13.3.13

Έκλεισε οριστικά η υπόθεση Valkyrie.


Πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 χρόνων ένας πρώην Γερμανός αξιωματικός, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες στην απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ πριν από 69 χρόνια.

 
Πρόκειται για τον Ewald-Heinrich von Kleist, που το 1944 ήταν ένας 22χρονος υπολοχαγός, που είχε προσφερθεί εθελοντικά να φορέσει γιλέκο με εκρηκτικά με σκοπό να δολοφονήσει τον Χίτλερ.



Η πρώτη εκείνη απόπειρα δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά μερικούς μήνες αργότερα οργανώθηκε και εκτελέστηκε μια άλλη, από την οποία ο von Kleist ήταν ο μόνος που επιβίωσε.
Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση με τον χαρτοφύλακα γεμάτο από  εκρηκτικά που τοποθετήθηκε κάτω από το τραπέζι συσκέψεων του Χίτλερ, και την οποία είχε οργανώσει ο συνταγματάρχης Claus von Stauffenberg, ο οποίος τελευταία στιγμή αποφάσισε να είναι αυτός που θα τοποθετήσει τον χαρτοφύλακα αντί του von Kleist.
Τελικά η έκρηξη έγινε, αλλά ο Χίτλερ γλίτωσε με μικρά σχετικά τραύματα, αφού την τελευταία στιγμή κάποιος μετακίνησε κατά λάθος τον χαρτοφύλακα μερικά μέτρα πιο πέρα. με αποτέλεσμα η εκρηκτική ενέργεια να απορροφηθεί από το βαρύ δρύινο τραπέζι.
Η υπόθεση αυτή γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το 2008, με τίτλο Valkyrie, και με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise στον ρόλο του von Stauffenberg.
Ο πατέρας του Von Kleist, που ήταν αντίπαλος του Χίτλερ από την προπολεμική εποχή, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εκτελέστηκαν εξαιτίας της απόπειρας.
Ο νεαρός υπολοχαγός κατάφερε να κρύψει τη συμμετοχή του, αλλά παρόλα αυτά στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, και στη συνέχεια στο μέτωπο.
Μετά τον πόλεμο, ανέφερε πως ο πατέρας του, του έδωσε την ευχή του για την επιτυχία της (αυτοκτονικής) απόπειρας εναντίον του Χίτλερ.
«Ήμουν σίγουρος πως θα διαφωνούσε, αφού η αγάπη των γονιών υπερτερεί. Όπως πάντα όμως, τον είχα υποτιμήσει….» είπε ο Von Kleist.

S.A. (AP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου