νέας Εποχής!

Μανώλης Μαυρομμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου