10.12.13

Ποιος είναι ο μέσος Συριζαίος;



Το προφίλ του «τυπικού» στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, σκιαγραφείται σε έρευνα που διενεργήθηκε κατά την περίοδο του κομματικού συνεδρίου και τα αποτελέσματα είδαν τώρα το φως της δημοσιότητας. 
Βεβαίως το «μέσο στέλεχος» είναι μία θεωρητική κατασκευή, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάλυση και να εξαχθούν κάποια αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα συμπεράσματα.



Για τις ανάγκες της έρευνας ρωτήθηκαν 1830 σύνεδροι (περίπου οι μισοί από τους εγγεγραμμένους), απάντησαν οι 1794 (οι 36 ήταν αρνητές ερωτηματολογίου) και ως εκ τούτου η εταιρία που διεξήγαγε την έρευνα, θεώρησε πως το δείγμα είναι επιστημονικά επαρκές.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ανάγλυφα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του μέσου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.



Σύμφωνα με αυτά ο τυπικός Συριζαίος είναι άντρας, περίπου στα 50, με αρκετά καλό εισόδημα (1.950 ευρώ), με ανώτερη μόρφωση, με πολιτική τοποθέτηση στην αριστερά (χωρίς δηλαδή να κλείνει το μάτι στη σοσιαλιστική εκδοχή του πολιτικού φάσματος), φιλοευρωπαϊστής, αρνητής των παραδοσιακών ΜΜΕ («όλοι ΜΕΓΚΑ») και λάτρης του διαδικτύου.
Παρά το γεγονός ότι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονη η γυναικεία παρουσία, οι άντρες υπερέχουν σαφώς, ενώ η γενιά του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα στο  κόμμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του για τα θέματα της Ευρώπης: το μέσο στέλεχος είναι υπέρ της Ε.Ε., αν και την θεωρούν συνυπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση.
Επιπροσθέτως τάσσεται υπέρ της διατήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με αναδιάταξη των δυνάμεων και δημοψηφίσματα ανά χώρα, των οποίων οι αποφάσεις να υπερβαίνουν σε ισχύ τα Εθνικά Κοινοβούλια.
Για τον Συριζαίο, κοντινότερο -ιδεολογικά- κόμμα είναι το ΚΚΕ και όλοι οι υπόλοιποι σχηματισμοί τοποθετούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ), της δεξιάς (ΠΑΣΟΚ) και της άκρας δεξιάς (Ν.Δ, Χ.Α.)!!!
Είναι υπέρ της κρατικής παρέμβασης, της οικολογικής ανάπτυξης, κατά της αστυνόμευσης και της υποχρεωτικής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Τέλος, ακολουθεί πιστά τον left.gr, το «105,5 Στο Κόκκινο», την Αυγή και το portal του ΣΥΡΙΖΑ (αν και θα το ήθελε πιο ενισχυμένο).



Για να συνοψίσουμε, το προφίλ του μέσου Συριζαίου έχει ως εξής:
Είναι «μπάρμπας» ως 5οάρης (ένας νέος της εποχής δηλαδή), πήρε κάποτε ένα ρημοδοπτυχίο, έχει τον «τρόπο» του με 2 χιλιάρικα μηνιαίως (αλλά προφανώς θα αρνείται να πληρώνει τους φόρους του ως επαναστάτης της τσέπης του), γουστάρει Ευρώπη (στο βαθμό που δίνει τα φράγκα) θεωρεί εγγύτερο κόμμα ιδεολογικά το ΚΚΕ (η φωνή της συνείδησης) αν και καβατζάρει και το κέντρο για πάρτη του, είναι κρατικιστής (ιδίως αν εξαρτάται το εισόδημα του από το κράτος) και με ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική (όλοι μέσα και χωρίς αστυνόμευση).
Ως αντίπαλος η ΝΔ ταυτίζεται με τη ΧΑ, και έτσι εξουδετερώνεται πλήρως και δίχως κόπο.
Αυτό το προφίλ θα ήταν  ιδανικό για ψυχανάλυση, αν δεν επιθυμούσε να κυβερνήσει.
Προκειμένου να μην συμβεί αυτό μέχρι και “Άδωνις fan club” μπορεί να δημιουργηθεί.
Και κυρίως στρατιές «αντιεξουσιαστών», που κάνουν τη δουλειά τους έντιμα και πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν (των αδίκων συμπεριλαμβανομένων).

Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου