17.4.13

Σας αρέσoυν τα άλογα; (Ως τροφή…).


 Όποιος καταναλώνει βόειο κρέας οπουδήποτε στην Ευρώπη, οι πιθανότητες είναι 5% να τρώει … άλογο.




Σύμφωνα λοιπόν με μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, που διεξήχθη στις 27 χώρες μέλη της  ΕΕ, και με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε με το αλογίσιο κρέας, το 5% όλων των κρεάτων (βοδινό, μοσχαρίσιο, κλπ) και των προϊόντων του που κυκλοφορούν, αποτελείται από κρέας αλόγου…



Μάλιστα, η Γαλλία, και (ποιος άλλος;) η Ελλάδα αποδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι παραβάτες!
Από τα δείγματα αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο 5%, το 0.5% βρέθηκε θετικό στο απαγορευμένο παυσίπονο phenylbutazone που χρησιμοποιείται στα ζώα, και το οποίο κρίνεται επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεσμεύτηκαν να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν πιο αυστηρούς όρους, αλλά και τιμωρίες (συμπεριλαμβανομένης της ποινής φυλάκισης) για παραβάσεις στις αναγραφές συστατικών στις ετικέτες των προϊόντων κρέατος.
Πάντως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες καταναλωτές απλά παραπλανώνται και εξαπατώνται, χωρίς όμως να κινδυνεύει η υγεία τους.
Όπως είπε ο επίτροπος επί θεμάτων υγείας της ΕΕ  Tonio Borg: «Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι μιλάμε για εξαπάτηση και όχι για κινδύνους υγείας… το επόμενο διάστημα η Κομισιόν θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων σε ολόκληρη τη τροφική αλυσίδα, με βάση τα διδάγματα της εν λόγω έρευνας…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου