13.8.13

Ραντεβού την άνοιξη…



Ολόκληρη η Ευρωζώνη και κυρίως οι χώρες του Νότου ζουν μια ανήσυχη κατάσταση αναμονής, που συνοψίζεται στη φράση «ραντεβού τον Σεπτέμβριο», καθώς οι γερμανικές εκλογές θεωρούνται ορόσημο για την πορεία της κρίσης.




Στην πραγματικότητα η κρίσιμη ημερομηνία δεν είναι άλλη από τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014.
Μέχρι τότε η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο θα έχει ξεκαθαρίσει το εύρος και το βάθος των διορθωτικών κινήσεων που η γερμανική πλευρά μπορεί και θέλει να επιφέρει στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Μέχρι τότε η πορεία της γερμανικής οικονομίας και κυρίως των εξαγωγών θα μας έχει δείξει αν η ύφεση έχει ήδη κτυπήσει την πόρτα της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας.



Εάν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει η βεβαιότητα για ουσιαστική στροφή προς την αναθέρμανση και την ανάπτυξη, τότε είναι βέβαιο ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι ένα σοκ πολιτικής αποσταθεροποίησης και αντισυστημικής διαμαρτυρίας στο σύνολο του Νότου αλλά και στη Γαλλία.
Με δεδομένη την παράδοση χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να χάσουν την πρώτη, μετά την έκρηξη της κρίσης στις αρχές του 2010, ευκαιρία να διαμηνύσουν την οργή και δυσαρέσκειά τους, να χαράξουν τη δική τους κόκκινη γραμμή στη μονόπλευρη περιοριστική πολιτική που έχει επιβάλει το Βερολίνο στους εταίρους του.
Το σκηνικό του αδιεξόδου είναι πολύ πιθανό να είναι ξεκάθαρο το βράδυ των ευρωεκλογών.
Από τη μια μεριά η Γερμανία με διευθετήσεις και προσαρμογές που δεν θα συνιστούν ορατή στροφή προς την ανάπτυξη και από την άλλη η Γαλλία και οι χώρες του Νότου να στέλνουν μήνυμα γενικευμένης αποσταθεροποίησης των πολιτικών τους συστημάτων.
Αν διαμορφωθεί η παραπάνω εικόνα, τότε θα πυροδοτηθεί μια δυναμική μετωπικής σύγκρουσης εντός της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες όσο και στις αγορές.
Δίχως υπερβολή η άνοιξη του 2014 είναι πολύ πιθανό να θυμίζει τον Ιούλιο του 1914.

Γιώργος Καπόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου