22.12.13

Αποκηρύσσει τον Τσελεμεντέ του…



Ο William Powell είναι ο διάσημος πλέον συγγραφέας του επίσης διάσημου, και ίσως κλασικού πλέον βιβλίου:  The Anarchist Cookbook (Ο Τσελεμεντές του Αναρχικού).



Όταν όμως πληροφορήθηκε πρόσφατα πως ο νεαρός Karl Pierson, που άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα μέσα σε ένα αμερικανικό σχολείο, είχε το συγκεκριμένο βιβλίο ως έμπνευση, ζήτησε να αποσυρθεί από την κυκλοφορία.


Γράφοντας στην εφημερίδα Guardian, o Powell εξηγεί το γιατί έχει αλλάξει μυαλά.
Όπως λέει, όταν έγραφε το βιβλίο ήταν γεμάτος από θυμό και οργή επειδή η αμερικανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη και αποφασισμένη να τον στείλει να πολεμήσει, και ίσως να πεθάνει, στο μακρινό Βιετνάμ.
Σήμερα, αν και δεν άλλαξε απόψεις όσον αφορά στην βία που ασκούν τα κράτη, εν τούτοις δεν θεωρεί πως η σωστή λύση είναι να υιοθετηθούν από τους νέους οι ιδέες που περιγράφει στον τσελεμεντέ του.
Ο θυμός του νεαρού τότε συγγραφέα τον είχε τυφλώσει, όπως λέει σήμερα, στο γεγονός ότι η βία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταπολεμηθεί με βία.
Σήμερα ο Powell είναι δάσκαλος, και τρέμει με την ιδέα ότι το βιβλίο του το διαβάζουν και το ασπάζονται νεαροί μαθητές όπως ο Karl Pierson.
Όπως γράφει, «δεν ξέρω πόσο  επηρεάζει τους αποξενωμένους αυτούς νέους το βιβλίο μου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι θετική η όποια επίδρασή του».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, αν είχε ακόμη τα δικαιώματα του copyright για το συγκεκριμένο βιβλίο, θα το απέσυρε πάραυτα από την κυκλοφορία.
«Το βιβλίο αυτό δεν παίζει κανέναν χρήσιμο ρόλο, παρά μόνο για να αυξάνει τα  εμπορικά κέρδη για τον εκδοτικό οίκο…» καταλήγει.

S.A.
The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου