23.2.13

Τέτοιος είναι ο Σαμαράς!


Όταν ο πρωθυπουργός πρέπει να ασχολείται από τα... γυαλιά του στρατηγού και τις αποσπάσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τα νέα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προς τις περιφέρειες, προφανώς κάτι χωλαίνει στο σύστημα διακυβέρνησης.

 
Και, όμως, στη μνημονιακή Ελλάδα της κρίσης, μείζονος σημασίας αποφάσεις υλοποιούνται μόνον εάν ο κ. Αντ. Σαμαράς σηκώσει το τηλέφωνό του και καλέσει τους, κατά περίπτωση, αρμοδίους.


«Ουδέποτε θεωρήσαμε ότι θα ήταν εύκολο, αλλά και ποτέ δεν περιμέναμε ότι πάρα πολλά θα γίνονταν μόνο έπειτα από παρέμβαση του Μαξίμου ή του ίδιου του Σαμαρά», σημειώνει στενός του συνεργάτης, που γνωρίζει καλά όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των πρωθυπουργικών συσκέψεων.
Πολύ συχνά, τα προβλήματα δεν προλαβαίνουν καν να φθάσουν στους αρμόδιους «επιλυτές», κατά περίπτωση τους Δ. Σταμάτη και Τ. Μπαλτάκο, καθώς ο κ. Σαμαράς –σε αντίθεση με τα «μπλοκάκια» των Σημίτη και Παπαδήμου ή τα ενημερωτικά του Παπανδρέου– αποφασίζει να δώσει επιτόπου λύση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προηγούμενης Τρίτης, όταν ο ίδιος τηλεφώνησε διαδοχικά σε δέκα διοικητές ασφαλιστικών ταμείων ζητώντας –με ποινή απόλυσης– να είναι απολύτως συνεπείς με τα ποσά που οφείλουν να αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ.
«Θα το παρακολουθώ στενά», φέρεται ειπών ο κ. Σαμαράς, ο οποίος με αφορμή ένα περιστατικό που του διηγήθηκε ένας εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, σύμφωνα με το οποίο γηραιός στρατηγός ανέμενε επί μήνες το ποσό για τα γυαλιά οράσεως που είχε αγοράσει, ανέφερε συνεχώς το παράδειγμα στους συνομιλητές του.
Έτσι, κάπως, τα γυαλιά του στρατηγού έγιναν σλόγκαν κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησης.
Το κλίμα βάρυνε περισσότερο όταν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υπογραφεί οι απαιτούμενες αποφάσεις. «Γιάννη, αύριο να έχεις υπογράψει να πάει το προσωπικό στον ΕΟΠΠΥ», είπε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, έχοντας μπροστά του το σχέδιο κοινής απόφασης που είχε ετοιμάσει ο Ανδρ. Λυκουρέντζος.
Το όνομα ενός άλλου υπουργού, εν προκειμένω του Χρήστου Σταϊκούρα, ακούστηκε στην αίθουσα του Μαξίμου την επομένη.
«Φωνάξτε τον Χρήστο, τώρα», είπε ο Αντ. Σαμαράς, όταν οι 13 περιφερειάρχες αλλά και οι παριστάμενοι Κ. Χατζηδάκης και Ευ. Στυλιανίδης τού εξήγησαν ότι οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου αρνούνταν να εφαρμόσουν πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μέσω της οποίας απλοποιούνταν η διαδικασία εσωτερικών αλλαγών στους προϋπολογισμούς του ΕΣΠΑ χωρίς να απαιτείται πλέον έγκριση του υπ. Ανάπτυξης.
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταϊκούρας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και στο Μαξίμου βρέθηκαν, τελικά, δύο κυρίες του ΓΛΚ, η γ.γ. κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και η διευθύντρια Προϋπολογισμού κ. Σταυρούλα Μηλιάκου.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να διευκολυνθούν οι περιφερειάρχες, ωστόσο η, τυπική, αντίδραση της κ. Παπακωνσταντίνου ότι, δηλαδή, το θέμα θα εξεταστεί από την υπηρεσία, προκάλεσε –σύμφωνα με τις διηγήσεις παρισταμένων– την έκρηξη του κ. Σαμαρά.
«Τυγχάνει να είμαι ο πρωθυπουργός... δεν σας ζητώ, απαιτώ» είναι μία από τις πλέον... κομψές αναφορές του πρωθυπουργού.
Το πρόβλημα λύθηκε 24 ώρες αργότερα, με τροπολογία που ψηφίστηκε κατεπειγόντως από τη Βουλή.
Στο Υπουργικό της Παρασκευής, ο κ. Σαμαράς αποκήρυξε τον «ξερολισμό» των υπουργών και ζήτησε να του παρουσιάσουν λύσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Δεν ήταν τυχαίο.
Η προώθηση θεμάτων «με εντολή Σαμαρά» αντιμετωπίστηκε από ορισμένα ΜΜΕ ως επικοινωνιακό τρικ.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να επιβλέπει προσωπικά σειρά θεμάτων.
Άλλοι αποδίδουν την τακτική του αυτή στον χαρακτήρα του και άλλοι στο ότι έχει, καλύτερα από όλους, επίγνωση της κρισιμότητας της περιόδου σε συνδυασμό με την ξεχαρβαλωμένη δημόσια μηχανή.
Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι συχνά εμπλέκεται ακόμη και με ήσσονος σημασίας ζητήματα, χωρίς ωστόσο να απαντούν στο ερώτημα αν χωρίς τις δικές του παρεμβάσεις αυτά θα επιλύονταν...

Γ. Τερζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου