16.12.13

Πύραυλοι και δελφίνια…



Νέα εμπλοκή εμφανίστηκε από ό,τι φαίνεται στη δημιουργία κέντρου εκτοξεύσεως πυραύλων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Δεν ξέρω αν πήρε ήδη θέση ο κ. Κρίτων Αρσένης, πάντως οικολογικοί κύκλοι προβληματίζονται διότι ο εκκωφαντικός θόρυβος των διαστημικών πτήσεων θα διαταράξει τη ζωή του «μεσσηνιακού δελφινιού» (Delphinus delphis messinius calamatianus).



Ως γνωστόν το εν λόγω δελφίνι φύεται στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων, στην περιοχή των ανακτόρων της Ικλαινας, στην Πυλία.
Αποδίδουν μάλιστα στην κυβέρνηση προθέσεις συγκάλυψης του οικολογικού εγκλήματος μετά την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει, ενόψει της ελληνικής προεδρίας, εικόνα του εν λόγω δελφινιού.



Με τους οικολόγους και τα δελφίνια τους, ως γνωστόν, δεν βρίσκεις άκρη.
Αλλοι πάλι, ψυχραιμότεροι παρατηρητές της πολιτικής ζωής της χώρας, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απλή χειρονομία αβροφροσύνης των ΕΛΤΑ προς τον πρωθυπουργό της χώρας, ισχυρισμό τον οποίον διέψευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.
Δεν ξέρω αν ο κ. Αλιάγας, τον οποίον τα ΕΛΤΑ έχουν τιμήσει ως εθνικό ευεργέτη, με δικό του γραμματόσημο, κατάγεται από την περιοχή.
Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι το καλαματιανό δελφίνι αποτελεί, από αρχαιοτάτων χρόνων, σύμβολο του βαθέος ελληνισμού.
Διακρίνεται για την επινοητικότητά του, τη φιλομάθειά του και τη στωικότητά του.
Ως εκ τούτου φρονώ ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς του ελληνικού Κανάβεραλ.
Για την ιστορία να θυμίσω πως το θέμα του διαστημικού κέντρου το έθεσε πρώτος ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Καπερνάρος, ο οποίος γεννήθηκε μεν στην ιστορική Εύβοια, κατάγεται όμως από την επίσης ιστορική Μάνη.
Ανέλαβε να του απαντήσει η κ. Γεννηματά, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι μελετά την προοπτική τέτοιων επενδύσεων, «εφόσον είναι υπαρκτές, εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας».
Οφείλω να ομολογήσω ότι προβληματίστηκα αρκετά με αυτό το «εφόσον είναι υπαρκτές».
Διότι, κατά τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, μια επένδυση δεν χρειάζεται να είναι υπαρκτή για να θεωρηθεί υπαρκτή.
Αρκεί να γίνει.
Εξάλλου, αν όντως θέλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες με τα αεροδιαστημικά μας επιτεύγματα, μπορούμε απλώς να παριστάνουμε ότι εκτοξεύουμε πυραύλους, με αντίστροφη μέτρηση, και να εξαπολύουμε τόνους καυσαερίων, θόρυβο και γιούχα. Ετσι θα σώσουμε και τα δελφίνια και πιθανόν την ανύπαρκτη σοβάρότητά μας.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου