4.9.13

Χρυσή Αυγή και ψέματα…



Πρόκειται για την πολιτική επιρροή του ακροδεξιού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Ισχυρίζομαι ότι η επιρροή αυτή τρέφεται κυρίως από τα ψέματα του πολιτικού κόσμου, τα οποία, αν και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ωραιοποιήσεις και τις τερατολογίες, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.



Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαίτερα το μεγαλύτερο, παρουσιάζουν μονίμως μία εικονική ωραιοποιημένη πραγματικότητα για την οικονομία με κύριο κριτήριο την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα, δηλαδή την προπαγάνδα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα το μεγαλύτερο, τερατολογούν παρουσιάζοντας μονίμως μία εικονική καταστροφολογία για την πραγματικότητα, με ακριβώς το ίδιο κριτήριο, την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα, δηλαδή την προπαγάνδα.


Για το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών είναι σαφές ότι τόσο η ωραιοποίηση όσο και η τερατολογία είναι απατηλές.
Κατά το μάλλον ή ήττον η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει ότι ο πολιτικός χώρος που την εκφράζει ψεύδεται καθ’ υπερβολή, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα, αντιμετωπίζει όμως με ρεαλισμό την κατάσταση.
Οι πολίτες αυτοί γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι τραγική, ξέρουν όμως έστω και ενδόμυχα ότι οι εναλλακτικές είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Γνωρίζουν ότι «και οι άλλοι» αυτά θα κάνουν πάνω κάτω παρά τη μεγαλόστομη ρητορική τους.
Υπάρχει όμως μία μικρότερη αλλά ολοένα διευρυνόμενη μερίδα πολιτών, που από τη μία βιώνουν τη διάψευση των προσδοκιών τους για μία καλύτερη ζωή και αντιδρούν στην ωραιοποίηση της πραγματικότητας, δηλαδή στα ψέματα του κυβερνητικού συνασπισμού, από την άλλη παίρνουν τοις μετρητοίς τις τερατολογίες, δηλαδή τα ψέματα της αντιπολίτευσης και στρέφονται προς τη Χρυσή Αυγή, καθώς νιώθουν ότι «και οι άλλοι» αυτά θα κάνουν πάνω κάτω παρά τη μεγαλόστομη ρητορική τους.
Η Χρυσή Αυγή είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανορθολογισμού, που καλλιέργησε ολόκληρο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες αλλά κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα ψέματα του πολιτικού κόσμου, είτε τα ευχάριστα είτε τα δυσάρεστα, απενοχοποιούν τους πολίτες αυτούς ως προς τα ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά του ακροδεξιού μορφώματος.
Αυτό τεκμαίρεται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι η δεξαμενή της Χρυσής Αυγής δέχεται εισροές από όλα τα άλλα κόμματα, είτε ανήκουν στο δεξιό είτε ανήκουν στο αριστερό μέρος του πολιτικού φάσματος.
Σε κάθε κοινωνία και σε κάθε ιστορική συγκυρία υπάρχει ένα μικρό μέρος των πολιτών που πιστεύουν ότι ο Αρμαγεδδών είναι προ των πυλών.
Σε περίοδο κρίσης η μερίδα αυτή αποκτά κρίσιμη μάζα, που ενίοτε προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Τα ψέματα του πολιτικού κόσμου είναι το καύσιμο.
Η καταστροφική διεύρυνση της επιρροής του ακροδεξιού μορφώματος μπορεί να αναχαιτιστεί, μόνον αν ο πολιτικός κόσμος απευθυνθεί στην κοινωνία με τη γλώσσα της αλήθειας.
Στην περίπτωση δε του κυβερνητικού συνασπισμού αυτό δεν αρκεί.
Πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψει και τα φαινόμενα φαυλοκρατίας.
Η ανάσχεση του μαύρου κόμματος είναι ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Καμία πλευρά του δεν έχει το δικαίωμα να την αποποιηθεί.

Ορέστης Καλογήρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου