20.5.13

Η επανάσταση αναβάλλεται λόγω έλλειψης χαρτιού υγείας!


Μπορεί μία χώρα να ξεμείνει από χαρτί τουαλέτας;
Με πέντε υποτιμήσεις τα τελευταία 10 χρόνια, οι οποίες κατέστησαν όλο και πιο ακριβές τις εισαγόμενες πρώτες ύλες αλλά κυρίως με την επιβολή διατίμησης σε βασικά αγαθά, κάτι που απαγορεύει στους παραγωγούς να πουλήσουν με κέρδος τα προϊόντα τους, (και άρα αναγκάζονται ή να πάψουν να τα παράγουν ή να καιροφυλακτούν για την κατάργηση της διατίμησης δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη προσφοράς) η απάντηση είναι ναι, μπορεί.




Στο χείλος της υπομονής έχουν οδηγήσει τους πολίτες της Βενεζουέλας οι ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά είδη.
Μετά το βούτυρο, το γάλα και τον καφέ, τα ράφια των καταστημάτων άδειασαν και από χαρτί τουαλέτας, γεγονός που έχει πυροδοτήσει και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο Μαδούρο και τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για την έλλειψη, όπως άλλωστε και για άλλες ελλείψεις, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εισαγάγει 50 εκατ. ρολά για να ενισχύσει τις προμήθειες.



Αυτό ωστόσο ελάχιστα παρηγόρησε τους πολίτες για τους οποίους η εύρεση χαρτιού τουαλέτας στα καταστήματα έχει γίνει από την Πέμπτη κάτι σαν επικίνδυνη αποστολή.
«Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», λέει ο Μανουέλ Φαγκούντες από το Καράκας, καθώς ψάχνει να βρει το κατάστημα που θα του προμηθεύσει το είδος. «Είμαι 71 ετών και είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο».
Σε ένα σουπερμάρκετ που επισκέφτηκε το Assosiated Press την Τετάρτη, χαρτί υγείας δεν υπήρχε ούτε για δείγμα.
Ένα άλλο είχε μόλις παραλάβει μια νέα παρτίδα, οι οποίες άρχισαν να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού καθώς αμέσως διαδόθηκε η είδηση.
«Δύο εβδομάδες έψαχνα να βρω», λέει η Κριστίνα Ράμος. «Μου είπαν ότι έχει εδώ και γι' αυτό βρίσκομαι τώρα στην ουρά».
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι ελλείψεις στη χώρα προέρχονται από τη διατίμηση που έχει επιβληθεί με στόχο να κάνουν τα βασικά αγαθά διαθέσιμα στα πιο φτωχά τμήματα της κοινωνίας καθώς και από τους κυβερνητικούς ελέγχους στην ισοτιμία. «Οι τιμές που ελέγχονται από το κράτος -τιμές κάτω από τις τιμές εκκαθάρισης- πάντα οδηγούν σε ελλείψεις.
Το πρόβλημα των ελλείψεων στο εξής μόνο θα χειροτερεύει, όπως έγινε σταδιακά στην Σοβιετική Ένωση», δηλώνει ο Στιβ Χανκε, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, που επελέγη από τον ίδιο τον Ούγκο Τσάβες λίγο πριν πεθάνει ως ο άνθρωπος που θα συνέχιζε την «Μπολιβαριανή Επανάσταση», ισχυρίζεται ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, είναι αυτές που προκαλούν τις ελλείψεις σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.
Μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκτός από χαρτί τουαλέτας, θα εισήγαγε ακόμη 760.000 τόνους φαγητού.
Ο υπουργός Εμπορίου Αλεχάντρο Φλέμινγκ απέδωσε την έλλειψη χαρτιού τουαλέτας στην «υπερβολική ζήτηση» ως αποτέλεσμα μιας «καμπάνιας των μέσων ενημέρωσης η οποία στόχο έχει να διαταράξει τη χώρα».
«Η επανάσταση θα φέρει στη χώρα 50 εκατομμύρια ρολά χαρτιού τουαλέτας», ακούστηκε να δηλώνει την Τρίτη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων
AVN «Θα γεμίσουμε την αγορά ούτως ώστε ο κόσμος να ηρεμήσει».
Ο υπουργός Οικονομικών Νέλσον Μερέντες δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την έλλειψη συναλλάγματος, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αναστολής της προμήθειας ξένων πρώτων υλών, εξοπλισμού και ανταλλακτικών για τις εταιρείες της χώρας, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία τους.
«Κάνουμε πρόοδο... πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά», απάντησε την Τετάρτη ο Μερέντες στους δημοσιογράφους.
Πολλά εργοστάσια λειτουργούν στο 50% των δυνατοτήτων τους εξαιτίας των νομισματικών ελέγχων, οι οποίοι τα εμποδίζουν να εισάγουν υλικά και ανταλλακτικά. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι κάποιες εταιρείες βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας καθώς δεν μπορούν να επεκτείνουν για πολύ τις συναλλαγές τους με πίστωση με τους ξένους προμηθευτές.

Ο Μερέντες δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα περίπου 1.500 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα προμήθειας αμερικανικών δολαρίων, ενώ εξετάζει τα αιτήματα ενός παρόμοιου αριθμού μεγαλύτερων εταιρειών.
Η υπομονή αρχίζει να εξαντλείται με τους καταναλωτές να σχηματίζουν μεγάλες ουρές σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία.
Τον περασμένο μήνα ο δείκτης έλλειψης στην Βενεζουέλα σημείωσε άνοδο ρεκόρ τεσσάρων τελευταίων ετών, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 30% περίπου.
Οι καταναλωτές συχνά αναζητούν επί μέρες βασικά αγαθά, ενώ όταν τα βρίσκουν συνωστίζονται στο κατάστημα που τα παρέχει.
Ο Φλέμινγκ εκτιμά ότι η μηνιαία κατανάλωση χαρτιού τουαλέτας συνήθως ανέρχεται στα 125 εκατ. ρολά, αλλά η τρέχουσα ζήτηση «μας έχει οδηγήσει να σκεφτούμε ότι χρειαζόμαστε 40 εκατ. επιπλέον.
«Θα φέρουμε 50 εκατ. ρολά για να αποδείξουμε σε κάποιους ότι δεν θα μας κάνουν να λυγίσουμε», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου