30.3.13

Το μέλλον της (πολεμικής) αεροπορίας είναι τα drones.


Αν και ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα αεροπλάνα ή τα αεροπορικά ζητήματα, από μικρός είχα εντυπωσιαστεί από την ιδέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που τότε ήταν μια ακόμη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αργότερα αναπτύχθηκαν, και σήμερα έχουν καθιερωθεί πλήρως.


Αναφέρομαι στα περίφημα UAV (Unmanned Aerial Vehicles) ή αλλιώς drones.
Σήμερα, το 1/3 περίπου του συνολικού αεροπορικού στόλου των ΗΠΑ αποτελείται από τέτοια αεροσκάφη.
Μάλιστα λέγεται πως η αμερικανική πολεμική αεροπορία εκπαιδεύει σήμερα περισσότερους χειριστές drones από ότι κανονικούς πιλότους, οι οποίοι (οι δεύτεροι) ως το 2015 θα αποτελούν μειονότητα.
Βέβαια για εμάς εδώ, που όλα τα σφάζουμε και όλα τα μαχαιρώνουμε, στις ΗΠΑ κατοικούν Αμερικανάκια, οπότε…
 Τέλος πάντων.



Ανέκαθεν οι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και χρήση των UAV ήταν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, και ακολουθούν καταπόδας και οι φίλοι μας οι Τούρκοι.
Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν εκτεταμένα τα UAV  στον Πόλεμο του Κόλπου,
στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν τα UAV στον Πόλεμο του 1982, αλλά  και στην τελευταία εισβολή τους στο Λίβανο.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού μια ζωή χάνουμε το τρένο, και μετά τρέχουμε ασθμαίνοντας να το προλάβουμε, τις περισσότερες φορές ως λαθρεπιβάτες, με εισιτήριο όμως πολύ πιο ακριβό από του οποιουδήποτε ήδη επιβάτη…
Έτσι λοιπόν, τα επιχειρησιακά δόγματα των ΗΠΑ, Ισραήλ, και Τουρκίας (κ.ά) έχουν δώσει εδώ και καιρό έμφαση στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή εκμετάλλευση των UAV, τα οποία προσφέρουν στη πράξη το μεγάλο ζητούμενο (από την αρχαιότητα ακόμη) της επίτευξης δηλαδή του μέγιστου δυνατού πλήγματος, με την ελάχιστη δυνατή έκθεση στον εχθρό.
Τα drones  πετυχαίνουν αυτό ακριβώς, καταφέρνοντας να πλήξουν στόχους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με ακρίβεια εκατοστών, και με τον χειριστή τους να βρίσκεται ασφαλής στην πατρίδα του!
Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2011 οι ΗΠΑ σκότωσαν υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, με τη χρήση τέτοιου αεροσκάφους.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε προηγηθεί η δολοφονία του Πακιστανού Ίλιας Κασμίρι με την ίδια μέθοδο.
Τέλος, τα drones χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένως, αναγνωρίζοντας το έδαφος κλπ πριν γίνει η τελική καταδρομική επιχείρηση των Αμερικανών κομάντος που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Και όλα αυτά, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι χειριστές των οποίων βρίσκονται ασφαλείς σε ένα γραφείο, και κάνουν ότι κάνουν (χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά) μέσω μιας οθόνης και ενός joystick!
Απίστευτο, και όμως πραγματικότητα… καθημερινή.
Πέραν όμως των «δολοφονικών» αποστολών, τα UAV χρησιμοποιούνται και σε πληθώρα άλλων καθηκόντων όπως είναι:
- Αποστολές Συνοδείας επανδρωμένων αεροσκαφών
- Συλλογή ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών και τηλεπικοινωνιών
(ESM/ELINT και COMINT)
- Εκτέλεση παρεμβολών (ECM)
- Ναυτική περιπολία
- Επιτήρηση εγκαταστάσεων υψηλής στρατηγικής σημασίας
- Αποστολές καταστολής αεράμυνας (SEAD)
Επιπλέον τα UAV μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα σε αποστολές σε ειρηνική περίοδο, όπως επιτήρηση δασών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αστυνομικά καθήκοντα, επιτήρηση λιμένων, και δίωξη λαθρεμπορίου.

Σε σχέση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη, παρέχουν χαμηλότερο κόστος πρόσκτησης, χαμηλότερο κόστος ανά ώρα πτήσης και κόστος συντήρησης, ευελιξία στη χρήση και στη μετακίνηση και μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης (αυτονομία).
Φανταστείτε δηλαδή, το πόσο χρήσιμα θα ήταν αυτά τα αεροσκάφη στην Ελλάδα, με την πασνπερμία των νησιών και των ακτογραμμών της, με την τεράστια διακίνηση λαθρομεταναστών, λαθρεμπόρων, κλπ, και βέβαια με την λειψανδρία που μαστίζει τις ένοπλες δυνάμεις μας, σε συνδυασμό με  το τρομερό κόστος της εκπαίδευσης και συντήρησης των χειριστών της Π.Α.
Μήπως είναι ένας τομέας που θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να τον δουν σοβαρά;
Ή μήπως το χαμηλό κόστος δεν επιτρέπει την πατροπαράδοτη μίζα, οπότε και κανείς δεν ενδιαφέρεται;
Ποιος ξέρει…;

Strange Attractor

1 σχόλιο:

  1. SA,

    χαίρομαι που έχεις αυτό το ενδιαφέρον (και τη γνώση) για τα μη-επανδρωμένα αεροχήματα. Όντως, και οι γείτονές μας έχουν να δείξουν πολύ μεγάλη τεχνολογική έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύω ότι σε πολύ λίγα χρόνια, τα UAVs θα είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων, όλων των προηγμένων κρατών, πλήν Ελλάδος φυσικά!

    Έχω μία αίσθηση ότι μόλις τώρα, κάτι ξεκινά να γίνεται και στην Πατρίδα μας, σε πολιτικό επίπεδο πάντοτε, γιατί η αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία, η ευθυνοφοβία και ξύλινη ιεραρχία των ΕΔ δε θα αφήσει να γίνουν πολλά πράγματα στις ΕΔ.
    Πρόσεξε όμως: Ξεκινά... Που σημαίνει ότι απαιτείται τουλάχιστιν μία πενταετία για να φτάσουμε στο σημείο που ΗΤΑΝ η Τουρκία το 2007. Οπότε, κάνε την προβολή και υπολόγισε...

    Νεύτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή