24.1.14

Η ελεύθερη αγορά θα πρέπει να ξαναγίνει μόδα!



Σήμερα είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο κομμουνισμός υπήρξε η πλέον θανατηφόρα ιδεολογία της σύγχρονης ιστορίας.
Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τα θύματά του στον 20ο αιώνα, αλλά μάλλον μιλάμε για περίπου 100 εκατομμύρια νεκρούς.



Με βάση τα ανωτέρω, θα πίστευε κανείς ότι σε αντίδραση στα κακά του κομμουνισμού, θα δημιουργούνταν ένα εντελώς αντίθετο σε αυτόν κίνημα.
Βέβαια, γνωρίζουμε πως το αντίθετο του κομμουνισμού είναι το μικρό κράτος, που λογοδοτεί, καθώς και η ελεύθερη αγορά.
Όμως παρά τα αποδεδειγμένα εγκλήματα του κομμουνισμού, στους περισσότερους τομείς η ελεύθερη αγορά στερείται υποστηρικτών.
Γιατί άραγε ο καπιταλισμός δεν είναι μόδα πια;


Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έχει να κάνει με το ότι η ελεύθερη αγορά έχει κατηγορηθεί για πάρα πολλά, τα οποία όμως δεν προκάλεσε.
Την κατηγορούν για την κρίση του 2008, για το αυξημένο κόστος ζωής, και για πολλά άλλα.
Στη Βρετανία, οι υπερβολικές κυβερνητικές ρυθμίσεις της αγοράς έχουν οδηγήσει σε κορπορατισμό και όχι σε καπιταλισμό. Συνεπώς, η δαιμονοποίηση της ελεύθερης αγοράς είναι κάτι τα παράλογο.
Ένας σημαντικός λόγος του μίσους απέναντι στην ελεύθερη αγορά είναι ότι δεν την κατανοούμε.
Η απλοϊκή καταδίκη της απορρύθμισης ως παράγοντα της οικονομικής κρίσης, απλά σημαίνει ότι κατηγορούμε την ελεύθερη αγορά για συνέπειες που όμως δεν προκάλεσε η ίδια.
Πάρτε για παράδειγμα τις τράπεζες:
Όπως είδαμε επανειλημμένα το 2008 και το 2009, τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη των τραπεζών με τεράστιες απώλειες, ανταμείφθηκαν με σημαντικά μπόνους!
Όσο μεγάλωνε η χασούρα, τόσο αυξάνονταν τα μπόνους τους, και όταν το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, οι κυβερνήσεις επενέβησαν για να το σώσουν.
Πρόκειται ξεκάθαρα για ελαττωματικό σύστημα.
Για αυτό όμως δεν φταίει ο καπιταλισμός, αφού όλα όσα περιέγραψα δεν έγιναν στα πλαίσια ενός καπιταλιστικού συστήματος.
Έγιναν σε συνθήκες κορπορατισμού.
Παρόλα αυτά, ο πολύς κόσμος συνεχίζει να ρίχνει τα φταίξιμο στον καπιταλισμό, και άρα στην ελεύθερη αγορά, αντί να ψάξει να βρει τον πραγματικό ένοχο.
Ακόμη και  το BBC, που αποτελεί την βασική πηγή ενημέρωσης δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο το πλανήτη, τηρεί μια στάση σαν αυτήν της Guardian, στιγματίζοντας την ελεύθερη οικονομία, και προωθώντας λύσεις κρατισμού.
Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου τα συμβατικά ΜΜΕ, ειδικά το MSNBC, ζητούν αναδιανομή του πλούτου, και υψηλότερη φορολόγηση.
Σε ολόκληρο τον κόσμο η προπαγάνδα κατά της ελεύθερης αγοράς κερδίζει έδαφος.
Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη μεροληψία στους ανθρώπους, έτσι ώστε να μην παραδέχονται πως η ανάπτυξη οφείλεται στην ελεύθερη αγορά.
Μήπως είναι σύμπτωση που η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας συνέπεσε με την υιοθέτηση της ελεύθερης αγοράς από μέρους της;
Οι απορρυθμίσεις έφεραν την ανάπτυξή της.
Βλέπουμε όμως τους αριστερούς του κόσμου να αποδίδουν την κινεζική ανάπτυξη στην σοσιαλιστική αγορά της, αγνοώντας το πασιφανές, ότι αν οι Κινέζοι είχαν μια ακόμη πιο ελεύθερη προσέγγιση, η ανάπτυξή τους θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή.
‘Όταν η οικονομική ελευθερία προκαλεί αρνητικές συνέπειες, τότε οι αριστεροί εν χορώ κατηγορούν την ελεύθερη αγορά.
Όταν όμως προκαλεί πρόοδο, τότε οι ίδιοι ψάχνουν αλλού για να δώσουν εύσημα.
Αυτή η συμπεριφορά καταστρέφει την πολιτική, αφού πλέον δεν υπάρχουν πουθενά κόμματα που να στηρίζουν τον καπιταλισμό laissez-faire.
Άρα, ένας γνήσιος οπαδός της ελεύθερης αγοράς δεν έχει επιλογές στις κάλπες.
Αυτό το βλέπουμε τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αμερική, όπου εκεί υπάρχει τουλάχιστον το Tea Party, αν και συμπεριλαμβάνει εξτρεμιστές που φοβίζουν τους μετριοπαθείς, κάτι που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα δεν θα μπορεί να επηρεάσει.
Και έτσι, ο κρατισμός καλά κρατεί…
Όσο ο καπιταλισμός τύπου laissez-faire παραμένει εκτός μόδας, τόσο θα υποφέρουν οι άνθρωποι.
Η ελεύθερη αγορά βελτιώνει τις συνθήκες όλων των ανθρώπων, και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις ατζέντες ντροπής που ακολουθούν τα ΜΜΕ να αποτρέψουν την πρόοδο.
Για το καλό του δυτικού κόσμου, ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά θα πρέπει να ξαναγίνουν μόδα.

Elliot Burns
The Commentator


Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου