24.1.14

Ο Σύριζας (ολέ) προσγειώνεται…



Σταδιακά και μέρα με τη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώνεται στην πραγματικότητα.
Όσο βλέπουν πως αυξάνονται οι πιθανότητες να κυβερνήσουν -σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις και με τον αέρα των γκάλοπ-, αρχίζουν να κατεβάζουν στροφές και κάποια στελέχη αρθρώνουν πιο ορθολογικό λόγο.




Οι τελευταίες δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του Γ. Δραγασάκη, του Γ. Σταθάκη και του Γ. Μηλιού δίνουν πλέον τον τόνο.
Η αποκατάσταση αδικιών θα γίνει σταδιακά με την επανάκαμψη της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, η διαπραγμάτευση για το χρέος και τα μνημόνια θα πάρει χρόνο, το επαχθές χρέος δεν είναι τεράστιο αλλά μόνο 5%...



Αυτές είναι μόνο μερικές θέσεις που εκφράστηκαν από τα κορυφαία στελέχη αυτό το διάστημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο λίγο προσπαθεί να βάλει φρένο στις μεγάλες προσδοκίες που ο ίδιος καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μέχρι χτες η αντίληψη που είχε κυριαρχήσει σε μεγάλα λαϊκά στρώματα ήταν πως με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν αυτόματα τα πάντα θα άλλαζαν...
Η κοινή λογική λέει πως αυτά τα πράγματα δε γίνονται αυτόματα, αλλά παίρνουν χρόνο και αυτό αρχίζουν πλέον να διατυπώνουν έστω και δειλά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλλωστε, το παράδειγμα του Γ. Παπανδρέου είναι ακόμα νωπό.
Ο πρώην πρωθυπουργός λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας είχε αντιληφθεί πως απλώς είχε καταστεί ουσιαστικά όμηρος των δικών υποσχέσεων προς όλους με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν».
Οταν κατάλαβε πως λεφτά δεν υπάρχουν, ήταν πια αργά και δεν μπορούσε να μαζέψει το τσουνάμι των προσδοκιών που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει.
Τα κόμματα που έχουν σχέδιο για τη χώρα δεν έχουν να χάσουν, αλλά να κερδίσουν από ένα νηφάλιο δημόσιο διάλογο, από μια πολιτική αντιπαράθεση που θα γίνεται σε κλίμα συναίνεσης.
Αλλωστε, τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και σύνθετα, που μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπορούν να λυθούν...
Τα κόμματα όμως, προτού κάνουν το επόμενο βήμα, πρέπει να απομονώσουν στο εσωτερικό τους τα ακραία στελέχη που καλλιεργούν «εμφυλιοπολεμικό κλίμα».
Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται σοβαρές κουβέντες, επεξεργασμένες προτάσεις και νηφάλιο διάλογο. Κανένας δε χρειάζεται κραυγές και ακρότητες.

Εύρης Τσουμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου