6.1.14

Eγώ δεν πρόκειται να χάσω απ’ αυτόν…



«Eγώ δεν πρόκειται να χάσω απ’ αυτόν…».
Το σχόλιο ανήκει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης του 2014, είτε νωρίτερα, είτε ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.



Το εν λόγω σχόλιο διατυπώθηκε προ ολίγων ημερών από τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όσοι άκουσαν τον κ. Σαμαρά να διατυπώνει αυτό και άλλα παρόμοια σχόλια για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξηγούν ότι δεν περιέχουν επ’ ουδενί προσωπική απαξία για τον Α. Τσίπρα, αλλά αποκαλύπτουν την εκτίμηση του Πρωθυπουργού για την έκβαση της εκλογικής μάχης.




Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι έχει καθήκον και ευθύνη να διεκδικήσει μέχρι τέλους τη νίκη της ΝΔ, η οποία δεν είναι μόνο του κόμματός του, αλλά κρίνει πως θα αποτελέσει και νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.
Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός, είναι εκείνος που διαθέτει τη μέγιστη αισιοδοξία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος και προσπαθεί να τη μεταδώσει στους συνεργάτες του και στα κομματικά στελέχη.
Άλλωστε στην πορεία προς τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο διότι φαίνεται (σε όλες τις δημοσκοπήσεις) ότι συνεχίζει να αποτελεί το «καλό χαρτί» της ΝΔ, αλλά κυρίως διότι το θέλει και το πιστεύει όσο κανένας άλλος στην κυβερνητική παράταξη.
Όταν σχολιάζει τη συμπεριφορά του κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζει συγκεκριμένα παραδείγματα της πολιτικής του συμπεριφοράς για να τεκμηριώσει την άποψή του για εκείνον και καταλήγει συνήθως στο συμπέρασμα: «Δεν ταιριάζουν στη χώρα και στις προοπτικές της η υποκρισία, η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός που εκφράζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.  
H χώρα θέλει μια κυβέρνηση αξιόπιστη για το μέλλον της και ο λαός δεν πρόκειται να δεχθεί τώρα πισωγυρίσματα».
Στα συνήθη παραδείγματα του Αντ. Σαμαρά ανήκουν μεταξύ άλλων και οι άστοχες προβλέψεις του Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, το νέο μνημόνιο, κ.α., ενώ αυτό που τον εξοργίζει πολύ είναι τα όσα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για χώρα “υπό κατοχή” και “κυβέρνηση δωσίλογων”.
Ειδικώς αυτό το τελευταίο, ο Πρωθυπουργός φροντίζει να το καυτηριάζει δημοσίως σχεδόν σε κάθε ομιλία του.
Ο Αντ. Σαμαράς βεβαίως, δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική μάχη των εθνικών εκλογών ως προσωπική του υπόθεση, ή έστω ως σύγκρουση των δύο αρχηγών, αλλά πιστεύει πως ο ίδιος έχει χρέος έναντι της χώρας κατ’ αρχήν, αλλά και της παράταξης που εκπροσωπεί, να δώσει τα πάντα για αυτή τη νέα νίκη που διεκδικεί.
Για πολιτικούς με τον χαρακτήρα του Αντ. Σαμαρά, φαντάζει ίσως περίεργη αυτή η προσέγγιση του πολιτικού παιχνιδιού αλλά, όπως εξηγούν οι συνεργάτες του, «καταλήγει σε αυτή την ανάλυση λόγω της συμπεριφοράς του πολιτικού του αντιπάλου ο οποίος δείχνει να τον ενδιαφέρει μόνον η κατάκτηση της εξουσίας ως προσωπικό στοίχημα και όχι το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα».
Αυτό για τον Πρωθυπουργό, λένε οι συνεργάτες του, δεν είναι απλώς απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο ως συμπεριφορά για κορυφαίο πολιτικό παράγοντα, όπως είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την επόμενη περίοδο, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει την ευθεία και ανοικτή αναμέτρηση με το ΣΥΡΙΖΑ επί της πραγματικής πολιτικής, καθώς πιστεύει ότι εκεί θα ξεκαθαριστούν οι διαφορές των δύο κομμάτων εξουσίας και θα προκύψουν ανάγλυφα οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Η πόλωση, λένε τώρα στην κυβέρνηση, δεν πρέπει να εστιάζεται στη σκανδαλοθηρική επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να γίνει επί τη βάσει των προγραμμάτων και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα.
Εκεί ακριβώς, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει τεράστια αδυναμία ο Τσίπρας και η ομάδα του να παρουσιάσει ρεαλιστική πολιτική, μια και έχει επιλέξει λαϊκίστικη προσέγγιση όλων των κοινωνικών ομάδων με υποσχέσεις για παροχές και εκπτώσεις παντού.
Στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν πολλά να κερδίσουν «σε μια ανοικτή συζήτηση για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσκοτίσει με γενικές θέσεις που δεν χαλάνε χατίρι σε κανέναν».
Τους επόμενους μήνες, με όχημα και την προεδρία της Ε.Ε. από την Ελλάδα, θα αναδειχθούν με πρωτοβουλίες της ΝΔ οι διαφορές Σαμαρά- Τσίπρα, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σύγκριση είναι σε βάρος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το ίδιο ακριβώς, στα μέτρα τους βεβαίως, θα επιχειρήσουν οι υπουργοί και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ προκειμένου να υπάρχει σημείο σύγκρισης με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλονται ως μελλοντικοί υπουργοί.

Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου