29.11.13

Ουσία και όχι εικόνα…



Το θέμα των «φαρμάκων» ανέδειξε τον απίστευτο ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαχείριση ενός προβλήματος κρισίμου σημασίας για τον μέσο Ελληνα πολίτη.



Ο αγοραίος πολιτικός λόγος στον οποίο κατέφυγε ο υπουργός Υγείας για να αντικρούσει τα όντως σαθρά επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως μπορεί να αποδειχθεί, σε τελική ανάλυση, αντιπαραγωγικός.
Αρκούσε η έκθεση ψυχραίμων επιχειρημάτων για να καταδειχθεί η ανεπάρκεια της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν το έπραξε.



Θα ήταν περιττό να ασχοληθεί κανείς με τις πολιτικές μας παθογένειες, εάν όλα αυτά δεν οδηγούσαν στη δραματική υποβάθμιση του πολιτικού λόγου και στην υπονόμευση αυτού καθαυτού του κοινοβουλευτικού συστήματος.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ιδιαίτερα ερεθιστικός και αυθαίρετος στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, αλλά αντιμετωπίσθηκε από τη Νέα Δημοκρατία με αυστηρότητα, επιχειρήματα και αυτό ανέδειξε την αξιοπιστία του κοινοβουλίου...
Σε περιπτώσεις κρίσεως, ωστόσο, διαμορφώνονται ψευδείς βεβαιότητες, όπως ότι το σύστημα δεν κινδυνεύει.
Το έζησαν οι Ελληνες τις παραμονές της καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σήμερα ζούμε εκ νέου την ίδια αυταπάτη.
Ουδείς βεβαίως αναφέρεται στο ενδεχόμενο επαναλήψεως της οδυνηρής εμπειρίας της χούντας του 1967. Αλλά η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος ίσως αποδειχθεί απεχθέστερη ακόμη και από την οικτρή δικτατορία των συνταγματαρχών.
Είναι αληθές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάζεται και ο ασθενής κρίκος είναι το ΠΑΣΟΚ.
Εάν οι μετρήσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές του κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχουν πιθανότητα επανεκλογής.
Η πολιτική σταδιοδρομία των βουλευτών αυτών έχει κλείσει οριστικά, αλλά και η επιστροφή τους στις προηγούμενες δραστηριότητές τους είναι εξόχως προβληματική, διότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ως επαγγελματίες όταν θα αντιμετωπίζονται με αρνητισμό από την τοπική κοινωνία.
Ο πειρασμός να επιχειρήσουν «έξοδο ηρωική» είναι μεγάλος και δεν υπάρχει λόγος να οργανωθεί από οποιονδήποτε.
Η συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιχειρείται με ιδεολογικοποίηση της αντιπαραθέσεως με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσφάτως με τη διατύπωση κατηγοριών περί διαπλοκής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως με πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε, αλλά η διαπλοκή αποτελούσε προνόμιο του ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες, τουλάχιστον καθ’ όσον αφορά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Εάν η κυβέρνηση έπαυε προς στιγμήν να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την «εικόνα» της και την εξασφάλιση επικοινωνιακού προβαδίσματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εάν είχε το σθένος να εφαρμόσει τους νόμους που εψήφισε, εάν διατηρούσε τον πολιτικό λόγο στο επίπεδο που επιβάλλει η κρισιμότητα της καταστάσεως, το αποτέλεσμα θα ήταν αίσθηση σταθερότητος στην κοινωνία και εμπέδωση του κύρους σε κυβερνητικό επίπεδο.
Η μάχη πρέπει να δοθεί για την ουσία και όχι για την εικόνα.

Κώστας Ιορδανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου