17.4.13

Βοστόνη: Σενάρια συνωμοσίας, και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Εδώ και δυο ημέρες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια όχι και τόσο καθαρή φωτογραφία ενός αγνώστου άνδρα, που φαίνεται να περπατάει «αμέριμνος» σε μια ταράτσα της Βοστόνης, στη διάρκεια του (φονικού) Μαραθωνίου, προκαλώντας ατέρμονες συζητήσεις για το ποιος είναι ο μυστηριώδης αυτός άνθρωπος, και τι θέλει εκεί πάνω…


Ο φοιτητής Dan Lampariello τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, λίγο μετά την δεύτερη έκρηξη που σημειώθηκε προχθές στο κέντρο της Βοστόνης.
Ο  Lampariello βρίσκονταν περίπου 70 μέτρα μακριά από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθώνιου, όταν σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη, και ένιωσε το έδαφος κάτω από τα πόδια του να τρέμει...


Μάλιστα, στη φωτογραφία που τράβηξε εκείνη τη στιγμή, φαίνεται η φωτιά αλλά και ο καπνός στο σημείο που έγινε η έκρηξη.
Στην επάνω αριστερή γωνία της φωτογραφίας μπορούμε να δούμε τον άνδρα στη ταράτσα ενός κτιρίου, πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.
Το άτομο της φωτογραφίας δεν έχει αναγνωριστεί, και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι έχει κάποια σχέση με την επίθεση, πλην όμως η συγκεκριμένη φωτογραφία διαδόθηκε αστραπιαία μέσω του Twitter, αποδεικνύοντας και την τεράστια ισχύ και επιρροή του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλοί είναι τώρα αυτοί, και όχι μόνο οι φανατικοί συνωμοσιολόγοι, που απορούν για το τι γύρευε εκεί πάνω, εκείνη την ώρα, ο μυστηριώδης αυτός τύπος  της φωτογραφίας.
Πολλοί επίσης αναρωτιούνται (εύλογα) για την φαινομενική ηρεμία που δείχνει, την ώρα που κάτω στον δρόμο επικρατεί το χάος αλλά και ο απόλυτος πανικός.
Με την φωτογραφία ασχολείται τώρα και η αστυνομία της πόλης, προσπαθώντας να ανακαλύψει το ποιος είναι αυτός που απεικονίζεται σ’ αυτήν.
Η αστυνομία εκμεταλλεύεται ιδιαίτερα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ψάχνοντας για στοιχεία και για πληροφορίες πολιτών που θα την βοηθήσουν στις έρευνές της.
Παράλληλα, στην εποχή μας, τα συγκεκριμένα μέσα εξυπηρετούν και πολλούς ακόμη σκοπούς, όπως είναι η ενημέρωση, αλλά και η καθοδήγηση, αφού μόλις συμβεί κάτι πάρα πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται προς το facebook και το twitter, για να δουν τι συμβαίνει, να μάθουν πως αντιδρούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, και να καθοδηγηθούν ανάλογα.
Για αυτό και οι αμερικανικές τουλάχιστον αρχές, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό αυτό ρόλο των σύγχρονων κοινωνικών ηλεκτρονικών μέσων, έσπευσαν προχθές να μπουν στο twitter, καθοδηγώντας τους πολίτες στα πιο παραδοσιακά ΜΜΕ μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να τους δοθούν πολύ πιο σαφείς, υπεύθυνες,  και ήρεμες οδηγίες εκ μέρους των αρμοδίων.
Πάντως, το το facebook και το twitter ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα την Δευτέρα που μας πέρασε, για πολλούς λόγους, αφού οι αρχές είχαν αναστείλει την λειτουργία των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας σε διάφορα σημεία της Βοστόνης, οπότε ο πολύς κόσμος στράφηκε στα διαδικτυακά μέσα προκειμένου να επικοινωνήσει με τους συγγενείς και φίλους του.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου