20.3.13

Θα ανοίξουν άραγε ποτέ, οι τράπεζες της Κύπρου;


Στα απόνερα της χθεσινής βροντερής απόρριψης, από πλευράς κυπριακής βουλής, του αμφιλεγόμενου μέτρου φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, η αβεβαιότητα όσον αφορά στη κατάσταση της Κύπρου συνεχίζεται, και διογκώνεται.


Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης διενεργεί συνεχείς συσκέψεις κρίσης με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, εξετάζοντας εναλλακτικά σχέδια.



Οι τράπεζες της Κύπρου θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και αύριο, αν και κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την επόμενη Τρίτη!
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απηύθυνε μια πολύ πιο σοβαρή προειδοποίηση: Ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορεί να μην ξανανοίξουν ποτέ!
Όπως δημοσιεύει το BBC, ο Wolfgang Schäuble είπε:
«Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως αν η Κύπρος δεν μπει σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα πάψει η βοήθεια προς αυτήν. Δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες ήδη, αν δεν ενισχυθούν αμέσως από έκτακτες εισροές ρευστότητας από την ΕΚΤ. Κάποιος θα πρέπει οπωσδήποτε να το εξηγήσει αυτό στους Κύπριους, διότι θεωρώ πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ποτέ ξανά οι τράπεζές τους».
Πάντως ένα από τα εναλλακτικά σχέδια Β, που εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση, έχει να κάνει με την Ρωσία, την οποία επισκέφτηκε χτες κυπριακό κυβερνητικό κλιμάκιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το κλιμάκιο θα συζητήσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, δια του οποίου η Ρωσία θα κληθεί να συνεισφέρει κάποια δισεκατομμύρια, με αντάλλαγμα μερίδιο των κυπριακών τραπεζών, και μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων.
Προς το παρόν όμως, όπως λέει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, «δεν υπάρχει κάτι σίγουρο στο τραπέζι … απλά κάνουμε μια αρχή».
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη εναλλακτικό σχέδιο, που έχει να κάνει με συγχωνεύσεις τραπεζών, και τα κρατικά ομόλογα, το οποίο και συζητείται.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές της χώρας εξετάζουν διάφορα μέτρα που ίσως χρειαστεί να παρθούν αν ανοίξουν οι τράπεζες, και που έχουν να κάνουν με ανώτατα όρια αναλήψεων, ή μετριασμό του ρυθμού των τραπεζικών συναλλαγών.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου