3.11.13

Είσαστε έτοιμοι για το μέλλον;



Θα θέλατε να σερφάρετε στο διαδίκτυο, να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις, ή να στέλνετε SMS, χρησιμοποιώντας απλά και μόνο το νου σας;
Θα θέλατε να μπορούσατε να «κατεβάσετε» το περιεχόμενο ενός βιβλίου 500 σελίδων, στη μνήμη σας, μέσα σε ένα μόνο δευτερόλεπτο;



Θα θέλατε να έχετε εξελιγμένα νανορομπότ που θα τριγυρίζουν συνεχώς μέσα στο σώμα σας, ψάχνοντας και ελέγχοντας για κάποια ασθένεια;
Θα θέλατε να μπορούσατε να έχετε πρόσβαση σε ολόκληρη την ανθρώπινη γνώση, όποια ώρα θέλετε, και όπου και αν βρίσκεστε;


Όλα αυτά μπορεί να σας ακούγονται ως επιστημονική φαντασία, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν τεχνολογίες τις οποίες, σύμφωνα με κάποιες εταιρίες του κλάδου, θα δούμε μέχρι το 2020 το αργότερο.
Βέβαια, παρά τα όποια πιθανά οφέλη αυτών των τεχνολογιών, σίγουρα θα συνοδεύονται και από το ενδεχόμενο τυραννίας.
Σκεφτείτε. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις, αν ο καθένας από εμάς είχε μέσα στον εγκέφαλό του ένα εμφύτευμα που θα ήταν συνδεδεμένο με το ίντερνετ;
Μήπως θα μπορούσαν να μας ελέγχουν και να μας χειραγωγούν;
Πρόκειται για τρομακτικό ενδεχόμενο. Έτσι δεν είναι;
Προς το παρόν όμως, οι επιστήμονες που εξελίσσουν την τεχνολογία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δεν τρέφουν τέτοιου είδους ανησυχίες. Αντιθέτως, σπεύδουν σε νέες  καταστάσεις που μέχρι χθες θεωρούνταν απίθανες.
Σήμερα κιόλας, υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, που διαθέτουν εμφυτεύματα μέσα στον εγκέφαλό τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι εκεί για ιατρικούς λόγους.
Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει περισσότερα από $70 εκατ. στα επόμενα 5 χρόνια, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη γενιά εμφυτευμάτων.
Το νέο αυτό πρόγραμμα ονομάζεται Systems-Based Neurotechnology for Emerging Therapies (SUBNETS), και ο σκοπό του είναι να μπορεί να παρακολουθεί την ψυχική υγεία των στρατιωτών και των βετεράνων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το Deep Brain Stimulation (DBS), μια χειρουργική πράξη δηλαδή που αφορά στην εμφύτευση ενός βηματοδότη μέσα στο κρανίο του ασθενή, για να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της επιληψίας, ή της νόσου του Πάρκινσον.
Η νέα συσκευή αυτή της DARPA του αμερικανικού πενταγώνου, θα είναι παρόμοια, αλλά αντί να στοχεύει σε ένα μόνο σύμπτωμα, θα μπορεί να ελέγχει και να αναλύει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, και να παρεμβαίνει ανάλογα με την εγκεφαλική μας δραστηριότητα.
Την ίδια τεχνολογία αναπτύσσει και ο ιδιωτικός τομέας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Scientific American, οι επιστήμονες προσδοκούν με χαρά την δυνατότητα που θα έχουν τα εμφυτεύματα να κάνουν ένα γενικό reboot στους εγκεφάλους όσων πάσχουν από κατάθλιψη.
Η ψυχολογική κατάθλιψη δεν είναι απλά συναισθηματική, και όπως όλα δείχνουν, με κάποια ηλεκτρόδια που θα συνδέονται με τον εγκέφαλο του ασθενούς, οι νευροχειρούργοι θα μπορούν να επανεκκινούν τα εγκεφαλικά εκείνα κυκλώματα που έχουν να κάνουν με την διάθεση.



Έτσι στην αρχή, τα εμφυτεύματα αυτά θα πλασαριστούν στο κοινό ως κάτι το ωφέλιμο για την υγεία. Για παράδειγμα, μια εταιρία έχει ήδη εξελίξει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που μπορεί να εντοπίζει και να θεραπεύει επιληπτικές κρίσεις.
Πρόκειται για το NeuroPace RNS που μπορεί να ακούει τα εγκεφαλικά κύματα, και να αποφασίζει από μόνο του πότε πρέπει να εφαρμόσει θεραπεία που θα αποτρέπει το επιληπτικό επεισόδιο. Το δημιούργησε μια εταιρία που είχε λιγότερους από 90 υπαλλήλους, με τους 30 μόνο απ’ αυτούς να ασχολούνται με τον «πυρήνα» του αντικειμένου της! Τόσο απλά.
Μια άλλη ερευνητική ομάδα κατάφερε να προκαλεί την επιδιόρθωση εγκεφαλικού ιστού σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας ανάλογα εμφυτεύματα.
Όλα αυτά αποτελούν καλές ειδήσεις για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι περισσότεροι όμως δεν θα χρειαστούμε ιατρικά εγκεφαλικά εμφυτεύματα.
Άρα, πως θα μας τα επιβάλλουν;
Μπορεί να μας πείσουν ότι έτσι θα αποκτήσουμε υπερδυνάμεις!
Με ένα εμφύτευμα και μόνο!
Σύμφωνα με άρθρο του Scientific American, ο κόσμος μας περιορίζεται στις πέντε αισθήσεις. Δεν μπορούμε να ακούμε όλους τους ήχους, ούτε να δούμε το υπεριώδες και το υπέρυθρο φως, αν και αυτά δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που μπορούμε να αντιληφθούμε.
Μπορούμε άραγε να ξεφύγουμε από αυτά τα στενά όρια των αισθήσεων μας;
Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν τα ποντίκια να δουν το υπέρυθρο φως, χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα.
Η σημασία αυτού του επιτεύγματος είναι πολύ σπουδαία, αφού αν το μυαλό μας είναι τόσο ευέλικτο που να μπορεί να επεξεργαστεί καινοφανή δεδομένα, τότε ίσως στο μέλλον να μπορούμε να έχουμε την αίσθηση της αφής μέσα από τεχνητά μέλη, να βλέπουμε την θερμότητα, ή να αποκτήσουμε μια νέα αίσθηση εντοπισμού του μαγνητικού βορρά!
Μάλιστα, κάποιες μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου θεωρούν δεδομένο πως στο μέλλον οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαθέτουν εμφυτεύματα που θα τους συνδέουν με το ίντερνετ.
Η Google ήδη σχεδιάζει να μπει μέσα στο μυαλό μας.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο In the Plex: How Google Thinks, Works and Shapes Our Lives, ο επικεφαλής της εταιρίας Larry Page είπε: «Όταν σκέφτεσαι κάτι για το οποίο δεν γνωρίζεις αρκετά πράγματα, τότε αυτομάτως θα σου  δίνονται οι πληροφορίες…
μέσω εμφυτευμάτων προφανώς… και θα έχεις  πάντα τις απαντήσεις».
Κάποιοι ίσως αμφιβάλλουν για αυτό το ενδεχόμενο, θεωρώντας πως το κόστος θα είναι απαγορευτικό, και άρα αποκλείεται να πραγματοποιηθεί το σχέδιο.
Σύμφωνα όμως με την Wall Street Journal, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Μάλιστα η όλη διαδικασία είναι ταχεία, και απλά χρειάζεται μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.
Τα εμφυτεύματα αυτά έχουν το μέγεθος ασπιρίνης, και χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια για να ακούσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και σε μερικές περιπτώσεις να προκαλέσουν μια νέα. Στην ουσία «μιλάνε» στον εγκέφαλο.
Η τοποθέτησή τους είναι μια απλή υπόθεση.
Με αναισθησία, γίνεται μια μικρή τομή στο κεφάλι, ένας μικρός τρυπανισμός στο κρανίο, και η συσκευή τοποθετείται στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Οι επικοινωνίες με την συσκευή γίνονται ασύρματα.
Στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό, τα μυαλά των ανθρώπων να είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο.
Θα σκεφτόμαστε ένα μήνυμα, κι αυτό θα στέλνεται.
Ή θα απαντάμε νοερά στο τηλέφωνο.
Προς τα εκεί πάμε, σύμφωνα και με την New York Times.
Πολύ σύντομα, θα επικοινωνούμε με τα smartphones και τους Η/Υ, μέσω του μυαλού μας.
Θα ανάβουμε τα φώτα με τη σκέψη μας, και θα στέλνουμε SMS χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε ή να κρατάμε το τηλέφωνο στα χέρια.
Στο πιο απώτερο μέλλον, ο βοηθός μας (ρομπότ) θα εμφανίζεται στο πλάι μας με έναν καφέ, επειδή απλά θα έχει προβλέψει την επιθυμία μας.
Οι επιστήμονες της Emerging Technology Lab της Samsung, ήδη δοκιμάζουν τάμπλετς που ελέγχονται με τον νου, με τη χρήση ενός καπέλου γεμάτου από ηλεκτρόδια.
Όπως δημοσίευσε το Technology Review του ΜΙΤ, η τεχνολογία brain computer interface, σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου τους παράλυτους συνανθρώπους μας, που πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν με Η/Υ, ή ρομποτικά μέλη, απλά με τη σκέψη τους. Σε λίγο διάστημα, η τεχνολογία αυτή θα βγει και στην αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών.
Πόσο μακριά είναι αυτή η τεχνολογία;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Computer World UK, η εταιρία Intel πιστεύει πως μέχρι το  2020, οι άνθρωποι θα διαθέτουν εμφυτεύματα στον εγκέφαλό τους, που θα τους συνδέουν με το διαδίκτυο.
Δεν θα χρειάζονται ποντίκια και πληκτρολόγια, αλλά όλα θα γίνονται μέσω εγκεφαλικών κυμάτων.
Ήδη οι επιστήμονες της εταιρίας ψάχνουν νέους τρόπους ελέγχου των Η/Υ δια της σκέψης μέσω αισθητήρων που θα εμφυτεύονται στον οργανισμό μας.
Και όλα αυτά δεν θα τα κάνει κάποιος «Μεγάλος Αδελφός», αλλά θα το επιδιώξουν οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ο μελλοντολόγος Ray Kurzweil είναι πεπεισμένος πως αργά ή γρήγορα θα υπάρχουν ορδές από νανορομπότ μέσα στα σώματά μας, που θα ελέγχουν την υγεία μας.
Θα γίνει δηλαδή μια βιοτεχνολογική επανάσταση που θα προγραμματίζει εκ νέου την βιολογία μας, ώστε να μην αρρωσταίνουμε!
Και αυτό δεν θα είναι το τέλος. Στη τρίτη φάση θα πάμε πέρα από όλα αυτά, στην επανάσταση της νανοτεχνολογίας. Με μικροσκοπικά ρομπότ να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Μπορούμε, λέει, να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο σύστημα που θα αναγνωρίζει τις ασθένειες, και όταν εντοπίζει μια νέα, θα επαναπρογραμματίζεται για να μπορεί να τα βάλει με τα νέα παθογόνα στοιχεία της.
Αυτή η τεχνολογία ερευνάται και εξελίσσεται σήμερα, και στο μέλλον οι άνθρωποι θα την αγκαλιάσουν από μόνοι τους.
Δεν θα τους την επιβάλλει κανείς.
Θα είναι τόσο συνηθισμένη στο μέλλον, όσο η χρήση κινητού τηλεφώνου σήμερα.
Και βεβαίως, όλα τα συμβατικά ΜΜΕ θα μας λένε το πόσο καλό και χρήσιμο θα είναι ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλό μας.
Πρόσφατα, το δίκτυο NBC ανέφερε πως θα αποκτήσουμε εμφυτεύματα μικροτσιπ το αργότερο ως το έτος 2017…

Michael Snyder

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου